Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Astazi mi s-a intamplat ceva ingrozitor. Desi stiu ca nu e vina mea si ca se putea intampla in orice context, cumva planeaza asupra mea un sentiment ciudat.

Nu as fi vrut sa scriu despre asta pentru ca inca mi se face frica cand ma gandesc ce s-ar fi putut intampla. Dar o fac, pentru ca mesajul din spatele povestii e util pentru toti parintii.

De dimineata, la masa de fructe, T. era sa se sufoce. Cu o bucata de pruna. Facea ce face de luni bune, se hraneste singur cu bucati de mancare si o face fara probleme. Desi am auzit de parinti ai caror copii erau sa se inece cu mancare data cu lingurita cu T. nu am avut pana acum nicio problema.


I-am oferit pruna taiata, fara sambure si am stat langa scaunul lui de masa, supraveghindu-l, asa cum fac de fiecare data cand mananca. Analizand la rece ce s-a intamplat imi dau seama ca pruna era prea coapta, astfel ca i-a alunecat pe gat atunci cand a desprins-o cu dintii fara ca el sa poata gestiona bucata odata ajunsa in gura si prea gelatinoasa astfel incat nu a reusit sa o impinga in jos pe gat. S-a inecat cu ea si nu mai putea sa respire, in cateva secunde, sub ochii mei.

Ma bucur ca am avut inspiratia sa invat de pe Youtube manevra de prim ajutor pentru sugari, imi pare rau ca inc anu am urmat un curs de prim ajutor (in acest moment are prioritate pe lista de To dos). Nici nu cred ca am gandit in acel moment, efectiv am actionat. L-am scos din scaun, l-am tinut cu fata in jos pe antebratul meu astfel incat capul sa ii fie mai jos decat pieptul si i-am aplicat o palma peste omoplati. A fost suficient ca bolul alimentar sa iasa, iar T, a reinceput sa respire. Totul a durat cateva secunde. Nu vreau sa ma gandesc ce s-ar fi intamplat daca nu as fi stiut ce sa fac, daca l-as fi lasat in scaun si i-as fi dat palme dupa ceafa asa cum facem instinctiv, ca adulti, atunci cand ne inecam, sau mai rau daca printr-o nesansa de 1 la 1 milion, nu as fi fost langa el in camera.



Ce e cu adevart ciudat si pentru asta nu am nicio explicatie, e ca inainte sa ma trezesc, de dimineata, am avut un vis care mi-a provocat o stare inexplicabila de neliniste. In vis eram cu T. si cu mama mea in bucatarie, il tineam de gura si ii miscam maxilarul, iar el era inert / adormit si eu sufeream ca e asa, imi doream sa stea permanent langa mine, sa dau inapoi una din secventele mele de miscare. De ce era si mama mea in vis? Nu am nicio explicatie rationala (visele nu sunt rationale) stiu doar ca si eu la un moment dat, bebelusa fiind, era sa ma inec cu mancare.

Ce vreau sa transmit din experienta mea, care e terifianta (si nu sunt cuvinte mari, poate ca T. ar fi reusit totusi sa inghita singur bolul alimentar, in definitv nu era tare, era doar o masa gelatinoasa, dar numai gandul ca s-ar fi putut intampla ceva doare si acum cand scriu)?

Ca exista acest risc, oricand, din pacate ca un bebelus (diversificat sau nu) sau copil mic sa se inece, in ciuda precautiilor parintilor. Si ca in momentul in care iti vine copilul pe lume, tu, ca parinte, trebuie sa stii manevra Heimlich pentru sugari (se aplica copiilor pana intr-un an. T. are un an de cateva zile, a functionat) si manevra Heimlich pentru copii mai mari de 1 an si adulti. Si ca toti cei care stau cu copilul (bunici, bona, tata,) trebuie instruiti din acest punct de vedere.

Editare ulterioara

Va pun la dispozitie niste filme YouTube realizate de Inspectoratul de Urgenta si SMURD & UPU.

Eliberarea căilor aeriene nou-năsut și sugar – Manual Video de Prim Ajutor

Poziția laterală de siguranță nou-născut și sugar – Manual Video de Prim Ajutor

Suportul vital de bază nou născut – Manual Video de Prim Ajutor

Suportul vital de bază copil – Manual Video de Prim Ajutor

Si niste link-uri in care se explica pasii:

Wiki How

Sfatul medicului

Web MD

Baby Center

Health Harvard

Actualizat 06 Iunie 2019


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daria
Daria
13 martie 2017 1:26 pm

Felicitari si multumim pentru articol. Util. Chiar ne pregatim de diversificare.

Elena
Elena
29 ianuarie 2019 2:58 pm

Ce facem când copilul nu mesteca, inghite nemestecat „ca haplea” și îi rămâne ceva pe esofag iar el nu mai primește nici lichide, semn că este blocat esofagul?

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”