Un autor pe care vi-l recomand daca sunteti interesati de evolutia copilariei, dintr-o perspectiva antropologica si neurobiologica este Melvin Konner, profesor de Antropologie, Neurostiinte si Biologie Comportamentala la Universitatea Emory.

O carte de referinta pentru cei care vor sa aprofundeze subiectul este The Evolution of Childhood: Relationship, Emotion, Mind, o lucrare care analizeaza din perspectiva evolutionista si transculturala caracteristicile universale ale perioadei de nou nascut pana la adolescenta si felul in care acestea au devenit caracteristici mostenite genetic ale creierului uman.

E o lucrare complexa, dar care explica foarte bine printre altele de ce fiinta umana are nevoie de o perioada lunga de timp pentru a creste, de ce este atat de dependenta in primii ani de viata.

In lucrare sunt tratate din perspectiva evolutionista printre altele problematica alaptarii si a modului in care diverse culturi au abordat interactiunea cu copilul.

E o lucrare care in lumina unui fundament ce spune ca nimic in biologie nu are sens, decat in contextul evolutiei, ne ajuta sa intelegem de ce desi in ciuda modificarilor sociale pe care le-a parcurs societatea, comportamente precum alaptarea la cerere, purtarea copiilor, etc. reprezinta normative biologice, fiind intiparite in creierul nostru.

Daca nu aveti chef sa citit cartea dar va intereseaza subiectul, puteti sa il urmariti pe Melvin Konner intr-o conferinta din 2014 (vezi video). Discursul e unul de specialitate, dar pot fi extrase cu usurinta idei interesante:

  • Fiinta umana se naste prea repede, comparativ cu alte primate.
    Dupa unele teorii ar trebui sa ne nastem dupa o perioada de gestatie de 12, 18 sau chiar 21 de luni. Faptul ca ne nastem mai repede a rezultat in niste caracteristici unice ale perioadei de nou nascut la fiinta umana, primele 3 luni de dupa nastere fiind de fapt un al 4 trimestru de gestatie, care se incheie atunci cand copilul implineste 3 luni si e marcat de o serie de comportamente: reducerea nivelului de plans, aparitia zambetului social, etc.
  • Anxietatea de separare, marcheaza o alta etapa in dezvoltarea copilului (momentul aparitiei acesteia facandu-i pe unii autori sa sustina ideea ca nasterea fiintei umane ar fi trebuit sa se produca in jurul varstei de 18 luni), Anxietatea de separare este universala, apare in toate culturile, fiind in legatura directa cu anumite modificari in structura creierului copilului, mai precis dezvoltarea unor trasee neuronale in sistemul limbic.
  • Varsta de intarcare a fiintei umane este mai mica in comparatie cu celelalte primate.
    Varsta de intarcare este de aproximativ 3 ani in populatia de vanatori culegatori !Kung si este rezultatul unui pattern de supturi frecvente (aproximativ 4 pe ora) a caror frecventa descreste gradual dupa varsta de 3-4 ani. Supturile frecvente duc la o supresie a functiei ovariene, ceea ce in populatia !Kung a dus la o spatiere naturala a sarcinilor la 4 ani.

Childhood and Human Evolution – The Evolution of Childhood

Sursa pozei

Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar