Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Ieri am fost cu T. la oftalmolog. E singurul control „de rutina” pe care i l-am facut. Si n-am facut-o din anxietate, ci din motive foarte bine intemeiate ce tin de istoricul familial.
Medicul oftalmolog mi-a explicat ca varsta de 10 luni e o varsta ideala pentru a masura dioptriile reale ale unui copil in caz ca acesta are probleme, mai devreme sau mai tarziu pot aparea abateri de la realitate.
Sa faci examen oftalmologic unui copil de 10 luni dureaza putin, dar poate fi neplacut. E nevoie de dilatarea pupilei, prin aplicarea de pictauri de atropina de cate tre ori, din 5 in 5 minute. Dar nu e un capat de tara. Copilul a trecut excelent de bine peste, fara sa fi fost chinuit, iar vestea buna e ca nu are nimic, ochisorii lui sunt sanatosi.
Realitatea este ca problemele de vedere la copii nu sunt atat de rare pe cat credem. Multe trec nediagnosticate de catre parinte, in unele cazuri se ajunge la medic prea tarziu iar asta poate duce chiar la pierderea irecuperabila intr-un grad mai mare sau mai mic a vederii, de regula la unul din ochi (asa cum  se intampla in cazul ambliopiei si credeti-ma ca eu cunosc cazuri).
Ca atare, m-am gandit ca ar fi util sa impartasesc cu voi, care sunt semnele care ar trebui sa ne faca sa ii ducem pe cei mici la oftalmolog. Ideea mi-a venit citind un ghid al mamicii, conceput de medicul oftalmolog la care am fost si prezentat sub forma de pliante gratuite, in cabinet.

 

Deci informatiile de mai jos sunt enuntate de un medic oftalmolog. Iata care sunt semnele ce denota o anomalie sau o afectiune oculara si care se pot observa la copii, chiar si sub varsta de 1 an:

 

Ghidul parintilor



  • Lacrimare permanenta la un ochi sau la ambii ochi, cu sau fara secretie – poate indica OBSTRUCTIE DE CANAL LACRIMAL;
  • „Fuge” un ochi (sau ambii alternant), permanent sau intermitent – e semn de STRABISM, care necorectat poate sa duca la AMBLIOPIE (adica vedere scazuta la un ochi ce nu se mai poate corecta). Este extrem de important pentru viitorul copiilor ca orice viciu de refractie (MIOPIE, HIPERMETROPIE, ASTIGMATISM) sa fie corectat dn timp pentru a evita complicatiile precum strabismul sau ambliopia ce poate influenta unele cariere (de exemplu: cadru militar, politist, sofer profesionist sau pilot);
  • Leucocorie (pupila alba ca in imaginea alaturata) pe fotografiile bebelusului una dintre pupile va avea culoarea alba in loc de rosiatic. Poate indica probleme precum CATARACTA CONGENITALA, RETINOBLASTOM, GLIOM;
  • Glob ocular cu aspect marit, fotofobie – poate fi semn de GLAUCOM CONGENITAL.

Medicul la care am fost eu recomanda ca toti copiii sa fie examinati inainte de a implini 1 an cu dilatarea pupilei, deoarece determinarea precoce a modificarilor oculare la copii poate creste in mod semnificativ sansele de recuperare. Medicul mai recomanda, in mod evident, limitarea accesului la calculator (si as adauga eu orice alt deice gen tableta, smartphone), deoarece folosirea indelungata duce la oboseala oculara si intelectuala. Functia vizuala se dezvolta corect daca parintii petrec cat mai mult timp cu copiii in spatiu deschis.

 

Ghidul educatorului

Educatorul are si el un rol important in identificarea problemelor de vedere. La un moment dat copiii nostri petrec mai mult timp la gradinita / scoala decat acasa, ochii sunt folositi preponderent, astfel ca eventualele probleme oculare pot fi evidentiate de un educator / invatator / profesor care stie ce sa urmareasca.

Daca sunteti educator / invatator / profesor iata care sunt semnele ca un copil necesita investigatie optometrica si /sau oftalmologica:

 

  • „Fuge” un ochi (sau ambii alternant), permanent sau intermitent – e semn de STRABISM, care necorectat poate sa duca la AMBLIOPIE (adica vedere scazuta la un ochi ce nu se mai poate corecta) sau DIPLOPIA (vedere dubla);
  • Cand se copiaza de pe tabla, copilul strange din ochisori si deseori copiaza gresit – e semn de MIOPIE sau ASTIGMATISM;
  • Copilul citeste de la o distanta foarte mica – MIOPIE;
  • Copilul nu se poate concentra la aproape, oboseste repede la scris si refuza problema propusa – poate fi semnd de HIPERMETROPIE;
  • Lacrimarea continua, inflamatii in regiunea oculara, ochi rosii – pot semnala o alergie sau conjunctivita (contagioasa)
  • Asimetri faciale mari – distanta inegala intre cei doi oci, inaltimea dferita a ochilor fata de linia buzelor, sprancene foarte coborate;
  • Daca i se ofera un obiect, intinde mana in alta directie ca sa il apuce
  • Dificultati in recunoasterea culorilor

Conjunctivita:
– Roseata apare mai ales la marginea partii albe a ochilor, mai aproape  de pleoape;
– Vederea este clara, nealterata;
– Poate exista secretie apoasa, mucoasa sau purulenta
Exista mai multe tipuri de conjunctivita: bacteriana (secretie purulenta, este posibil ca pleoapele sa se lipeasca intre ele. Este contagioasa), virala (secretie apoasa, roseata mai acentuata, ganglionii limfatici periauriculari sunt mariti si duri. Este contagioasa), alergica (secretie apoasa, pe langa roseata apare si inflamatia si mancarimea)

Corp strain corneean:
– Hiperemie perikeratica (roseata in jurul corneei)
– Fotofobie (sensibilitate la lumina)
Nu incercati indepartarea corpului strain, adresati-va medicului speialist, de urgenta!
Este contraindicat tratamentul cu cortizon!!!

Credit photo


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”