Aud de la multe mame că au alăptat sau că alăptează în mașină în timpul mersului. Văd în trafic mame ce țin bebelușii în brațe (fără ca aceștia să fie securizați în scoica specială) și nu doar pe bancheta din spate, ci și pe scaunul din dreapta față al mașinii, cel de lângă șofer! Copii care ar trebui să fie securizați în scaune speciale, stau nesecurizați pe bancheta din spate a mașinii, eventual se și ridică în picioare în timpul mersului. Incredibilul a fost atins când într-una din zile am văzut 2 copii (da, doi copii de vârstă mică), unul în brațele celuilalt stând pe scaunul din față dreapta al mașinii. Tatăl conducea aparent nederanjat. Soțul meu mi-a spus că într-una din zile a văzut un tată ce își parca mașina cu bebelușul în brațe…

Nu aș vrea ca mesajul meu să pară unul moralizator (greșeli facem cu toții, indiferent de cât de bine intenționați sau bine informați suntem), însă greșeli ca cele de mai sus pot să ne coste viața copiilor noștri.

De ce le facem? Pentru că avem impresia greșită că “nouă nu ni se poate întâmpla” “noi conducem prudent” “suntem cu mașina în oraș, nu se poate întâmpla nimic la viteză mică”. Ei bine, da se poate întâmpla și se întâmplă.

Viteza care ni se pare nouă “mică” e de fapt suficient de mare să transforme corpul unui bebeluș sau al unui copil într-un proiectil ce zboară prin parbriz sau lunetă, sau se zdrobește de scaune, sau de ceilalți ocupanți ai mașini. Plimbarea nevinovată cu bebelușul în brațe, parcând în același timp mașina poate duce la deschiderea airbag-ului în cazul unui impact accidental mai puternic (suficient de puternic încât să năucească un adult și devastator pentru un copil). Noi suntem prudenți la volan. Dar oare putem spune același lucru despre toți participanții la trafic?

Traumatismele ca urmare a accidentelor de mașină sunt principala cauză de mortalitate la copilul cu vârsta de până în 4 ani, conform statisticilor citate de Academia Americană de Pediatrie.

Vă invit să urmăriți filmulețele de mai jos, care ne arată ce se poate întâmpla dacă nu ne securizăm copiii corect în scaunele speciale pentru mașină.

Și vă las și mărturia prietenei mele, cadru medical ce lucrează de un an de zile pe o secție ATI.

“Eu am avut la spital caz de bebelus in bratele mamei, a murit cum a ajuns la spital. Traumatism cerebral sever. Nu s-a mai putut face nimic pentru copil. Tatal era la volan, mama cu copilul in brate pe bancheta din spate a masinii. Tatal conducea cu 70km/h
Alt caz, copil de 4 ani, pe bancheta din spate, singur, nu avea nici centuri. Deplasare in coloana cu maxim 40km/h. Franare brusca. Traumatism cranian sever. Copilul a murit la 12 h dupa ce a ajuns pe sectia de ATI.
Cel putin aceste 2 cauzi, eu personal am avut de a face cu ele.”

Personal ca părinte am făcut trei mari greșeli legate de siguranța în mașină, pe care le regret. La externarea din maternitate am fost nevoită să pun copilul în landou (cu centură pe mijloc) deoarece greutatea sa era mult prea mică (2500 de grame) comparativ cu dimensiunile scoicii auto în care stătea cu bărbia în piept și neputând să respire corect. Mi s-a mai întâmplat ca odată să merg până în centrul orașului pe jos, de acolo să mă recupereze soțul și neavând scoica de mașină la mine am ținut copilul în wrap, am stat pe bancheta din spate și centura mi-am fixat-o între wrap și corpul meu. Multe persoane consideră aceasta o poziție sigură însă rețineți că nimic nu protejează coloana copilului mai bine decât scaunul special, adaptat vârstei. Nu mai spun că la momentul respectiv am ales o stradă lăturalnică și am mers cu 20-30 de km la oră. Iar a treia greșeală pe care mi-o imput  e că s-a întâmplat, pe timp de iarnă, să fixez coplul în scaunul de mașină cu geaca pe el (o să vedeți în flmulețele de mai jos de ce poate fi o greșeală fatală).

Ce de făcut când mergem cu copiii în mașină?

  • Utilizați scaune speciale, adecvate vârstei, montate corect, respectând instrucțiunile producătorului.
  • În afara țării, autoritățile au început să promoveze utilizarea scaunelor în poziție rear facing (adică cu spatele la sensul de mers) până la vârste mai mari. Academia Americană de Pediatrie recomandă încă din 2011 ca,copiii să fie poziționați cu spatele la sensul de mers până până când aceștia cresc suficient de mari încât să depășească dimensiunile scaunului (asta poate însemna chiar și vârste mai mari ex 6 ani la scaunele care au funcția de rear facing prelungit).  Poziția rear facing este dovedită prin studii ca fiind mai sigură. Scaunul poziționat astfel, susține mai bine capul, gâtul, coloana vertebrală a copilului în caz de accident, deoarece distribuie mai bine forța coliziunii.
  • Faceți pauze cât mai dese pentru alăptat, schimbat, liniștit copilul, chiar dacă asta înseamnă prelugirea duratei călătoriei.
  • Oferiți copiilor mai mari, care încep să se plictisească în mașină și să protesteze la poziția în scaunul de mașină, activități care să le distragă atenția.
  • Îmbrăcați copilul în haine cât mai lejere înainte de a-l fixa în centurile scaunului de mașină. Dacă centurile sunt fixate peste o geacă groasă sau din material care alunecă, centurile vor aluneca la rândul lor de pe corpul copilului în caz de impact.
  • Sugestii pentru cadrele medicale și cei care organizează cursuri de puericultură: vorbiți-le părinților despre regulile de siguranță pe care trebuie să le respecte dacă pleacă cu bebe la drum, despre cum se montează corect bebelușul în scaunul de mașină. În SUA bebelușii prematuri, cu greutate mică sau având probleme medicale nu sunt externați din maternitate până nu trec testul scaunului de mașină.

9
Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreea OLA - Consultant alaptare IBCLC BrasovAdrianaAndreea Recent comment authors
trackback

[…] ”La ce riscuri mortale ne supunem copiii atunci când nu utilizăm scaunul de mașină?” – Un reminder extrem de util. Citiți, luați aminte și uitați-vă la video-urile incluse în articol. Better safe than sorry. […]

Andreea

Multumesc

trackback

[…] Post: La ce riscuri mortale ne supunem copiii atunci când nu utilizăm scaunul de mașină? […]

Andreea

Multumesc

Adriana
Adriana

Multumesc ca mi-ati deschis ochii si mintea!

trackback

[…] La drumurile cu mașina facem opriri frecvente, de câte ori ne solicită copiii. În special dacă alăptați, opriți cât mai frecvent pentru a alăpta la cerere sau chiar mai des decât vă solicită copilul, dacă vi se pare că acesta transpiră abundent, e somnolent, temperatura e foarte ridicată. Nu alăptați în mașină în timpul mersului, cu copilul în brațe.  […]

trackback

[…] Despre transportul copiilor în mașină se pot scrie multe. Nu sunt prima care scrie pe tema asta. Ieri citeam pe un grup cum copiii de la o grădiniță s-au deplasat în plimbări, în cadrul Săptămânii Altfel, cu mașinile personale ale câtorva părinți care au avut bunăvoința să ia “la ocazie” mai mulți copii decât cei personali și să îi transporte, evident nesecurizați. Și cum mamei care a semnalat nefirescul situației i s-a spus că e exagerată, “că doar nu au mers cu o sută la oră”. Oamenii oare chiar nu înțeleg că testele acelea pe care le vedem cu dummies nu sunt făcute la 100 de km la oră? În intersecția semaforizată de lângă blocul meu mașinile se răstoarnă, la 50 la oră… Cunosc situație reală în care copii transportați tot așa ad hoc în mașinile educatorilor, fără scaune speciale (că doar ce se poate întâmpla din punctul A până în punctul B,pe o distanță de cîteva sute de metri) s-au răsturnat cu tot cu mașină pentru că persoana de la volan a luat o bordură cu roata. Da, în oraș… […]

trackback

[…] cât de dramatice sunt efectele unui accident auto, la viteză mică, asupra unui copil și riscurile mortale la care ne supunem copiii atuci când nu folosim scaunele auto), bebeluși în brațele mamei aflate pe bancheta din față, copii pe jumătate ieșiți prin […]