Planuiam de cand am inceput blogul sa scriu o postare despre relatia medicilor cu alaptarea, despre cunostintele limitate pe care majoritatea pediatrilor le au despre alaptare si despre atitudinile care descurajeaza alaptarea. Ieri a ajuns si comanda cu “Ghidul pentru alaptare al doctorului Jack Newman”, carte lansata in cadrul conferintelor pe care Jack Newman le-a sustinut in Romania si pe care o recomand (viitoarelor) mamici si cadrelor medicale care au tangenta cu alaptarea. Citatul de mai jos sintetizeaza tot ceea ce vroaim sa spun despre medici si alaptare si e valabil pentru ceea ce se intampla la ora actuala in Romania.

“Cu douazeci, pana la treizeci de ani in urma, pentru aproape orice dificultate intampinata de o mama care alapta, exista o singura <<solutie>>: intarcarea copilului. Te dor mameloanele? Intrerupe alaptatul. Infectie a sanului? Intarcare imediata. Copilul nu ia bine  in greutate? Da-i lapte praf. Usor si la indemana pentru medicul care dadea acest sfat, dar adesea devastator pentru mama care dorea cu adevarat sa alapteze. Multe mame mi-au povestit ca nu au spus nimic medicului, dar ca au plans cand au iesit din cabinet. Doctorii cred adesea ca mama “cere permisiunea de a opri alaptarea” si li se pare ca au facut ce trebuie. Eu nu sunt de acord. Cand o mama merge la doctor pentru o problema in alaptare pe care doreste sa o rezolve, nu cere permisiunea de a renunta. Cere ajutor, iar daca medicul nu incearca sa o ajute sau sa o directioneze catre cineva care o poate ajuta, ii insala increderea. Doctorul trebuie sa ajute mama, iar daca nu poate, trebuie sa o trimita la o persoana capabila sa o ajute.

In trecut daca nou-nascutul era prematur sau mai mic decat media, desi se nascuse la termen, mama era, de obicei, sfatuita nici sa nu incerce macar sa il alapteze, deoarece suptul ar fi fost prea solicitant pentru copil, iar laptele nu ar avea suficiente calorii pentru a-l ajuta sa ia in greutate. Daca un copil era mai mare decat media, i se spunea adesea mamei ca laptele ei nu ar fi suficient pentru a-l satura si ca ar fi mai bine sa ii dea lapte praf. Daca mama sau copilul aveau probleme de sanatate, alaptarea era intrerupta. [..]

Este evident faptul ca medicul care spune ca nu ar trebui sa facem mamele sa se simta vinovate pentru ca nu alapteaza nu considera ca alaptarea este importanta, deci nu merita sa insiste asupra acestui aspect.

Astazi, mamele cunosc mai bine beneficiile si importanta alaptatului, dar multe au in continuare dificultati in a gasi ajutorul de care au nevoie pentru ca alaptarea sa mearga bine.”

“Ghidul pentru alaptare al doctorului Jack Newman”, Dr. Jack Newman, Teresa Pitman, Multi Media Est Publishing 2014, pp.13-14

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Pentru mai multe informații citește și despre mine | Experiență  dar și specializări.

Dacă vrei mai multe informații despre alăptare dă Like paginii Inbratelamami.

În cazul în care dorești o consultație în alăptare folosește pagina de contact sau alătură-te comunitații din grupul de sprijin In brate la mami – sprijin in alaptare.

Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar