Nu m-am putut abtine sa nu scriu aceasta postare. Navigam pe Facebook, pe un grup de mamici. Una dintre membrele grupului se intreba daca celelalte mamici dau pufuleti copiilor, pentru ca ei i s-a spus ca sunt cancerigeni.
Din aproximativ 56 de raspunsuri primite, in 50 mamele ii spuneau ca dau pufuleti copiilor, majoritatea inca de la varste foarte mici, sub un an.
Unele de cand au inceput diversificarea. Mai mult mamele care au ales sa dea pufuleti copiilor nu vedeau nimic nesanatos in ei „e doar malai”, „e doar proumb”, „exista si pufuleti fara sare”, „copilului meu ii plac la nebunie si eu mananc”, „si soarele e cancerigen, normal ca dau pufuleti copilului”, „daca ar fi sa excludem tot ce e cancerigen din alimentatie am exclude si fructele, legumele si carnea din magazine”. In fata acestor argumente m-am simtit datoare sa intervin cu cateva explicatii.
Dam sau nu dam copiilor pufuleti? Eu am ales sa nu dau copilului meu pufuleti. Pe de alta parte, nu cred ca pufuletii fac atat de mult rau incat sa ne alarmam si sa ne smulgem parul din cap daca bebe a mancat recent un pufulet, nici nu cred ca sunt responsabili doar ei singuri singurei pentru „epidemia” de cancer. Si nici nu cred ca o mama care da pufuleti e neaparat mai buna sau mai rea decat una al carei copil nu serveste asa ceva.
Totusi de ce cred ca pufuletii nu au ce cauta in dieta unui copil (cu atat mai mult a unuia ce a inceput sa manance diversificat de cateva luni)?
Sunt pur si simplu un produs fara aport nutritiv
Pufuletii contin malai grisat, ulei si sare. Stau si ma intreb ce aduce nutritiv vreunul din aceste ingrediente? Este malaiul esential in dieta unui copil? Nu. Este un aliment cu care sa incepem diversificarea? Nu. Vrem aport de cereale? Vrem nutrienti? De ce nu includem in dieta ovaz, mei sau alte pseudocereale (quinoa, amarant, chia) care au proprietati nutritive dovedit stiintifice. Probabil ca recurgem la pufuleti dintr-o obisnuinta „ancestrala”, starmosii nostri consumau mamaliga. Nu vreau sa jignesc pe nimeni insa dieta taranului roman era una saraca. Romania a fost afectata de o epidemie de pelagra la un moment dat, la bazele ei stand consumul excesiv de porumb (prin mamaliga) fara aport proteic adecvat.
Pufuletii nu sunt finger foods
Eu cred ca majoritatea mamelor dau pufuleti copiilor abia diversificati pentru ca acestia fac parte din categoria alimentelor pe care copiii le pot tine foarte usor in mana si apoi ingera, asa numitele „finger foods”.
Mie mi se par riscanti. Faceti un experiment bagati pufuleti in gura si beti imediat apa, sau incercati sa amestecati pufuletele cu foarte multa saliva. Rezulta o pasta lipicioasa pe care cu greu o poti impinge pe gat. Noi insa ne folosim limba cu pricepere, iar pasta se lipeste de cele mai multe ori pe dinti. Cum se descurca insa un copil de 6 luni caruia abia ii ies dintii (si saliveaza foarte mult) si care abia reuseste sa isi foloseasca limba ca sa inghita mancarea (de multe ori introdusa sub forma de piure) pe care o primeste?. Sa zicem ca e doar anxietatea mea la mijloc, dar am auzit de cazuri de copii care erau sa se inece din cauza pufuletilor combinati cu saliva. Daca tot vrem sa dam copiilor alimente pe care sa le tina in mana de ce sa nu folosim alternative sanatoase: legume fierte spre exemplu.
Pufuletii contin sare
Cred ca inca mai exista parinti care nu stiu sau nu vor sa stie ca bebeii cu varsta sub un an au interzis la sare. Cu alte cuvinte nu se adauga sare in mancarea unui copil sub un an, deoarece sistemul lor digestiv si rinichii nu pot procesa un eventual exces. Pana la varsta de 12 luni, cantitatea de sare recomandata este sub 1g (sub 0,4 grame de sodiu) pe zi. Lucrurile sunt atat de serioase incat ar trebui sa fim atenti si la tipul de apa (evitand cele cu continut ridicat de sodiu) cu care se prepara mancarea sau formula de lapte a copilului. Medicii trag semnale de alarma si asupra administrarii de apa (pe langa laptele matern sau formula de lapte) copiilor sub 6 luni, tot din cauza incapacitatii rinichilor de a face fata unui eventual exces.
Nici adultii nu ar trebui sa consume multa sare, aceasta fiind incriminata pentru declansarea hipetensiunii si a problemelor renale.
Ce contin pufuletii? Citez de pe lista de ingrediente: malai grisat, ulei vegetal, sare. E drept exista si pufuleti cu continut mai scazut de sare, cei pe care i-am „analizat” eu contin la 100 de grame 0,46 grame de sare, sub maximul admis pentru un copil. Totusi stau sa ma gandesc: de ce ai risca?
Pufuletii au incarcatura glicemica ridicata si pot contine conservanti cancerigeni
Pufuletii au incarcatura glicemica mare, fiind dezechilibrati din punct de vedere nutritional, iar in functie de sortiment, unii pufuleti (cei colorati sau cei cu arome) contin si conservanti si agenti de colorare care ingerati pe termen lung au fost incriminati in declnsarea ADHD, astm , urticarie, alergii, cresterea incidentei tumorilor tiroidiene. Cititi aceasta analiza facuta de dr. Mencinicopschi unei marci de pufuleti consumate de multi copii.
Concluzia: exista alternative mult mai sanatoase la pufuleti. Fructele, legumele, cerealele