Așa cum unii dintre voi știți probabil, la primul copil dificultățile în alăptare erau atât de mari încât până să reușesc să alăptez exclusiv am oferit și lapte praf. Făceam eforturi supraomenești să cresc lactația, să pompez lapte matern, astfel încât să înlocuiesc laptele praf. Într-unul din acele momente cneva mi-a recomandat să înlocuiesc laptele praf pe care îl ofeream, cu unul îmbogățit cu colostru bovin.

Mi-am adus aminte de acest lucru atunci când am văzut reclama din imagine (despre un produs pe bază de colostru, pentru stimularea imunității), în vitrina unei farmacii.

Trăim un paradox dureros pentru multe mame. Deși colostrul începe să se producă din timpul sarcinii, de regulă înecepând cu săptămânile 16-22 de sarcină, imediat după naștere majorității mamelor li se spune că nu au lapte sau și mai dramatic (că laptele lor nu este bun)

De multe ori, chiar dacă mamei i se permite să alăpteze, i se induce ideea că bebe nu s-a săturat, pentru că pur și simplu nu i s-a instalat lactația, sau că nu are lapte doearece a născut prin cezariană. În realitate, chiar și in situațiile în care bebelușul nu dovedește semnele unui transfer adecvat de lapte în primele zile, acest lucru nu are legătură cu faptul că „mama nu produce suficient”, ci cu faptul că bebe nu ajunge la colostrul pe care îl produce mama (nu e atașat corect la sân sau mama nu e consiliată corect despre extragerea corectă și administrarea corectă a colostrului atunci când bebelușul nu suge eficient)

De multe ori mamelor li se face proba producției de lapte, cineva vine și trage mama de sâni (manevră dureroasă și degradantă) pentru a-i demonstra mami că „laptele nu țâșnește”. Colostrul nu țâșnește în mod normal, cantitatea de colostru produsă de mamă în primele zile este mică, dar perfect adaptată nevoilor unui nou născut în primele zile de la naștere, până când lactația crește în volum. Chiar dacă anumite studii arată capacități ale stomacului unui nou născut mai mari decât cele estimate pinițial, cantitățile mici de colostru pe care mama le produce în primele zile după naștere sunt considerate suficiente pentru nou născuții care sunt alăptați la cerere (de minim 10-12 ori în 24 de ore), fiind nedespărțiți de mamă duoă naștere și care reușesc să transfere aceste cantități în mod adevat

Uneori mamelor li se spune să mulgă colostrul cu pompa. Un alt sfat greșit, deoarece colostrul nu se extrage în mod adecvat cu pompa (fiind în canttăți mici și având o consistență vâscoasă, de regulă se va pierde pe garniturile pompei, dând falsa impresie că din sânii mamei nu a ieșit nimic). Cea mai potrivită tehnică de extragere a colostrului este cea manuală, însă din păcate nimeni nu le explică mamelor cum se face corect, astfel încât să fie confortabilă, eficientă și nedureroasă.

Colostrul este pe bună dreptate supranumit aurul lichid, ajuns în intestinele nou născutului, acționează ca o barieră de protecție, împiedicând pătrunderea proteinelor străine și a patogenilor în organismul bebelușului.  Rolul său în protecția imunitară a nou născutului este incontestabil (cu efecte posibile și riscuri ale neoferirii de colostru ca prim aliment, ce se întind dincolo de perioada de nou născut).  Colostrul conține cantități mari de anticorpi de tip IgA (pe care organismul nou născutului încă nu îi produce sau dacă îi produce nivelul este extrem de mic), dar și leucocite, celule albe ce pot distruge virusurile și bacteriile.

Colostrul e atât de important încât a ajuns (cel extras din lapte de vacă) să fie introdus și marketat în suplimente de stimulare a imunității pentru adulți (e discutabil care sunt efectele acestora la vârstă adultă și mai ales care e efectul ingerării de colostru bovin, laptele de vacă fiind adaptat puiului de vacă, nicidecum omului). Totuși, în mod paradoxal, atunci când vine vorba să ajutăm ca mamele să ofere colostrul lor perfect adaptat ca și compoziție către bebeluși, care au cea mai mare nevoie de el, pare că uităm cât de important este.

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Despre mine

Daca ti-a placut acest articol apasa Like paginii Inbratelamami. In cazul in care doresti o consultatie in alaptare foloseste pagina de contact sau alatura-te comunitatii din grupul de sprijin In brate la mami - sprijin in alaptare

1
Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Laptele matern, sursă de celule stem - În brațe la mami - Andreea OLA Consultant alaptare & lactatie IBCLC Brasov. Recent comment authors
trackback

[…] fiecare alăptare,  de la câteva mii până la câteva milioane de celule stem viabile. […] Colostrul și laptele din fazele inițiale ale lactației conțin de regulă mai multe celule stem decât […]