Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Dacă ar fi să fac o statistică neoficială, aș spune că în cazul mamelor pe care le văd 4 din 5 NU au nevoie de / protecțiile de silicon / de mamelon pe care le primesc cu atâta lejeritate în maternitate. Sigur că, în cazuri atent selecționate și pe perioade limitate de timp, protecțiile de silicon sunt de un real ajutor, însă majoritatea covârșitoare a mamelor le primesc pentru că cei care ar trebui să explice cum să atașeze corect copilul la sân, nu știu sau nu au timp să o facă. Așa că vine soluția „salvatoare” – protecția de silicon. Oferită drept soluție rapidă și superficială pentru ragade sau bebelușii care nu reușesc să prindă sânul (pe principiul „noi ne-am făcut datoria, ți l-am pus la sân”), ele rezolvă rareori problema de fond.

Mama ajunge acasă și ragadele și durerea în timpul alăptării persistă sau sunt chiar mai puternice atunci când folosește protecțiile, mamei nu i se explică de fapt cum să folosească corect protecția de silicon și nici cum să renunțe la ea. De multe ori copilul nu e atașat corect pe protecția de silicon sau dimensiunile mamelonului de silicon nu sunt adecvate anatomiei mamei și a bebelușului, ceea ce îngreunează dramatic transferul de lapte (după renunțarea la protecția se silicon am avut cazuri de copii care au câștigat în luna respectivă cu 500 de grame mai mult decât în luna în care mama utiliza protecțiile de silicon! Sau bebeluși care au dormit pentru prima oară 2-3 ore legate, după ce până atunci stăteau non stop la sân și dormeau maxim 10-15 minute între mese). La toate acestea se adaugă grija mamei de a pleca tot timpul cu protecția de silicon după ea și de a găsi și modalități de a o curăța, ceea ce face ca unele mame să evite să alăpteze în public. Și bineînțeles dificultatea de a renunța la protecția de silicon, ce crește la unii copii odată cu trecerea timpului.

Mai jos am reunit câteva informații despre protecțiile / mameloanele din silicon, inclusiv situații în care utilizarea lor este indicată și de un real folos pentru mama și bebe, atâta timp cât se face în mod adecvat.

Ce sunt protecțiile de silicon?

Protecțiile de mamelon au o istorie mai lungă decât credem. Primele atestări ale acestor instrumente există din 1600. De-a lungul istoriei ele au fost confecționate din argint, plumb, coarne de animal, lemn, fildeș, ceară, sau sticlă. În jurul anului 1800 au apărut protecțiile de sân confecționate dn cauciuc.

Date fiind materialele din care au fost confecționate aceste instrumente de-a lungul istoriei, e lesne de înțeles că ele au constituit la începuturile lor o barieră în calea alăptării și nicidecum un element ajutător: transferul de lapte era de cele mai multe ori compromis, materialele erau în unele situații dăunătoare pentru sănătatea copilului care de multe ori le și respingea.



În prezent protecțiile de sân sunt confecționate din silicon ultrasubțire, ceea ce le face sigure și utile atunci când folosirea lor se impune și se realizează corect!

De altfel, majoritatea studiilor realizate pe tema utilizării protecțiilor de mamelon din silicon, descriu experiențe pozitive în cazul mamelor și al copiilor. O recenzie sistematică a acestora arată însă limitele studiilor din domeniu (număr mic de subiecți, design inadecvat). Aceasta poate fi o explicație pentru faptul că în practică am întâlnit un procent mult mai mare de mame cu probleme cauzate de protecțiile de silicon decât mame care au beneficiat de pe urma lor. De fapt, la baza problemelor pe care protecțiile de silicon le ridică stau în primul rând recomandarea lor atunci când nu e necesară și folosirea lor incorectă.

Reguli de utilizare a protecțiilor de silicon

• Protecțiile de silicon ar trebui utilizate doar la indicațiile unui consultant în alăptare și sub supravegherea sa.
• Protecțile de mamelon nu ar trebui să fie utilizate ca primă intenție, ci doar după ce s-au încercat alte strategii dar nu au funcționat
• Protecțiile de mamelon sunt instrumente ce trebuie utilizate pe termen limitat și doar dacă este cazul.

• Mamei trebuie să i se arate cum să fixeze protecția de mamelon corect, cum să atașeze corect copilul la sân în mod corect. (În unele spitale din afara țării, de regulă acolo unde există și consultanți în alăptare IBCLC, mamelor cărora li se recomandă utilizarea de protecții de silicon li se oferă și instrucțiuni scrise, deoarece efectele utilizării inadecvate ale acestora pot atrage consecințe legale pentru consultant și spital).
• Mamei trebuie să i se explice când și cum să renunțe la protecțiile de mamelon.

• Un bebeluș care nu se atașează corect pe protecția de silicon nu va extrage lapte în mod adecvat, ceea ce duce în timp la o scădere a producției de lapte a mamei. În primele săptămâni de la naștere sau în cazul în care mama are o supraproducție, aceste aspecte pot masca suptul ineficient al unui bebeluș atașat incorect pe protecțiile de silicon. Atașarea incorectă predispune mama la riscul de a se confrunta cu situația în care laptele face stază (se acumulează în sâni), canale blocate ce netratate corespunzător pot evolua către mastită. Princpiile de atașare la sân atunci când mama utilizează protecțiile de mamelon sunt aceleași pe care le urmărim și atunci când vrem să îl atașăm corect pe bebe și fără protecțiile de silicon. În linkul acesta puteți vedea imagini cu atașarea corectă / incorectă la sân

• Mama care utilizează protecții de silicon trebuie încurajată să urmărească activ dacă bebelușul primește suficient lapte: să se asigure că bebe are un număr adecvat de scutece ude (cel puțin 6 scutece pline de urină în 24 de ore) și de scaune (cel puțin 3 scaune pe zi, până la vârsta minimă de 4-6 săptămâni), să se asigure că bebe ia adecvat în greutate (se recomandă cântăriri pe același cântar, de două ori pe săptămână), să se asigure că transferă lapte în mod adecvat (mama aude înghițiturile și urmărește pauzele pe care bebe le face cu bărbia atunci când înghite laptele, mama simte sânii mai moi după alăptări). În situații particulare, consultantul în alăptare poate recomanda ca mama să pompeze lapte după supturile lui bebe atunci când utilizează protecțiile de silicon, pentru a-și menține producția de lapte.

• Protecțiile de silicon trebuie să fie potrivite pentru dimensiunea sfârcului mamei și gurița bebelușului.

• În cazul în care cauzele problemei în alăptare nu sunt rezolvate, protecțiile de silicon nu vor rezolva nici ele problema, în unele situații o pot chiar agrava

• Unii bebeluși devin dependenți de protecțiile de silicon, mamei fiindu-i dificil, fără ajutor de specialitate să renunțe la ele. Tehnica prin care bebelușul extrage laptele din sânii mamei atunci când aceasta utilizează protecțiile de silicon poate fi în unele cazuri diferită (poziția limbii, mișcările mandibulei) față de tehnica pe care un bebeluș o folosește fără protecțiile de silicon.

• De cele mai multe ori, cel puțin în spitalele românești unde nu există consultant în alăptare, protecțiile de silicon sunt recomandate pentru a masca de fapt incapacitatea personalului de a oferi sprijin adecvat în alăptare.

În ce situații se pot folosi protecțiile de silicon?

În unele situații protecțiile de silicon sunt de un real folos și se impune utilizarea lor. În definitiv un bebeluș la sân, chiar și cu protecții de silicon la care se atașează corect este de dorit față de un bebeluș care nu acceptă sânul deloc. Pe de altă parte, există și specialiști (ex Dr Jack Newman) care critică utilizarea protecțiilor de silicon în general și în special în primele zile de la naștere când lactația mamei încă nu a crescut în volum.

• Situații în care protecțiile de silicon pot fi indicate dacă nicio altă metodă nu a funcționat: anomalii ale sfârcurilor mamei (cea mai comună cauză pentru care mamele pe care le văd primesc mameloane de silicon. În realitate doar un procent foarte mic dintre acestea chiar au nevoie de ele. Bebelușii se atașează de sân, de areolă, nu de sfârc. Cu sprijin de calitate majoritatea bebelușilor se vor atașa la sânul mamei chiar dacă aceasta are sfârcurile plate / ombilicate / inelastice, etc), ragade atunci când toate metodele disponbile au fost încercate, nu au funcționat și mama e pe punctul de a renunța la alăptare (al doilea motiv pentru care mamele pe care le văd primesc protecții este cel legat de “tratarea” și “prevenția” ragadelor, din păcate însă fără a se fi încercat o atașare corectă a copilului la sân, ceea ce face ca multe din mamele ce utlizează așa ceva să aibă parte de dureri la fel sau chiar mai mari în alăptare), nou născuți care nu reușesc să se atașeze la sân (și în acest caz intervenții simple precum contactul piele-pe-piele sau ora magică ajută bebelușii să se atașeze în cele din urmă la sân. Dr Jack Newman recomandă chiar ca în astfel de situații mama să extragă laptele și bebelușul să fie hrănit cu metode alternative biberonului până când se atașează la sân, evitându-se protecțiile de silicon), preferința copilului pentru tetine artificiale / copil care respinge sânul din cauza confuziei mamelon-tetină / tranziția unui copil de la biberon la sân (există chiar protecții de silicon speciale ce imită forma unei tetine), copii cu supt dezorganizat (trebuie investigată cauza suptului disfuncțional), copii cu probleme neurologice, copii care din cauza tonusului muscular scăzut / crescut, copii prematuri sau mici pentru vârsta gestațională (în cazul copiilor prematuri, unele studii au arătat un transfer mai bun de lapte atunci când mama folosea mamelon de silicon) , copii cu despicături de palat (utilizarea protecției de silicon nu e obligatorie așa cum de multe ori se crede, prin tehnici speciale unii copii se pot atașa la sân și fără mamelon), micrognație / retrognație excesivă (există poziții speciale de alăptare ce pot fi încercate înainte de a oferi protecțiile de silicon), anumite situații de fren lingual restrictiv (Frenul restrictiv poate fi însă eliberat printr-o intervenție simplă), unele probleme ale căilor respiratorii (ex traheomalacie, laringomalacie).

Cum se poate renunța la protecțiile de silicon?

• Sprijinul unui consultant în alăptare certificat IBCLC este indicat.
• În unele situații, folosirea îndelungată face ca bebelușul să devină dependent de protecțiile de silicon și implicit renunțarea la ele mai dificilă, dar nu imposibilă. În alte situații, pe măsură ce bebelușul crește și depășește problemele inițiale (ex prematuritatea, tonusul muscular scăzut) renunțarea la protecții poate fi mai ușoară.
• Nu faceți din renunțarea la protecțiile de silicon o luptă mamă-bebe. Regula de bază este ca bebelușul să fie hrănit prin modalitatea care funcționează în acel moment, iar renunțarea la protecții să nu fie stresantă pentru el și pentru mamă.
• De regulă, renunțarea la protecțiile de silicon se petrece gradual și e important să fie respectat bebelușul și să se țină cont de semnalele de stres pe care le oferă
• Ajută contactul piele pe piele, pozțiile de alăptare în care bebe este lăsat să se atașeze singur la sân, ajută ca mama să modeleze sânul sub forma unui “sandviș” sau dacă utilizează o tehnică de atașare exagerată în care rulează cu autorul degetului mamelonul în gurița copilului după ce bărbia acestuia e prima care vine în contact cu sânul
• Poate ajuta ca mama să înceapă masa cu mamelonul de silicon și să îl scoată după prima ejecție, la jumătatea sau spre finalul suptului atunci când bebe nu mai este atât de înfometat, sau înainte să ofere și cel de-al doilea sân (dacă bebe dorește să fie alăptat și din cel de-al doilea sân în cadrul aceleiași mese). Mai poate auta ca mama să încerce să exprime lapte pe sfârc înainte de a pune copilul la sân fără mamelon de silicon.
• În unele situații, bebelușii acceptă mai ușor să se atașeze la sân fără mamelon de silicon dacă sânul este oferit când bebe e semiadomit sau pe punctul de a adormi / a se trezi din somn, sau atunci când mama se plimbă sau se mișcă pe o minge de travaliu, sau dacă bebe este în system de purtare.
Baia de renaștere poate ajuta și ea în redescoperirea suptului fără mamelon de silicon

Foto By Harmid – Own work, Public Domain,


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

5 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Corina
Corina
4 mai 2017 2:49 pm

In sfarsit primul articol competent despre problemele ce apar cand folosim mameloanele. Daca stiam asta cand alaptam…..

Paula
Paula
19 decembrie 2017 8:25 pm
Reply to  Andreea OLA

Buna Seara, de cand am dat de blogul dvs. Citesc întruna articolele,problema mea e ca am o fetita de 2 luni jumate, am nascut cu cezariana si laptele a venit cam la 4 zile dupa operatie timp in care bebelusa a fost hranita cu formula si putin colostru de la san… Spun putin din cauza ca nu puteam sa o atasez la san… Din cauza ca sfarcul nu era format si nici acum nu e (plus ca imi transpira palma si pur si simplu scapam din mana sanul… Tin sa mentionez ca am sani mari si lasati) mameloanele de silicon… Vezi mai mult »

Anastasia
Anastasia
22 decembrie 2018 1:18 am

Buna!
Cum as putea scapă de mameloanele de silicoan?
Copilul meu are deja 4 luni si metodele de mai sus nu funcționează (( Știu ca eu sunt de vina ca nu am renunțat mai devreme la ele dar îmi era frica sa nu o stresez..
Acuma deja Nustiu ce sa mai fac pentru ca realizez ca prea mult li-am folosit și nu e bine asta..
Menționez ca li-am folosit, deoarece singerau mult cind micuța minca și de aceea am decis sa la folosesc..

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”