Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Cum mi-am petrecut finalul de saptamana? Am trimis copilul la plimbare cu sotul meu, mi-am luat o pauza de doua ore si am mers la Carturesti sa il ascult pe Bebe Mihaescu discutand despre universul sexual al copiilor in cadrul Saptamanii Psi pentru parinti.



Am retinut cateva idei pe care le dezvolt mai jos

  • Importanta atingerii, a contactului piele pe piele pentru dezvoltarea emotionala a copilului viitor adult (despre skin to skin o sa va mai vorbesc mult si bine deoarece mi se pare unul din cele mai fascinante mecanisme de interactiune umana). Pe scurt, daca vreti sa cresteti copii increzatori in sine nu va sfiiti sa ii atingeti si sa ii mangaiati. Lipsa atingerii copilului, lipsa mangaierilor reprezinta o trauma.
  • Imbratisarea este o interventie terapeutica eficienta (folosita su success in psihoterapie) la indemana oricarui parinte. Nu exista o varsta maxima pana la care ne putem imbratisa copiii si nu trebuie sa facem discriminari de gen (pe principiul baietii nu trebuie imbratisati). Nu este vorba de copii rasfatati. Nu va sfiiti asadar sa va imbratisati copiii. Imbratisarea faciliteaza contactul piele pe piele si elibereaza oxitocina, substanta responsabila de atasament, de legatura parinte copil, avand rol in reducerea anxietatii, facilitarea empatiei si intelegerii in cadrul relatiilor, reducerea comportamentului agresiv. Vreti o relatie mai buna cu copiii vostri? Vreti ca acestia sa fie mai putin agitati si tematori? Imbratisati-i cat mai des.
  • Integrarea sexualitatii trebuie facuta inainte ca copilul sa fie constient de propria sexualitate. Acest lucru se face prin explicarea in termeni cat mai corecti si “anatomici” rolul organelor sexuale. Evitati folosirea diminutivelor si a eufemismelor menite sa va mascheze rusinea de a vorbi despre propriul corp. Vorbind in termini corecti despre corp si sexualitate nu numai ca il ajutam pe copil sa isi inteleaga propriul corp, dar il protejam in acelasi timp de eventuale traume sau abuzuri sexuale carora ar putea sa le cada prada. Exemplul cel mai concludent dat de Bebe Mihaescu care ar trebui repetat tuturor parintilor care evita sa discute despre sexualitate cu copiii lor: In anii ’90 Romania era raiul pedofililor, copiii le cadeau prada pentru ca efectiv nu erau capabili sa inteleaga intentiile acestora sau sa le comunice altor adulti. Asta s-a intamplat din cauza ca sexualitatea si chiar definirea partilor anatomice cu rol sexual erau tabuuri.
  • Pielea, gura si anusul sunt parti anatomice atat de semnificative in primii ani de viata, de care copilul se foloseste pentru a cunoaste si a controla lumea. Aceste zone fac parte din sacralitatea noastra ca fiinte umane si felul in care copilul a putut sa le utilizeze in primii ani de viata determina relatiile pe care acesta le are ca adult.
  • Importanta suptului in prima etapa a vietii, pentru dezvoltarea personalitatii viitorului adult. Copiii cunosc lumea cu ajutorul gurii iar aceasta activitate nu trebuie ingradita (zona orala trebuie cultivata). Asadar nu restrictionati activitatile pe care copilul le face cu gura, nu restrictionati suptul, degetul in gurita, nu intarcati prematur copiii. 
  • O ultima idee enuntata, cu care eu nu sunt de accord: alaptarea peste varsta de 15 luni face copilul dependent de etapa orala, dependent de mama. Nu pot fi de accord cu aceasta idee deoarece OMS promoveaza alaptarea pana la 2 ani si peste netrasand o limita asupra varstei la care copilul ar trebui intarcat. Ca atare, cea mai naturala metoda de intarcare este in opinia mea intarcarea controlata de copil. O intarcare brusca, prea brutala poate cauza trauma copilului si cred ca intracarea brusca e cea care face ca un copil sa ramana blocat in stadiul oral.

Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”