Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri legate de compoziția laptelui matern a venit în 2007, din partea echipei de cercetători coordonată de Mark Cregan și Paul Hartmann, ce a arătat prezența celulelor stem în laptele matern.

Descoperirea a fost cu atât mai remarcabilă, cu cât a reprezentat prima ocazie în care celule stem au fost identificate în corpul adult, până la momentul respectiv fiind cunoscută existența acestora doar în cordonul ombilical și în lichidul amniotic.

Celulele stem, reprezentând aproape 2% din totalul celulelor din laptele matern sunt activate în timpul sarcinii și al alăptării, printr-un program controlat de proliferare, diferențiere și apoptoză, sub influența hormonilor care asistă dezvoltarea glandei mamare și pregătirea acesteia pentru lactație.

Laptele matern, sursă de celule stem pluripotente

Cercetări ulterioare (Hassiotou et al., 2012) au arătat că celulele stem din laptele matern sunt pluripotente, având potențialul de a se diferenția în celule specializate, ceea ce lansează direcții noi de cercetare în domeniul medicinei regenerative.



Dovezi indirecte (rezultate ale studiilor pe animale) sugerează posibilitatea ca aceste celule să supraviețuiască în tractul intestinal al copilului alăptat, să ajungă în fluxul sangvin și să se integreze in vivo în diferite țesuturi, stimulând dezvoltarea ulterioară a sugarului alăptat.

 

„Conținutul de celule stem din laptele matern variază între 10.000 și 13 milioane de celule / ml, ca atare sugarul ingerează, cu fiecare alăptare,  de la câteva mii până la câteva milioane de celule stem viabile. […] Colostrul și laptele din fazele inițiale ale lactației conțin de regulă mai multe celule stem decât laptele matur. […] Celulele stem din glanda mamară sunt vii atunci când sunt consumate de bebeluș, ceea ce sugerează că pot avea beneficii dincolo de ceea ce știm la ora actuală” (Wambach, 2015)

Referințe:

Cregan MD, Fan Y, Appelbee A, Brown ML, Klopcic B, Koppen J, Mitoulas LR, Piper KM, Choolani MA, Chong YS, Hartmann PE (2007), Identification of nestin-positive putative mammary stem cells in human breastmilk, Cell Tissue Res. 2007 Jul;329(1):129-36. Epub 2007 Apr 18

Hassiotou,F., Beltran,A., Chetwynd,E., Stuebe,A.M., Twigger,A-J., Metzger,P., Trengove,N.J., Lai,C.T., Filgueira,L., Blancafort,P., Hartmann PE (2012), Breastmilk is a novel source of stem cells with multilineage differentiation potential, Stem Cells. 2012 Oct;30(10):2164-74. doi: 10.1002/stem.1188.

Hassiotou,F., Hartmann PE., At the Dawn of a New Discovery: The Potential of Breast Milk Stem Cells, Advances in Nutrition, Volume 5, Issue 6, 1 November 2014, Pages 770–778, https://doi.org/10.3945/an.114.006924

Wambach, K., Riordan, J., Breastfeeding and Human Lactation, Fifth Edition, Jones & Bartlett Learning, 2015

Foto: Nabeel H, Flickr, CC-BY

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”