Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Scaderea ulterioara a fluxului de lapte si a productiei de lapte. Ce poate sa apara si la mame ce au avut un start aparent bun in alaptare. E una din cele mai comune probleme pentru care apeleaza mamele la consiliere in alaptare. Si unul din subiectele pe marginea caruia primesc cel mai des intrebari.am de altfel si o postare pe blog pe tema aceasta, scrisa acum cativa ani si se mentine in topul celor mai citite articole.

– Este una din cele mai frecvente cauze de „agitatie” a bebelusului la sân.

– Cu debut tipic in jurul varstei de 3-4 luni.
– Bebelusul incepe sa devina agitat la san, sa se traga de la san la scurt timp de la inceperea alaptarii, unii bebelusi incep sa „respinga” sanul, par sa fie intr-o greva a suptului, sug mai bine noaptea sau atunci cand sunt semiadormiti. De multe ori simptomele sunt confundate cu cele de reflux, alergie, colici sau chiar supraproductie la mama.
– E insotita de regula de stagnare in greutate sau scadere in greutate in cazul bebelusului. Insa nu e obligatoriu ca greutatea sa fie afectata din prima faza.

Ce e de facut?

Pe scurt:



– Atasare corecta, mama trebuie invatata sa identifice diferentele dintre suptul corect al bebelusului si cel ineficient in care bebelusul nu primeste de fapt lapte.

– Compresii pe san atunci cand bebelusul suge dar nu mai inghite lapte.

– Oferirea celuilalt san atunci cand bebelusul nu mai inghite lapte nici cu ajutorul compresiilor si reluarea compresiilor daca e cazul.

– Cresterea fluxului de lapte in cazul mamei. Dr Jack Newman recomanda in acest sens (si e recunoscut pentru „universalitatea” acestei recomandari cu care personal nu sunt intotdeauna de acord 🙂 utilizarea Domperidonei (Motilium).

Pe scurt, cateva note personale despre Motilium. Atentie!!! Motilium este un medicament de sinteza, ca si consultanti in alaptare e in afara scopului practicii noastre (adica e interzis) sa facem recomandari de tratament sau sa punem diagnostice, deoarece (spre deosebire de medici) noi nu avem nici competenta, nici autoritatea necesare pentru asta.

Motilium este utilizat off label pentru cresterea lactatiei, la ora actuala se fac demersuri pentru aprobarea oficiala a utilizarii Domperidonei (sub forma unui orphan patent) ca stimulent de lactatie in cazul mamelor cu hipoprolactinemie.

In situatii rare, la mamele cu probleme cardiace preexistente Motilium poate produce aritmii cardiace si prelungire a intervalelor QT. De aceea, in ciuda faptului ca nu a fost raportat niciun efect advers de acest gen la dozele uzuale care se administreaza pentru stimularea lactatiei, trebuie sa existe o triere a candidatelor la Motilium.

Motilium este un stimulent de lactatie bine tolerat si cu efecte pozitive notabile in cresterea productiei de lapte, excretia in laptele matern este nesemnificativa (sunt facute studii inclusiv in cazul administrarii la mamele de prematuri. Din punct de vedere al sigurantei administrarii in lactatie avem mai multe studii relevante decat in cazul „naturistelor”)

– Utilizarea suplimentarii la san (a sns-ului) atunci cand este necesara suplimentarea, pentru a se evita biberonul.

Va las mai jos cateva informatii pe acest subiect de la conferinta dr Jack Newman, unul din specialistii in alaptare care a promovat ideea de „late onset decreased supply”. Imi permit sa public fotografii dupa slideurile din conferinta deoarece informatiile (in aproximativ aceeasi forma) se regasesc deja public pe pagina de Facebook si site-ul dr Jack Newman.

Scaderea fluxului de lapte si a productiei de lapte ?

Ca o alta nota personala genul acesta de situatie, atat de comuna, este prevenibila. Printr-un start cat mai corect in alaptare. Din pacate, foarte putine mame au sprijin real in acest sens.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”