Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


După mai mult de un an în care nu am avut timp decât de cărți și articole de specialitate despre alăptare și psihologie îmi iau revanșa. Stând cu bebe în brațe și menținând cam aceeași poziție toată ziua, am timp să citesc și iar să citesc. Mi-am dezvoltat chiar un truc acrobatic pentru situația în care stau cu bebe la sân și trebuie să fac compresii, astfel că nu mai am nicio mână liberă. Sunt în căutare de recomandări de lectură așa că nu mă supăr dacă îmi spuneți ce mai citiți și voi

Ce citesc eu , ce am mai citit?

Momentan sunt la capitolul 8 din „Open”, cartea autobiografică a lui Andre Agassi. Dacă vreți o carte informală de parenting, Open e cartea potrivită. E (și )despre tenis, iar pe mine tenisul mă plictisește (din motive ce mă apropie de la distanță cumva de autor:), dar totuși e o carte pe care abia aștept să pun mâna când prind puțin timp liber.

img_2707Camera” de Emma Donoghue, o altă carte pe care aș include-o în categoria parenting informal. Cartea e despre o tânără ce trăiește de șapte ani, în captivitate, într-o cameră, alături de copilul ei. O carte despre legătura profundă dintre o mamă și copilul său și despre cum aceasta poate da sens chiar și celor mai dramatice situații de viață. Și da, are și câteva pasaje minunate despre alăptarea prelungită.

Rețete de jocuri de Lawrence Cohen e o carte pe o răsfoiesc la nevoie, la fel ca pe o valoroasă carte de bucate. Pe măsură ce T. a crescut, mi-am dat seama că am un blocaj atunci când vine vorba de momentele de joacă. Cartea lui Cohen mi-a confirmat de ce și mă ajută să găsesc modalități de a mă reconecta cu T. prin intermediul limbajului universal al copilăriei, joaca.

O carte savuroasă pe care v-o recomand chiar dacă nu sunteți psihologi / psihoterapeuți este „Bărbații de pe canapeaua mea – Povești adevărate despre sex, dragoste și psihoterapie”. Cartea se bazează pe cazuri ale psihoterapeutei Brandy Engler și redă povești savuroase ale unor clienți ai ei. E o lectură ce vă va demonta câteva din clișeele pe c
are le avem, ca femei, despre bărbați și felul în care gândesc ei. Mie mi-a satisfăcut o nevoie să-i zicem voyeuristică de a afla ce gândesc și ce spun bărbații despre sex și relații.



Pe lista de lectură se află și două lucrări ale lui Alice Munro, laureata 2013 a premiului Nobel pentru literatură. E vorba de „Prea multă fericire” și „Ură, prietenie, dragoste, căsătorie”, pe care abia astept să am timp să le deschid. Vreau să mai parcurg și „Cele cinci limbaje ale iubirii” de Gary Chapman și sper să pot spicui din „The Story of Music”, o enciclopedie foarte atractiva a istoriei muzicii, din Antichitate și până în prezent, alături de Tudor. Recunosc că am cumpărat cartea pentru T., când mai crește un pic, în speranța de a-i deschide noi orizonturi

Citesc de asemenea, în paralel și câteva cărți pe kindle și Google Books. Vă recomand, mai ales dacă sunteți interesați de parenting și impactul primilor ani de viață, cartea psihiatrului Bruce Perry, „The Boy Who Was Raised as a Dog: And Other Stories from a Child Psychiatrist’s Notebook–What Traumatized Children Can Teach Us About Loss, Love, and Healing”. O carte cu povești adevărate si dure, greu de citit dar foarte valoroasă în special pentru profesioniștii din domeniu.

Dacă tot am ajuns la capitolul ebooks vă recomand două cărți pe care le-am citit în 2012-2013 și le recitesc acum, cărți care mi-au reconfigurat traseul în viață. E vorba de “Hap
piness unlocking the mysteries of psychological wealth
” a lui Ed Diener. O carte care în ciuda titlului glossy (îmi cer scuze pentru romgleză dar nu găsesc termen mai potrivit), are în spate o cercetare științifică elaborată asupra fericirii, cercetare ce s-a întins pe trei decenii și cateva continente. Și inegalabila “The Politics of Breastfeeding”, cartea fenomen a lui Gabrielle Palmer (pe care sper să și-o adauge în palmares cat mai multi colegi de breaslă, doar câțiva știu de ea), care mi-a schimbat radical concepția despre hrănirea copiilor și despre industria din spatele acesteia, carte care aș putea spune că mi-a influențat major modul de a vedea lucrurile.

Ce cărți mai citește Tudor la 3 ani ?

Împreună cu T. ne delectăm cu cavaleri, cărți despre natură și despre corpul omenesc. Acestea sunt preferatele lui. Am încercat să introduc cărți realiste, cu grafică cât mai realistă, pe lângă tradiționalele cărți de povești pe care le lecturează cu bunicii. Și au prins foarte bine.

Vă recomand așadar, ii place lui:poze-bebe-2

O zi din viața unui cavaler” de la Editura Aramis și pe același subiect „Evul Mediu” ca de altfel tot din seria Enciclopedii Ilustrate Discovery Education.

Cărțile din colecția Minienciclopedii Larousse au fost foarte atractive pentru Tudor, în special Corpul” și „Noapte bună” (carte pe care o citim de pe la un an și jumătate și care l-a ajutat să înțeleagă conceptul de zi-noapte, să intre mai ușor în somn).

Tot Larousse are o colecție de enciclopedii pentru copii mai mari, Incredibila Enciclopedie Larousse, cu cărți interactive, dar suficient de bine structurate încât să fie pe placul unui copil de 2,5-3 ani. Noi avem „Terra”.

Lui T. îi place foarte mult și „Atlasul Naturii” de la editura Corint Junior, e foarte colorată și are informații drăguț prezentate despre clima, flora și fauna de pe continentele Terrei. De acolo știm ce mănâncă urșii Panda și Koala.

poze-bebe-1

Deși e pentru copii mai mari, T. mai răsfoiește și „Corpul omenesc” din seria Enciclopedii Larousse pentru tineri. Are câteva pagini pe care e fixat și de fiecare dată când și-o alege din raftul de cărți poposim asupra lor cu întrebări obsesive.

Cam asta își alege T. din raftul de cărți. Anul trecut era interesat de „Marea carte a Crăciunului” de la Editura Litera. Nu cred că înțelegea mare lucru din ea, dar ținând cont că anul acesta mă întreabă încă de când erau 30 de grade afară, când va veni Moș Crăciun, cred că trebuie să începem să o citim. E o carte drăgălașă, în ton cu clișeele asociate părții comerciale a sărbătorii Crăciunului, dar dintre toate cărțile despre Crăciun (am citit unele cu pasaje violente și deloc prietenoase cu imaginația copiilor), pe aceasta v-o recomand cu încredere.

Lista de lectură a lui T. a fost selecționată în baza unor criterii riguroase, setate de avidul cititor T, cu alte cuvinte v-am spus ce își alege T. de pe raft. Am pus toate cărțile încă de când T avea 1 an,  la nivelul la care poate să ajungă pentru a și le lua singur. Pentru asta am ales un dulap ieftin și bun de la Ikea.

Aceste povesti frumoase se pot cumpara de pe Libris sau Elefant.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”