Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


De când avem copii am decis să facem o schimbare în felul în care ne petrecem vacanțele. Dacă înainte de copii ne plăcea să explorăm, să descoperim cam tot ce se putea descoperi despre țara / locul în care călătoream, odată cu venirea copiilor ne-am orientat spre vacanțe cât mai „domestice”, în care să avem tot ceea ce ne-ar trebui nouă (dar în special copiilor), la îndemână. Așa că am optat pentru hoteluri cu all inclusive, cât mai aproape de casă, pentru a nu pierde timpi de așteptare cu masa, pe la terase, pe la restaurante din stațiune și pentru a ne putea întoarce în țră cât mai repede, în caz de maximă necesitate. Pe măsură ce copiii vor crește prefigurez o altă dinamică a vacanțelor (visul meu e să stau tot sezonul la mare, eventual pe o insulă din Grecia, închiriând o viluță pe plajă sau să ne facem concediile cu rulota, pe care încă nu o avem).

Bulgaria este de câțiva ani destinația noastră preferată pentru concediile cu cei mici, datorită apropierii față de casă și a raportului preț-calitate infinit mai corect decât în România. O să scriu o postare detaliată despre concediile cu cei mici în Bulgaria și ce opțiuni am testat până acum, însă în această postare vă vorbesc despre experiența din acest an.

Am ales stațiunea Sunny Beach din Bulgaria și hotelul Iberostar. Au avut chiar o promoție cu gratuitate pentru copii, ceea ce a înclinat pozitiv balanța când a venit voba de decizie. Hotelul este considerat unul de top în Sunny Beach, iar prețul plătit pentru concediu a fost unul absolut decent ținând cont de condițiile oferite dar mai ales de prețul halucinant al unui sejur pe litoralul românesc.



Cum a fost drumul?

Drumul spre Sunny Beach a fost mai lung decât mă așteptam. Am mers pe ruta clasică Brașov – Ploiești – A3 (Ploiești – Ocolitoarea Bucureștiului), A2 (Autostrada Soarelui) și am trecut granița prin Vama Veche. Am preferat Vama Veche și nu Silistra (pe la Silistra ar fi fost varianta cea mai scurtă indicată de GPS) deoarece nu am vrut să trecem Dunărea cu bacul. În realitate, deși GPS-ul arată că pe la Silistra ar fi varianta cea mai scurtă, timpii de așteptare la trecerea cu bacul pot prelungi destul de mult durata călătoriei.

Am călătorit noaptea (ca cei mici să doarmă și să nu avem probleme cu plictiseala lor în mașină) și am ajuns pe la 10  dimineața la destinație. La ora 11.00 am primit camera, am dus intai bagajul pentru copii (cumparate de la inbagaj.ro) si ne-am pregatit pentru masa. Check in-ul se face în mod normal la ora 14.00. E însă o normalitate în orice hotel care se respectă, să primești camera mai devreme , dacă există bineînțeles camere disponibile. E demn de menționat pentru noi, deoarece în România, hotelurile de pe litoral au check in-ul începând de la ora 16.00 sau chiar 18.00!!!

Ce mi-a plăcut la hotel?

  • Camerele foarte spațioase și confortabile, suficient de mari pentru 2 adulți și 2 copii. Am avut paturi extra la dispoziție, atât pentru bebeluș (nu l-am folosit, decât ocazional pe post de țarc), cât și pentru copilul cel mare. Am avut o cameră cu o terasă spațioasă și umbroasă, excelentă pentru a lăsa copiii să se joace.
  • Curățenia (deși hotelul este foarte mare, are aproximativ 600 de camere și uneori mai vedeai amprente pe oglinzile din lift sau pe ușile principale, reușeau să mențină curățenia la niște standarde mai mult decât acceptabile, iar curățenia în camere se făcea zilnic)
  • Mâncarea. A fost excelentă pentru un restaurant all inclusive și cu siguranță peste ceea ce aș fi putut comanda la terase prin stațiune. Am avut la dispoziție multe opțiuni sănătoase pentru copii și pentru noi, mâncare gătită, preparate la grătar, o varietate mare de fructe și legume. Au chiar și un Kid’s Corner. Cu preparate  ok pentru copii, însă și cu prăjeli sau budinci al căror rost nu l-am văzut. În general Kid’s Corner-urile din hotelurile pe unde am fost (indiferent de numărul de stele) au mâncare pe care eu nu o consider potrivită pentru copii, reflectând de fapt cerințele și preferințele culinare ale micilor oaspeți. Nu e de mirare că deși restaurantul era plin de opțiuni cu mâncare sănătoasă și gustoasă, majoritatea celor mici mâncau (doar) cartofi prățiți, prăjituri și înghețată.
  • Au foarte multe facilități pentru copii: loc de joacă în exterior și în interior (Mini / Maxi Club), spectacole pentru copii (în timpul zilei și seara), diverse ateliere pentru copii (de gătit, de pictat), animatori dedicați pe timpul zilei copiilor. Pentru noi marea și piscina sunt suficiente în concediu, dar dacă aș fi avut un copil care se plictisește repede aș fi apreciat cu siguranță opțiunile de distracție puse la dispoziție de hotel.
  • Se ajunge foarte repede la plajă, în maxim 5 minute.
  • Au piscină interioară, mai multe piscine pentru copii, de diverse adâncimi, cu tobogane și pentru copii. Au și o piscină cu un tobogan uriaș, pentru adulți și copiii mai mari. Au chiar și 2 salvamari la piscinele pentru adulți.
  • Personalul foarte amabil și zâmbitor.
  • Faptul că hotelul e poziționat în centrul stațiunii, însă departe de zgomot.

Ce mi-ar fi plăcut să fie altfel?

  • Izolarea fonică a camerelor. Era aproape inexistentă. Nu m-a deranjat atât de mult muzica lui Justin Bieber ascultată de vecinii adolescenți la 3 dimineața, cât cred că i-au deranjat pe ei, sunetele matinale scoase de piticii mei. De asemenea, spectacolele de animație se termină în urul orei 23.00, ceea ce înseamnă destul de mult zgomot. Mult zgomot și pe coridoare. Pe mine nu mă (mai) deranjează aceste aspecte și am observat că și copiii dorm în general bine în orice condiții. Însă știu că sunt părinți care caută liniștea absolută atunci când vine vorba de somnul copiilor lor.
  • Hotelul este unul foarte mare și în plin sezon ai o senzație de preaplin, în special la piscină. În zona piscinelor pentru adulți cu greu găsești un șezlong liber. Deși e contrar politicii hotelului, oamenii își rezervă șezlongurile cu câte un prosop cu o seară înainte, sau de la primele ore ale dimineții.

Cum e stațiunea Sunny Beach?

E foarte plină de viață. Ai spune că e un fel de Ibiza a Balcanilor, populată de turiști britanici și nemți. Unii  spun că nu este o stațiune pentru mers cu copiii, din cauza cluburilor, a animatoarelor de la terase, a multitudinii de saloane de tatuaje și sex shop-uri. Eu aș spune că e o stațiune foarte animată și că pot fi găsite și zone liniștite. Hotelul și poziționarea sa față de zona zgomotoasă a stațiunii vor face diferența. Există foarte multe posibilități de distracție pentru copii și în afara hotelului, însă sunt de genul Mamaia Sat.

Plaja este potrivită pentru copii, fină, cu nisip, suficient de lată, iar intrarea în apă este lină.

Principalul motiv pentru care am ales Sunny Beach e apropierea de Nessebar, un orășel pitoresc inclus în patrimoniul UNESCO, cu o arhitectură deosebită. Dacă Sunny Beach nu vă este pe plac, plimbarea prin Nessebar e recomandată. Vă recomand să nu luați căruciorul cu voi (străzile sunt în pantă și pietrute), ci să apelați la un sistem de purtare ergonomic.

La medic cu copilul în Sunny Beach

Și am avut și nevoie de asistență medicală. Cu o zi înainte de întoarcerea acasă, T. a manifestat simptomele unei enetroviroze. Febră mare, un episod de vărsături, dureri de burtică. M-am ajutat cât am putut de anitermicele avute la mine și de uleiurile esențiale, dar am apelat și la medic. Procedura a fost foarte simplă – am sunat la compania de asigurări, care ne-a asigurat la una din clinicile agreate. O clinică aflată peste drum de hotel, foarte bine dotată și cu personal profesionist, pe noi ne-a văzut un pediatru. Spre surprinderea mea am primit și un antivomitiv sub formă de supozitor, lucru imposibil de altfel în România. Serviciile medicale au fost gratuite, în baza asigurării private de călătorie. Recunosc că mă temeam de vizita la medic în Bulgaria, din cauza limbii și a caracterelor slavone, însă temerile mi-au fost spulberate.

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniel U.
Daniel U.
27 iulie 2018 10:28 am

Buna. Ma bucur cand vad cate un articol despre Sunny Beach, anul asta merg si eu cu familia(2 copii si 2 adulti) si este prima data cand apelez la acest sistem „all inclusive” in bulgaria. As dori doar sa intreb cum sta treaba cu banii, mai exact cum se poate plati in aceasta statiune? Este necesar sa schimbi banii in leva sau poti plati si in euro sau lei? Sunt bancomate sau case de schimb (banci) pentru a putea converti lei sau euro, in leva?

Cursuri online “Școala de părințeală”