Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


De ce mi-am pus aparat dentar la 34 de ani?

Pentru familia și cunoscuții mei a părut oarecum surprinzător că am decis să îmi pun aparat dentar tocmai la câteva zile după ce am împlinit 34 de ani. Văzut în principal drept o intervenție estetică, multă lume a considerat că am luat decizia doar pentru că vroiam să îmi îndrept dinții și să am un zâmbet mai frumos. Însă dacă ar fi fost doar acest aspect probabil că aș fi renunțat la idee.
Așadar, vă povestesc mai jos de ce am decis să fac o astfel de intervenție ortodontică la această vârstă și – subiectul care interesează pe cei care au în vedere ideea de aparat dentar – cum e viața cu aparat dentar. Doare? Nu doare? Mai poți mânca? Poți să îți pui aparat dentar dacă alăptezi?

Ar fi trebuit să port aparat dentar încă din copilărie

Nu am avut niciodată dinții perfect aliniați. De fapt, prin adolescență (adică acum vreo 20 de ani) mama mi-a întrebat dentistul dacă nu e cazul să facă ceva în acest sens și să port și eu aparat dentar (pe vremea adolescenței mele erau foarte la modă aparatele dentare mobile). Aveam atât incisvii centrali cât și cei laterali de pe arcada superioară încălecați și o parte din dinții de jos în aceeași poziție nefirească. Dentistul i-a spus mamei mele că nu este cazul, că până la 20 și ceva de ani maxilarul mai crește și dinții vor avea mai mult spațiu. Dentistul a avut parțial dreptate, în sensul că pe fondul creșterii de care vorbea, dinții de jos mi s-au poziționat oarecum drept, incisvii laterali de sus au revenit într-o poziție aparent firească, însă incisivii centrali au rămas cu un grad de „încălecare” nu atât de evident, dar existent. Chiar și așa, mi-a rămas însă persistentă idea aceea de zâmbet perfect și, cum la vremea respectivă circula idea că apartul dentar e doar pentru copii și că la vârsta adultă nu mai există nicio posibilitate de corectare, mi-am luat gândul de la asta și m-am consolat cu idea că dinții drepți sunt doar pentru norocoși și pentru filmele de la Hollywood.

Mi-aș fi dorit însă ca dentistul să fi fost mai bine informat și mama mea mai insistentă, pentru că felul în care sunt poziționați dinții defintiv, încă din copiărie lne influențează inclusiv dezvoltarea maxilarelor, zic eu și a formei feței. Și cel mai important ne influențează felul în care mușcăm și chiar vorbim. Și dacă nu avem o mușcătură corectă pe termen lung apar problemele, aveam eu să aflu acum la vârstă adultă. Unele de care probabil că nu se știa pe vremea când eu aveam 14 ani.



 

Apoi la 20 de ani

Încurajată de faptul că vedeam din ce în ce mai multe persoane trecute de vârsta adolescenței purtând aparat dentar, am început să îmi pun întrebări. Mi s-a confirmat că se poate purta aparat dentar aproape la orice vârstă pe dentiția permanentă. Pe la 20 și ceva de ani un alt dentist mi-a explicat că trebuie să scot niște măsele de minte (la vremea aceea erau doar niște muguri dentari, încă nu ieșiseră la suprafață), mi-a făcut un plan pentru aparatul dentar dar nu l-am mai pus în practică pentru că m-am mutat temporar din localitate, Și m-a prins din nou mirajul dinților frumoși aliniați și al zâmbetului perfect pe la 30 de ani. La un moment dat m-a văzut chiar și un ortodont, care mi-a explicat că nu e doar o problemă estetică, pot chiar în timp să îmi pierd dinții naturali din cauza mușcăturii proaste, dar am abandonat din nou ideea, pentru că la câteva zile de la consult am aflat că sunt însărcinată. M-am consolat de data aceasta cu ideea, că deh am o vârstă, nu mai e cazul să mai investesc în alinierea perfectă a dinților.

Problemele din timpul sarcinii

Până într-o zi când a trebuit să o fac…Pentru că, undeva prin timpul sarcinii cu Rareș, unul din mugurii aceia dentari aspranți la titlul de măsele de minte s-a decis să facă pasul cel mare și să se transforme în măsea de minte. La 9 luni după naștere a ieșit partial prin gingie și mi-a provocat un abces (era atât de în spate încât nu mi-am dat seama ce se întâmplă, simțeam doar durere, gingia mi se inflamase și am stat așa cu abcesul respectiv câteva săptămâni). În tot acest minunat drum al erupției măselei de minte la supafață eu am simțit cum celelalte măsele de pe partea respectivă mi se mișcă, am sesizat în câteva luni că dinții din față au devenit și mai încălecați decât înainte, mi-am dat seama când mușcam din mâncare că nu mai era la fel. Am făcut o operație de extragere a măselei respective de minte la dr Iulian Filipov și mi-am revenit extraordinar de repede. Apropos, pentru că primesc întrebări pe această temă. Da, am făcut intervenția pe perioada alăptării, s-a folosit anestezic și da, am continuat alăptarea. Nu am muls și nu am aruncat laptele, nu am făcut pauze de alăptare. Și asta, pentru că anestezicele uzuale din medicina dentară sunt compatible cu alăptarea.

Până să ajung la ortodont, adică la Oana Păunescu pe care am avut șansa să o cunosc tot prin intermediul alăptării, măselele de pe partea stângă a feței colapsaseră spre interior (de aici și foarte multe remarci vis a vis de cât de mult am slăbit în ultima vreme . Nu, nu am slăbit mai mult decât era cazul, pur și simplu acest proces de migrare a dinților mi-a modificat subtil forma feței), iar incisivii de sus erau deja mai vizbil împinși în față. Mai grav e că malocluzia (mușcătura greșită) mi s-a accentuat și mai mult astfel că de fiecare data când mușcam dintr-un sandviș, mandibula îmi pocnea, mi s-a întâmplat de câteva ori să rămân cu gura înțepenită, iar după o zi în care vorbeam foarte mult, simțeam că îmi mișc maxilarele mult mai greu.

 

Alinierea corectă a dinților nu e doar o problemă estetică

Ce vreau să accentuez? Că alinierea dinților nu e doar o problemă estetică. De fapt eu nu o văd în primul rând ca pe o problemă estetică. Ci ca pe un aspect ce ține de sănătatea orală, pe termen lung. Dacă aveți un copil cu probleme din această zonă evaluați tot ce ține de funcționalitatea limbii, de alinierea dinților și felul în care mușcă și acționați în vederea tratamentului necesar. Cu cât se intervine la momentul oportun, cu atât este mai bine.

Pentru ce tip de apparat am optat și cum a fost la montarea lui?

Eu am optat pentru un aparat dentar din safir, deoarece are bracketii transparenți, cee ace face ca aparatul să nu fie la fel de vizibil ca cel cu bracketi metalici.
Montarea aparatului a durat aproximativ 45 de minute, nu a durut. A presupus lipirea bracketilor pe dinți cu un compozit similar cu cel utilizat în plombarea dinților. Pentru moment am aparatul dentar doar pe arcada superioară, urmând ca în câteva luni să îmi fie montat și pe cea inferioară.

Cum a fost după montarea aparatului?

Citind diverse povești, mărturisesc că mă așteptam să doară și să nu pot mânca. Cel mai tare mă temeam de senzația de dinți care se mișcă (eram unul din acei copii pe care îi alergau părinții pentru a le scoate dinții de lapte cu lațul legat de mânerul ușii, așa că stăteam până când dintele de lapte cădea de la sine. Am asociat senzația aceea de dinte care se mișcă cu teama).

Trebuie să vă mărturisesc că am rămas surpinsă să constat că aproape nimic nu s-a schimbat în rutina mea odată cu montarea aparatului dentar. Ține probabil de ortodont, de apparat, de sensiblitatea personală sau toate cele trei la un loc, dar nu am simțit durere sau vreun disconfort major. Iar dinții se mișcă într-adevăr, dar insesizabil. Poate exista o senzație de disconfort în primele zile, dar trece cu administrarea unui analgezic ușor sau odată cu consumarea unei înghețate sau a unei limonade reci. La mine nu a fost cazul. În câteva minute de la montarea aparatului m-am obișnuit și cu poziția buzei de sus peste braketi.

Practic, la câteva ore de la montarea aparatului, am ieșit în oraș cu o prietenă, am mâncat tort și am băut un pahar de vin alb. A doua zi am mâncat ceea ce mâncam de obicei, nu am renunțat la gustările dintre mese.

Ce mănânc de când cu aparatul dentar?

În primul rând evit să mușc din alimente care mi-ar putea rupe bracketii (ex morcov crud, măr crud, alune și nuci). Pot mânca un măr spre exemplu, doar că trebuie să îl tai înainte, evit să mușc din el. Am mâncat și carne la grătar dar tăiată atent. Nu mă hrănesc doar cu piureuri sau supe crème (poate fi o idee bună în primele zile de la montarea / activarea aparatului în cazul ceor cu sensibilitate dentară), în general am celași meniu ca înante de a purta aparat dentar.

Cum am grijă de igiena dentară cu aparatul dentar?

La ce sunt cu adevărat foarte atentă? Aproape că am făcut o obsesie din asta. Mă spăl pe dinți după fiecare masă (fie ea și o simplă gustare). Am întotdeauna la mine periuța de dinți și pasta. În felul acesta evit să fac carii (riscul e mare deoarece resturile alimentare rămân între bracketi și dinti sau gingii) și evit să mi se coloreze bracketii. Urmează să îmi achiziționez un duș bucal. Cu ața dentară superfloss (o ață specială care are un capăt cerat ce face mai ușoară introducerea pe sub bracketi) eu nu mă pot înțelege. Este prea groasă pentru spațiile mele interdentare mici, așa că voi recurge tot la cea satin floss (ultra subțire) pe care o foloseam înainte de a purta aparatul dentar.

Cât timp voi purta aparatul dentar?

Cel mai probabl îl voi purta minim un an și jumătate. Partea estetică se corectează relative repede (vă vine să credeți sau nu , după o săptămână de la purtare deja sesizez că anumiți dinți și-au modificat poziția) însă e foarte important să se alinieze corect și mușcătura. De fapt acesta e scopul principal al aparatului dentar, dacă ar fi să mă întrebați pe mine.

Foto https://greensboro-dentist.com


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
roxana
roxana
25 iulie 2018 9:07 pm

buna, la ce cabinet stomatologic ti-ai pus aparatul? multumesc!

Ramona
Ramona
3 august 2018 11:14 am
Reply to  roxana

Buna ziua, puteti suna la numarul de telefon, 0766449182 si aflatu toate detaliile!

Geny
Geny
3 august 2021 11:16 pm

Buna! Ți-ai pus apratul dentar în timpul alăptării?

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”