Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


O spun clar și răspicat de fiecare dată când am ocazia: acord o mare importanță protecției solare, atât în cazul meu cât și în cazul copiilor. E o atitudine pe care am construit-o în timp, analizând o mulțime de informații pe această temă.

Pentru că în sezonul cald (și nu numai) avem nevoie și de protecție solară, am abordat această temă alături de un specialist. Găsiți mai jos informații importante și corecte despre protecția solară la copii și bebeluși, despre cum oferi cea mai bună protecție solară la bebeluși și copii, despre ingrediente permise sau interzise în cremele pentru bebeluși, copii și gravide.

A răspuns întrebărilor mele (și ale multor mame), dr. Veronica Iliescu, medic specialist dermatolog (puteți citi informații de interes public din domeniu, pe pagina de Facebook a medicului, aici)

Citiți și interviul minunat de mai jos. Sper să vă inspire în luarea celor mai bune decizii!

potectie solara

Soarele, prieten sau dușman în viața noastră?

Fără soare existența vieții pe Pământ nu ar fi posibilă. Pe de altă parte, radiațiile UV reprezintă unul dintre cele mai mari pericole din mediu pentru pielea umană, astfel am putea spune că soarele este și prietenul, dar si dusmanul nostru. În timp ce unele radiații UV sunt filtrate de stratul de ozon, cantități tot mai mari ajung la suprafața pământului, pe măsură ce stratul de ozon scade constant.



Razele UV au beneficii pentru sănătatea noastră, precum sinteza vitaminei D, esențială pentru sănătatea oaselor.
În acelasi timp, efectele negative ale soarelui asupra pielii noastre nu pot neglijate. Mai mult de 90% dintre cancerele de piele sunt cauzate exclusiv soarelui. Expunerea repetată la soare este principalul factor extern al îmbătrânirii premature a pielii, determinând apariția hiperpigmentării nedorite, a petelor de vârstă. Deteriorarea pielii datorită razelor UV are un efect cumulativ, astfel că orice expunere la soare de-a lungul timpului se adaugă la un total semnificativ pe parcursul întregii vieți.

Datorită acestor efecte este necesar un echilibru între expunerea excesivă la soare, care crește riscul de cancer de piele și expunerea suficientă la soare pentru a menține nivelurile adecvate de vitamina D. Având în vedere dovezile considerabile care arată că radiațiile UV sunt cancerigene si conduc la cresterea numărului de cazuri de cancere de piele la vârste tot mai tinere, prevenirea cancerului de piele trebuie să rămână o prioritate ridicată în domeniul sănătății publice. Din acest motiv, expunerea la soare extinsă și deliberată, fără nicio formă de protecție solară, când indicele UV este 3 sau mai mare nu este recomandată, chiar și pentru cei diagnosticați cu deficiență de vitamina D.

Este importantă protecția solară la copii? De ce?

Copilăria este o perioadă în care protecția împotriva soarelui este deosebit de importantă. Pielea tuturor copiilor (nu numai a celor care au piele deschisă la culoare, mult mai sensibilă la soare) este deosebit de vulnerabilă la efectele negative ale soarelui.

Studiile de specialitate demonstrează că expunerea timpurie la soare si arsurile solare suferite în special în copilărie și adolescență cresc semnificativ riscul apariției cancerelor de piele în viitor (inclusiv al melanomului, un cancer de piele provenit de la melanocite, celulele pigmentare ale pielii), sugerând că pielea la această vârstă are o sensibilitate crescută la efectele carcinogene (ce pot produce cancer) ale radiațiilor ultraviolete. Melanomul apare încă rar înaintea vârstei de 20 de ani, dar în ultima perioadă incidența la copii și adolescenți crește rapid.

Cum ar trebui să se realizeze protecția solară la copii? Ce reguli ar trebui să respectăm?

Copiii nu sunt în măsură să înțeleagă consecințele expunerii excesive la soare sau să adopte independent practicile de protecție solară, astfel că aceștia depind de părinții lor sau de îngrijitori pentru a pune în aplicare o astfel de protecție, care se face bineînțeles în funcție de vârstă.

Copii mai mici de 6 luni:

Pielea bebelușilor este deosebit de sensibilă, astfel că e important să se evite expunerea directă la soare mai ales în intervalul 10.00-16.00 când soarele este foarte puternic. Nu este recomandată utilizarea cremelor de protecție solară la această vârstă!
Pielea se protejează de soare utilizând umbrele, pălării, bluze cu mâneci lungi, pantaloni si stând la umbră.

Copii cu vârsta de 6 luni și peste:

Se utilizează creme cu protecție solară cu spectru larg (UVA si UVB), rezistente la apă, cu factor de protecție solară de minim 30. Ingredientele active recomandate sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan, potrivite pentru pielea sensibilă a sugarilor și a copiilor mici. Cremele de protecție solară se folosesc pe toate zonele expuse, inclusiv cum ar fi mâinile, urechile, gâtul. Crema se aplică cu 30 de minute înainte de a ieși la soare și se reaplică la fiecare două ore sau mai frecvent dacă se merge cu copilul în piscină sau dacă transpiră (chiar dacă este cremă rezistentă la apă).
Chiar și atunci când se utilizează cremă de protecție solară, copiii trebuie să stea mai mult la umbră cu îmbrăcăminte care le va proteja pielea de soare.

La ce ingrediente ar trebui să fim atenți atunci când cumpărăm o cremă de protecție solară pentru copii?

Există pe piață două tipuri de produse de protecție solară, și fiecare protejează într-un mod diferit în funcție de tipul de filtru conținut (mineral sau chimic).

Astfel, cremele cu filtru mineral conțin ingrediente active precum dioxid de titan, oxid de zinc sau ambele. Ele acționează ca un scut, reflectând razele soarelui de pe suprafața pielii. În momentul în care sunt întinse pe piele, ele lasă un reziduu alb. Sunt ingredientele recomandate pentru copii.

Filtrele chimice funcționează în schimb ca un burete, absorbind radiațiile solare și transformându-le în căldură. Acestea conțin unul sau mai multe dintre următoarele ingrediente active: oxibenzonă, avobenzonă, octisalat, octocrilenă, homosalat sau octinoxat. Aceste produse de protecție solară tind să intre mai ușor în piele, fără a lăsa un reziduu alb. Acestea sunt mai puțin recomandate copiilor.

Există ingrediente interzise sau care ar trebui folosite cu precauție la copii? Circulă tot felul de informații pe tema aceasta și par să fie sursa multor temeri în rândul mămicilor

Studiile de laborator arată că unele filtre chimice pot avea efecte nocive asupra sănătății umane și asupra mediului, ceea ce ridică întrebări importante cu privire la consecințele neintenționate asupra sănătății umane ca urmare a aplicării lor frecvente. Cu siguranță sunt necesare mai multe studii cu privire la efectele acestora.
Astfel, recomandarea generală este de a se utiliza filtrele minerale, mai ales pentru copii.

Dar în cazul gravidelor? Ar trebui evitate anumite ingrediente din cremele solare?

În perioada sarcinii este recomandată evitarea expunerii solare datorită creșterii sensibilității pielii. În caz de expunere se recomandă purtarea pălăriilor, a îmbrăcăminții care să acopere pielea și utilizarea cremelor de protecție solară cu filtru mineral, nu chimic.

Sunt tricourile, costumele speciale cu protecție UV o alternativă sigură la crema de protecție solară?

Orice haină care acoperă o parte a corpului oferă o anumită protecție solară, însă articolele de îmbrăcăminte cu UPF (ultraviolet protection factor) sunt special tratate astfel încât să filtreze razele ultraviolete si să ofere o extra-protecție.

Îmbrăcămintea cu UPF și pălăriile cu boruri largi sunt pași importanți în ceea ce privește expunerea la soare în condiții de siguranță. Sunt mulți factori care pot interveni în scăderea eficacității produselor de protecție solară precum transpirația, activitățile în apă, aplicarea incompletă a cremelor. Astfel hainele cu UPF vin să ne asigure o protecție mai sigură.

Este recomandată îmbrăcămintea cu UPF 50, ce permite ca mai puțin de 2% din radiațiile UV să ajungă la piele.

Citesc frecvent pe grupurile de mame despre creme de protecție solară, naturale, făcute în casă. Practic uleiuri (de migdale, de cocos, de măsline, etc) despre care se presupune că ar asigura protecție solară naturală pentru copii? Sunt de luat în calcul astfel de variante? Oferă protecția de care avem nevoie?

Deoarece nu toate uleiurile sunt create la fel, SPF-ul poate varia destul de mult. Determinarea valorii SPF a unui ulei este dificilă, dat fiind faptul că uleiurile naturale își pierd unele dintre proprietăți în timp și atunci când sunt expuse la lumină. În general uleiurile de cocos, măsline au un SPF foarte mic (2-8), ceea ce nu oferă o protecție suficientă. Aceste uleiuri pot fi utilizate pentru hidratarea pielii, dar nu înlocuiesc cremele de protecție solară.

O întrebare de ordin general, pentru toate categoriile de vârstă – Ce semne de alarmă (ale cancerului de piele) ar trebui să ne conducă la medicul dermatolog?

Exista trei tipuri majore de cancer de piele: carcinomul bazo-celular (cel mai frecvent); carcinomul scuamo-celular (al doilea cel mai frecvent) si melanomul (cel mai periculos), care este un tip de cancer care se dezvolta din melanocite, celulele ce produc pigmentul pielii, astfel că fiecare tip de cancer provoacă propriile semne de alarmă.

Pentru primele două forme cele mai alarmante semne sunt apariția unei leziuni noi pe piele care nu se vindecă, face cruste, provoacă durere sau mâncărime sau începe să ulcereze.
În cazul melanomului, dacă o aluniță veche sau nou apărută prezintă modificări precum A – asimetrie (o jumatate a alunitei nu seamănă cu cealaltă jumătate); B – border (marginile sau conturul alunitei sunt neregulate), C – culoarea (alunita prezintă mai multe culori sau are nuanțe de maroniu, negru, albastru, alb sau rosu); D – diametrul (diametrul alunitei este mai mare de 5 milimetri); E – evoluție – (alunita are un aspect diferit fata de celelalte alunite si/sau si-a schimbat mărimea, culoarea, forma).

Este recomandat consultul dermatologic în toate cazurile de mai sus, dar și în mod regulat (în general o dată pe an) pentru verificarea generală a pielii, cu scopul de a preveni aceste cancere sau de a le descoperi în stadii incipiente.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”