- Știrea se referă probabil la transpunerea Codului de Marketing al substituenților de lapte matern, în legislația națională. Eu nu știu să se mai fi discutat în ultimele zile / săptămâni / luni pe acestea pe subiect,
așa că pur și simplu cred că știrea e invenția autorului ei, care autor nici măcar nu se semnează. (desi nu există nicio declarație oficială în acest sens se pare că lega privind Codul a fost promulgată de Președintele României, publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare din luna martie)
- A nu da lapte praf nou născuților alăptați care NU au indicație medicală REALĂ de suplimentare este un lucru bun. Salvează nou născutul de la o serie de complicații (inclusiv mortale, cum ar fi enterocolita necrotizantă în cazul prematurului), reduce riscurile asupra sănătății pe care mama și bebe le-ar avea dacă nu ar alăpta și bineînțeles ajută mama să alăpteze exclusiv bebelușul, dacă asta își dorește. Asta nu e o „veste îngrozitoare”, din contră e ceva ce toate mamele și viitoarele mame ar trebui să își dorească.
- Nimeni nu poate interzice unei mame să dea lapte praf copilului dacă mama optează explicit pentru hrănirea artificială. În realitate însă puține mame nu doresc să alăpteze. Majoritatea doresc să alăpteze exclusiv, dar nu reușesc. La nivel mondial, două din principalele motive pentru care mamele NU reușesc să alăpteze exclusiv (chiar dacă își propun acest lucru) este tocmai promovarea incorectă făcută de producătorii de lapte praf , dar și suplimentarea cu lapte praf atunci când nu se justifică din punct de vedere medical (de cele mai multe ori acest lucru se întâmplă încă din maternitate, deoarece la ora actuală, doar un procent mic din maternități respectă cu adevărat principiile Baby Friendly elaborate de Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF).
- Nimeni nu va înfometa bebelușii în numele Codului de marketing al substituenților de lapte matern. Știrea pare să inducă tocmai această idee, pe care din păcate am auzit-o vehiculată și în alte medii. Un nou născut care nu primește suficient lapte este supus unor riscuri considerabile din punct de vedere al sănătății. Atunci când suplimentarea unui nou născut este necesară din punct de vedere medical ea ar trebui să se facă respectând un principiu de bază – laptele mamei este primul care trebuie oferit, în absența acestuia, lapte matern pasteurizat dintr-o bancă de lapte matern, iar dacă nici acesta nu este disponibil, formulă de lapte (ideal formulă lichidă ready to use deoarece e singura pasteurizabilă! dar și aici e o întreagă discuție, maternitățile din România oferind doar formule recompuse din lapte praf)
- Rolul Codului de marketing al substituenților de lapte matern este să contribuie la oferirea unei nutriții sigure și adecvate pentru sugari, prin protejarea și promovarea alăptării și prin asigurarea utilizării corecte a substituenților de lapte matern, atunci când aceștia sunt necesari, în baza unei informări adecvate și prin marketing și distribuție adecvate”. așa cum am scris și în această postare
- Un articol amplu și documentat pe tema „Legii laptelui praf” am scris aici. Îl recomand tuturor celor care au neclarități legate de Codul de marketing al substituenților de lapte matern, deoarece răspunde la următoarele întrebări: Când a apărut laptele praf? De ce un Cod de marketing pentru laptele praf? Care este scopul Codului? Care e valoarea de piață a industriei laptelui praf?