- Dimensiunea sfârcurilor mamei, forma lor sunt factori neglijabili în procesul de alăptare, pentru majoritatea mamelor. Bebelușii nu se atașează doar de sfârc (mamelon). De fapt poate ne-ar fi mai ușor să înțelegem că nu avem nevoie de sfârcuri „perfecte” (apropos, cine definește perfecțiunea?) pentru a alăpta, dacă ne-am ghida după termenul care definește alăptarea, în limba engleză. E breastfeeding adică hrănire la sân. Apare undeva termenul de mamelon?
- Atașarea bebelușului la sân ar trebui să vină natural. De multe ori, mamele se descurcă mai bine dacă uită pur și simplu instrucțiunile de genul x centimetri mai la dreapta, y centimetri mai la stânga…Alăptarea e o chestiune ce ține de emisfera dreaptă. E o formă de comunicare nonverbală între mamă și bebe, adică mama și bebe comunică prin gesturi, priviri, atingeri. În realitate nu e nevoie de cursuri și zeci de lucrări citite. Ci doar de mult contact piele pe piele și o mamă ce îl pune pe bebe pe abdomenul ei, burtică pe burtică și are încredere că acesta va găsi singur calea spre sân.
- Alăptarea care decurge normal nu doare. Dacă doare înseamnă că ceva este în neregulă. Durerea în alăptare este semnalul de alarmă care ne arată că ceva trebuie corectat.
- Contrar a ceea ce se spune (în mod greșit) prin revistele de bebeluși sau materialele de prezentare ale diverselor companii (întâmplător sau nu, producătoare de lapte praf și biberoane), atunci când vrem să îl atașăm pe bebe la sân din poziția clasică, NU trebuie să îi susținem capul cu mâna noastră. Da, îi susținem corpul, îi susținem gâtul însă nu îi sprijinim capul în mâna noastră. Atunci când mama își plasează mâna pe creștetul capului bebelușului și încearcă să îl împingă spre sân, bebelușul va avea mai mult ca sigur o reacție diametral opusă. Instinctiv, se va trage de la sân, încercând să se „elibereze”.
- Bebelușii nu sunt leneși. Dacă bebe nu suge eficient (adoarme prea repede la sân, pare că nu se satură, etc) există o cauză. Sau mai multe. Și există specialiști care vă pot ajuta să le identificați și să faceți ca alăptarea să funcționeze. Bebelușii sănătoși vin echipați cu toate cele necesare pentru a găsi sânul și a se atașa la acesta. Nu există niciun argument logic care ar explica o eventuală „lene” a bebelușului.
- Primele două săptămâni de la naștere sunt esențiale pentru ca sânii mamei să „știe” cât lapte trebuie să producă, pe termen lung. E ca în cazul unei fabrici ce primește comanda de producție. Ca atare, profitați de primele săptămâni de la naștere pentru a-i oferi bebelușului acces nelimitat la sân, asigurându-vă că suge eficient. Asta nu înseamnă că dacă din diverse motive ați ratat startul corect în alăptare, nu puteți întoarce lucrurile în favoarea voastră. Cu perseverență și sprijin de calitate, au existat mame ce au repornit producția de lapte chiar și la câteva luni de la oprirea ei! Și mai uimitor e că există mame ce au generat producție de lapte în cazul unui copil adoptat.
- Dacă ar fi să aleg doar o singură secvență din alăptare pentru care să lupt, aș lupta fără îndoială pentru ca fiecare mamă și bebe să se bucure de alăptare la scurt timp de la naștere. Cu alte cuvinte, colostrul, laptele pe care mama îl produce încă din timpul sarcinii, să ajungă la bebe imediat după naștere. Să fie primul aliment pe care bebe îl consumă.
- Profitați de primele săptămâni de la naștere pentru a vă conecta cu bebelușul și pentru a da șansă alăptării să funcționeze. Aveți nevoie de acea perioadă de odihnă și recuperare, specifică lăuziei. Aveți dreptul la această perioadă de odihnă. Toate culturile de le Glob recunosc lăuzia drept o perioadă sensibilă în care mama este ajutată. Folosiți perioada de lăuzie, înțelept. Profitați de orice moment de respiro pentru a vă odihni și nu pentru a actualiza statusuri pe Facebook. Vă garantez că meritați să vă odihniți, alături de bebe. Iar dacă în primele săptămâni de la naștere vă simțiți obosite și depășite de situație, fiți încrezătoare că situația se va schimba după 4-6 săptămâni.
- Bebelușii nu devin răsfățați și nu se învață în brațe. Au nevoie să stea cât mai mult în brațele mamei. Dacă nu sunt ținuți în brațe atât cât au nevoie, se destabilizează. Atunci când un bebe e ținut în brațe are acces mai ușor la hrană, corpul lui funcționează mai bine, bebelușul se simte protejat atât fizic cât și emoțional. Bebelușii ținuți în brațe plâng mult mai puțin și dorm mai bine. Puteți să faceți aproape orice doriți cu un bebe ținut în brațe – folosiți un sistem de purtare ergonomic!
- Mamele care alăptează și dorm alături de bebeluș se odihnesc mult mai bine. Pregătiți-vă pentru acest gen de aranjament încă din timpul sarcinii, astfel încât să bifați câteva reguli simple de siguranță.
acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.
Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Sunt fericita ca alaptez! La inceput am crezut ca nu voi reusi din cauza canalelor infundate, insa cu perseverenta totul a iesit dupa cum mi-am propus! Mult succes proaspetelor mamici!