Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Ce este greva suptului? Cum se manifestă greva suptului?

Termenul de grevă a suptului se referă de regulă la situația în care copilul alăptat (de obicei trecut de vârsta bebelușiei) încetează brusc să mai sugă la sân. Schimbarea este dramatică, percepută ca atare de către mamă, care nu înțelege de ce, dintr-o dată copilul (alăptat aparent fără probleme până atunci), refuză sânul.

De multe ori greva suptului este confundată cu decizia copilului de a se înțărca, însă rareori autoînțărcarea se produce înainte de vârsta de 24 de luni. Înțărcarea în sine este un proces gradual (copiii renunță gradual la sân) și nicidecum de pe o zi pe alta, după o perioadă în care alăptarea se derula fără probleme.
În unele situații, greva suptului este confundată cu puseul de creștere. În realitate însă în timpul unui puseu de creștere bebelușii nu refuză alăptarea, ci își măresc frecvența supturilor, cantitatea de lapte transferată este mai mare, ceea ce face ca și câștigul în greutate să fie mai mare pe perioada puseului de creștere.

Cât durează greva suptului?

Greva suptului are întotdeauna o cauză (deși pot exista situații în care pentru mamă nu este evident ce a provocat comportamentul copilului alăptat). Greva suptului este o manifestare temporară, mamele trebuie să înțeleagă că nu este decizia copilului de a renunța la alăptare, ci de cele mai multe ori ceva îl împiedică pe copil să mai aibă același ritm de alăptări ca până atunci.



Care sunt cauzele grevei suptului?

De cele mai multe ori cauza grevei suptului este una de ordin medical, însă pot exista și contexte emoționale ce duc la o grevă a suptului, cum în unele situații modificări în dinamica alăptării pot duce la manifestări ce ne duc cu gândul la greva suptului.

Cauze medicale

  • Probleme de sănătate în cazul copilului, ce vizează aparatul respirator (infecții respiratorii, congestie nazală / nas înfundat, etc)
  • Otite, în contextul în care copilul asociază durerea cu poziția la sân, cu alăptarea
  • Probleme de sănătate ce cauzează durere în timpul hrănirii (ex afte, herpangină, boala gură-mână-picior, leziuni la nivelul guriței etc)
  • Perioadele de erupție dentară se pot asocia la unii copii cu manifestări specifice grevei suptului
  • Anumite infecții (ex infecția urinară, fără alte simptome evidente poate duce la o modificare a comportamentului copilul la sân, acesta fiind de multe ori singurul semn evident în cazul unui copil alăptat)
  • Boala de reflux gastroesofagian poate genera prin disconfortul cauzat și asocierea acestuia de către copil cu momentul hrănirii, aversiune orală.
  • Manevre brutale, ce cauzează durere, disconfort efectuate în gurița copilului

Cauze ce țin de alăptare

  • O scădere a fluxului / a producției de lapte. Mai multe pe această temă puteți citi aici și aici. Sunt materiale utile în special mamelor care se confruntă cu agitația bebelușului la sân / respingerea sânului după o perioadă în care alăptarea părea că merge bine
  • Reinstalarea menstruației mamei, o nouă sarcină pot duce la manifestări ce mimează greva suptului, copilul respingând sânul pe fondul scăderii fluxului de lapte, a modificărilor gustului laptelui.
  • Schimbarea unor rutine în viața mamei ce au legătură cu alăptarea (introducerea unor produse noi de îngrijire a pielii, a unor deodorante noi, mirosuri noi, puternice cu care copilul nu e familiarizat, introducerea de alimente noi în dieta mamei ex alimente excesiv de picante). Se întâmplă foarte rar ca un copil să respingă sânul din aceste cauze (spre exemplu mamele care alăptează nu trebuie să își facă probleme că alimente obișnuite din dieta lor vor afecta copilul alăptat), însă sunt descrise situații excepționale în care mirosuri intense au dus la asta.

Cauze psihologice

  • Schimbări stresante cu impact emoțional negativ, în interacțiunea mamă – copil, în familie
  • Schimbări de mediu
  • Separarea de mamă (ex mama care pleacă câteva zile departe de copilul alăptat se poate confrunta cu refuzul acestuia de a mai accepta sânul)
  • Situații în care mama sperie involuntar (fără să vrea) copilul în timpul alăptării. (Ex mama țipă atunci când copilul o mușcă în timpul alăptării)

Ce e de făcut atunci când ne confruntăm cu greva suptului?

Greva suptului este un fenomen temporar, poate dura de la câteva zile până la o săptămână (există descrise și situații în care mamele au raportat durate mai mari de refuz al sânului, sfatul meu este să luați legătura cu un consultant în alăptare pentru a primi sfaturi legate de hrănirea copilului și menținerea producției de lapte)

Pe perioada grevei suptului încurajez mamele să încerce să ofere cât mai des sânul copilului, fără a-l forța pe acesta să ia sânul

  • Pe toată perioada grevei suptului este foarte important să monitorizați copilul (urina, greutatea, starea de hidratare) și să țineți legătura cu medicul. Cu atât mai mult cu cât cauzele grevei suptului pot fi și de natură medicală, suprapunându-se peste un transfer insuficient de lapte pot crește riscul de deshidratare.
  • Pe perioada grevei suptului, extrageți laptele (în unele situații poate fi nevoie să închiriați temporar o pompă electrică hospital grade) în același ritm în care sugea copilul în mod obișnuit. Acest lucru va ajuta la menținerea producției de lapte și va evita situația staza (acumularea) laptelui în sâni, canalele blocate, mastita. Oferiți laptele astfel extras, pe cât posibil prin metode alternative biberonului, evitarea tetinelor artificiale putând ajuta în revenirea mai rapidă la sân.
  • Încercați să identificați cauza care a dus la refuzul sânului, rezolvarea acesteia putând duce la revenirea mai rapidă a bebelușului la sân. Încurajez mamele care îmi descriu situații de grevă a suptului să consulte medicul pediatru pentru a exclude cauzele medicale
  • Oferiți sânul când copilul este semi-adormit (la adormire sau la trezire), mulți bebeluși vor accepta mai ușor sânul pe timpul nopții
  • Încercați să alăptați copilul într-un sistem de purtare ergonomic, plimbându-vă cu el în brațe sau legănându-vă pe o minge de travaliu
  • Încercați să minimalizați orice element ce l-ar putea distrage pe bebeluș (unele mame susțin că le-a ajutat alăptarea într-o cameră întunecată, cu draperiile trase, evitarea interacțiunii cu alte persoane, evitarea sunetelor puternice)
  • Apelați la cât mai mult contact piele pe piele. Când spun piele pe piele, chiar la asta mă refer, nu doar situația în care mama care își ține copilul în brațe sau într-un sistem ergonomic de purtare. Contactul piele- pe-piele ajută copilul să își regleze ritmul cardiac, temperatura, rata respirației, îi calmează durerea, îi activează reflexele de căutare a sânului. Contactul piele-pe-piele prin eliberarea de oxitocină calmează mama și copilul într-o situație evident stresantă ca cea a grevei suptului.
  • Încercați baia de renaștere, apelați la masaj terapeutic de relaxare pentru mamă și copil

Informațiile de mai sus nu înlocuiesc sfatul medicului. Informațiile de mai sus nu se referă la situația particulară a nou-născuților care din diverse motive nu se pot atașa la sân (deși anumite sugestii pot fi folosite cu succes și în cazul lor), ci la situația copiilor alăptați care după o perioadă relativ normală de alăptare, resping brusc sânul spre disconfortul lor și al mamelor. De asemenea, dacă alăptați un bebeluș care de la naștere și până în prezent pare să se confrunte cu o permanentă grevă a suptului, luați legătura cu un consultant în alăptare. Cel mai probabil există o problemă de fond ce îngreunează alăptarea.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”