Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Lista consultanților IBCLC din România

Preocuparea din ce în ce mai mare pentru alăptare în România a adus după sine conturarea unei activități noi, aceea de acordare de sprijin mamei care alăptează sau intenționează să alăpteze. Mamele care au nevoie de sprijin în alăptare pot apela acum la o multitudine de resurse – consilieri La Leche League (care derulează muncă voluntară) consilieri în alăptare necertificați, consilieri perinatali, moașe și consultanți (consilieri) în alăptare certificați internațional IBCLC. Dintre toate aceste catgeorii, consultantul în alăptare certificat internațional IBCLC reprezintă standardul pentru managementul clinic al alăptării.

De la ce vine denumirea de consultant în alăptare IBCLC?

Un consultant în lactatie certificat internațional IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) deține cel mai mare grad de acreditare oferit profesioniștilor din domeniul sănătății care se specializează în managementul clinic al alăptării. Certificarea este acordată de către International Board of Lactation Consultant Examiners (IBLCE), iar consultanții în lactație IBCLC acționează conform unui ghid de bune practici (intitulat Scope of Practice) și în baza unui Cod de etică.

Profesia de IBCLC este una cu tradiție în afara țării, IBLCE, organizația care oferă certificarea luând ființă în martie 1985,susținută fiind cu un grant de start up de către prestigioasa organizație La Leche League.

Practic, profesia de IBCLC a apărut ca urmare a unei necesități crescânde de a aborda lactația și alăptarea la modul profesionist, în baza unor practici bazate pe dovezi științifice și competențe clinice.

Profesia de IBCLC este recunoscută și de către Comisia Europeană. La noi în țară însă, profesia nu este inclusă momentan în nomenclatorul COR, fiind demarate demersurile legale pentru ca profesia să fie recunoscută și în România.



Care e procesul de obținere a certificării de consultant în alăptare IBCLC?

Procesul de obinere a certificării implică un demers diferit de cel de obținere a titulaturii de consilier în lactație sau de consilier prenatal.

Certificarea de consultant în alăptare IBCLC se obține în urma unui examen internațional ce evaluează cunoștințe și competențe din domenii precum Dezvoltare și Nutriție, Fiziologie și Endocrinologie, Patologie, Farmacologie și Toxicologie, Psihologie, Sociologie și Antropologie, Tehnici de alăptare, Competențe Clinice vizând aspecte începând cu perioada prenatală și până după vârsta de 12 luni ale copilului.

Accesul la examen este permis celor care au o profesie medicală de bază dar și celor care urmează cursuri de științe medicale prerechizite acceptate și recunoscute de IBLCE.

O altă condiție esențială pentru accesul la examen este efectuarea unui număr minim de ore de practică clinică în domeniu ( de regulă minim 1000 de ore).

Mai multe despre cum se poate accede la această profesie puteți citi aici

Pe site-ul oficial al IBLCE puteți citi actualizările privind accesul în profesie (pot apărea modificări de la an la an)

Consultanții în alăptare IBCLC trebuie să se recertifice la fiecare 5 ani

Odată obținută certificarea de IBCLC ea trebuie reînnoită la fiecare 5 ani pentru a putea fi menținută, făcând dovada educației continue sau prin examinare. Această cerință e necesară deoarece știința evoluează dinamic, iar practicianul trebuie să se mențină updatat. Din acest punct de vedere, certificarea de consultant în alăptare IBCLC este una dintre cele mai riguroase, în raport cu necesitatea de formare continuă.

Menținerea acreditării presupune un proces de recertificare: o dată la 5 ani fie prin examen, fie prin 75 de ore de educație continuă, cărora li se acordă credite profesionale (credite de tip CERP).

La modul concret, asta înseamnă o invetiție din partea consultantului IBCLC în participarea la conferințe și alte programe de formare continuă. O dată la 10 ani cei care doresc să își mențină certificarea sunt obligați să susțină din nou examenul de IBCLC , începând cu anul 2022 existând posibilitatea ca la atingerea pragului de recertificare de 10 ani să se poată opta pentru recertificare cu credite de formare continuă.

Am obținut certificarea în 2015, astfel că în anul 2020 m-am recertificat prin credite de formare continuă. Despre întregul proces de recertificare și nouătățile din procesul de recertificare am scris aici. În articol povestesc despre etapele prin care am trecut, dar și despre costurile aferente.

 

Ce poate și ce nu poate face un IBCLC?

Informații despre competențele clinice ale unui IBCLC puteți citi aici. Și chiar vă invit să consultați documentul, în special secțiunea Skills to Assist a Breastfeeding Dyad, mai ales dacă plănuiți să apelați la serviciile unui IBCLC. E important să știți la ce să vă așteptați, la ce poate face un IBCLC pentru dumneavoastră și la ce nu are dreptul să facă.

Câteva aspecte importante pe care aș vrea să le menționez:

  • Deși consultantul în lactație IBCLC are abilitățile necesare pentru a evalua aspecte anatomice și neurologice normale, cunoaște criteriile de diagnostic pentru afecțiuni ale sânilor și protocoalele de tratament aferente și deși este considerat un membru al echipei medicale, rolul de IBCLC nu presupune oferirea de diagnostice și nici tratament medical. Ca atare orice problemă de natură medicală se discută cu medicul curant (al copilului, al mamei). Doar în baza rolului de IBCLC, consultantul în lactație nu are dreptul să vă pună un diagnostic sau să vă prescrie un tratament, însă are obligația de a vă direcționa către medic atunci când apare o problemă de natură medicală.
  • Consultantul IBCLC are obligația să vă informeze și să vă ceară acordul asupra manevrelor efectuate (evaluarea anatomiei orale a copilului, atingerea sânilor mamei, etc)
  • Consultantul în alăptare IBCLC are obligația să mențină confidențialitatea asupra informațiilor discutate cu mama și familia sa.
  • Consultantul în lactație are și niște obligații etice pe care trebuie să le respecte (spre exemplu afilierea la Codul de marekting al substituenților de lapte matern, oferirea posibilității mamei de a alege între mai mulți furnizori de servicii spre exemplu în cazul închirierii pompelor de sân, în cazul recomandării anumitor produse, divulgarea afilierii cu un brand anume, etc.).
  • Un consultant în lactație vă ajută să vă definiți și să vă atingeți obiectivele personale în alăptare.
  • Consultantul IBCLC are obligația să mențină o evidență a consultației cu mama și a tuturor întrevederilor și consultațiilor ulterioare (fie că e follow up telefonic sau prin e-mail aceste intervenții trebuie documentate clinic). În afara țării, în special în SUA, datele din fișadeconsultație pot constitui probă în instanță.
  • Activitatea unui consultant IBCLC poate fi adusă în atenția Comisiei de Etică și Disciplină și se poate merge până la sancțiuni ce țin de retragerea certificării. Personal nu știu să se fi ajuns vreodată în acel punct, însă e clar că spre deosebire de alt gen de consilier care sprijină mama ce intenționează să alăpteze, un Consultant în lactație IBCLC, nu doar că are un traseu de acces în profesie mai riguros, dar are și niște reguli de respectat. Acest lucru face ca un IBCLC să fie abilitat să gestioneze toate nivelurile de provocări în alăptare, de la cele mai simple la cele mai complexe. Un IBCLC este pregătit să ajute mama încă dinainte de naștere prin promovarea alăptării și informare corectă în privința alăptării.

 

Cum pot apela la un consultant în alăptare IBCLC?
Lista consultanților certificați IBCLC din România

Mai jos regăsiți o listă cu consultanții în alăptare certificați IBCLC din România. Ordinea este alfabetică (nu ține cont de data certificării și sper că nu am exclus pe nimeni din cei certificați recent. Dacă sunt nume care nu se regăsesc în listă, vă rog lăsați un comentariu și voi updata lista). Lista a preluat date din registrul public al IBLCE, actualizat ultima oară la data de 31 ianuarie 2020.

Lista de mai jos nu endoresează anumiți practicanți ai profesiei, ca în orice profesie, din perspectiva beneficiarului vor exista specialiști cu care rezonăm, persoane cu care nu rezonăm, persoane specializate sau supraspecializate pe anumite subdomenii, etc.

Puteți verifica statulul de IBCLC în Registrul IBCLC (după nume, prenume sau ID, însă din păcate nu sunt permise căutări doar în funcție de localitate sau țară)

Lista consultanti in alaptare

Alba IuliaTereziaSicoe
AradOctaviaRaica
Bistrita NasaudMonicaUngur
BrasovAlinaDoroftei
MihaelaDrilea
ManuelaIlioiu
AnișoaraMihai
AndreeaOla
BucureștiAlinaAdochiței-Neacșu
IuliaBalint-Boia
RalucaBradea
Eugenia-RamonaBunescu-Gujan
LiviaBratu
AlinaDinu
EugeniaDobrescu
ClaudiaDobocan
EcaterinaDutulescu
LoredanaGafu
AndreeaGrigore
AndreeaHănescu
RoxanaHristianovici
SimonaIvanciu
AndreeaManea
SoranaMuresan
SmarandaNay
MihaelaNiță
IuliaNiță
LilianaParlea
RamonaPîrtea
AdinaPăun
AndreeaPrunache
Ana-TatianaȘerban
LiviaSorohan
MihaelaTimofte
LiviaToboșaru
IlincaTranulis
AlinaUrsu
FlorentinaVacarescu
CristinaVancsa
BuzăuAlinaIordache
ClujNarcisaCâmpean
TeodoraCătinaș
DorinaCoroi
BiancaChetan
AndreeaFersigan
IoanaMăguran
MartaMureșan
AnaPurel
CosminaVlad (Stoian)
ConstanțaLilianaBanioti
AdinaPopov
LilianaTudose
CraiovaManuelaDumitru
CristinaKoriche
FocșaniClaudiaȘtefan
HunedoaraSimonaMaglas
IasiAnca – RalucaBaban
ElenaBunea
OlgaCiorneiu
GeorgianaLungu
IoanaPrecupan
Alina ElenaSuman
Miercurea CiucMariaVitos
OradeaBianca MihaelaChirea
Odorheiu SecuiescTimea-TündeBodoni-Imre
PiteștiLoredana MariaTătărăscu
PloieștiSilviaMoise
IoanaPanait
SibiuȘtefaniaSamarghitan
Satu MareRoxanaVarga
SuceavaAndreea LuizaAndrieș
TârgovisteDanielaToma
Târgu MureșAdinaIancu
TimișoaraBiancaArsovan
TeodoraVicol-Caragea
AdinaBrănici
SilviaNicoară
RădăuțiMihaelaCujba

Articol actualizat astazi, 15 Ianuarie 2021


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Sprijinul unui consultant în alăptare certificat IBCLC este indicat. • În unele situații, folosirea îndelungată face ca bebelușul să devină […]

trackback

[…] Am primit foarte multe întrebări de-a lungul timpului despre accesul la certificarea de consultant în alăptare IBCLC. […]

Paula Craescu
Paula Craescu
7 ianuarie 2022 11:13 pm

Si eu sunt consultant acreditat IBCLC in Iasi, din 1 iulie 2021.
As aprecia daca m-ati trece pe lista, va rog.

Cursuri online “Școala de părințeală”