Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


In ultima vreme asistam la o promovare in forta a alaptarii in Romania. Este bine ca se intampla asta, suntem nu-i asa tara cu cea mai mica rata a alaptarii din Europa. Suntem tara in care proaspetele mamici sunt lovite, prin medierea cadrelor medicale si a apropiatilor, de o epidemie care se manifesta doar la noi – boala de “a nu avea lapte”.Ca mama care a facut eforturi supraomenesti sa-si alapteze copilul nu pot sa nu fiu incantata de interesul care se aloca alaptarii. E excelent ca se vorbeste despre asta. E minunat ca avem in sfarsit site-uri, comunitati si ONG-uri care ajuta mamele aflate in dificultate, cu sfaturi si incurajari.

Nu despre genul acesta de promovare corecta a alaptarii as vrea sa vorbesc in acest articol, ci despre discursul pe care il aud din ce in ce mai des asemeni unei mantre ca “orice mama poate alapta, e nevoie DOAR ca mama sa aiba vointa, sa participe la cursuri de alaptare / sa se informeze despre alaptare si in cazul in care apar dificultati sa apeleze la un consultant in alaptare”.

E genul de mantra care aduce deservicii reale promovarii corecte a alaptarii. E genul de mantra care nu face decat sa supere si sa invinovateasca si mai mult mamele care nu au reusit sa alapteze. E ca si cum i-ai spune unei mame “nu ai alaptat pentru ca nu ai avut vointa, nu ai fost bine informata, nu ai apelat la cine trebuia, cu alte cuvinte nu ti-ai jucat bine rolul de mama”.



Explic mai jos de ce intr-o asfel de problema delicata nu e bine sa ne jucam cu nuantele si de ce e important sa fim mai atenti atunci cand vorbim de factorii reali care influenteaza rata si succesul alaptarii in Romania.

 

  • Toate mamele pot alapta, iar pentru asta e suficient ca mama sa isi doreasca – intr-adevar, din punct de vedere medical 98% din femei pot genera lapte suficient pentru copilul / copiii lor. Literatura de specialitate consemneaza chiar si cazuri de femei cu insuficienta de tesut mamar (practic fara glanda care produce lapte, suficient dezvoltata) care si-au alaptat cu succes copiii. Spune asta unei romance care si-a vazut copilul abia la 2 zile de la nastere, care a stat despartita de el pana la externare si careia nu i-a fost pus niciodata copilul la san de catre asistenta din maternitate, fiind obligata sa alapteze pe sectie, la program de 3 ore. Crezi ca te va crede pe cuvant? Ea si-ar fi dorit sa alapteze macar pana la 6 luni dar lactatia nu s-a instalat corespunzator deoarece neavand copilul langa ea, corpul ei a considerat ca puiul de om care trebuia hranit, nu mai este. Sau a facut mastita iar medicii binevoitori i-au intrerupt medicamentos lactatia. Ea si alte mii de romance confirma asadar ca nu toate femeile pot alapta, daca mediul nu e propice.
  • Pentru success garantat in alaptare mama trebuie sa mearga la un curs de alaptare  –  Cu siguranta e esential sa ai date despre alaptare inainte sa nasti. Contrar a ceea ce am fi tentati sa credem, alaptarea la fiinta umana, spre deosebire de alte specii de mamifere, NU este un automatism (Suptul este un act reflex pe care copilul il exerseaza inca din perioada intrauterina, insa procesul alaptarii ce include pozitionarea copilului la san, raspunsul la indiciatorii lui de foame, etc. se invata). Cunosc cel putin 10 mame constiincioase cu cursurile facute (printre care si eu) care s-au confruntat cu dificultati enorme in alaptat si carora nu le-a venit sa creada ca desi au bifat tot ce tebuia bifat in materie de pre-alaptare, treaba nu a mers. Cursurile de alaptare nu reusesc sa „recupereze” toata informatia pierduta despre alaptare din cauza a peste 5 decenii de alimentare artificiala a copiilor. Cursurile de alaptare trateaza aspecte generale, mama nu invata aspecte specifice: despre cum sa isi creasca lactatia in cazul in care se confrunta cu o rezerva scazuta de lapte sau despre relactare. Si mai e ceva: degeaba are o mama toate informatiile necesare despre initierea corecta a alaptarii daca efectiv copilul ii e sechestrat pe sectie si indopat cu lapte praf, asa cum se practica in majoritatea maternitatilor de stat din Romania.
  • Daca sunt probleme mama trebuie sa apeleze la un consultant in alaptare – Recomand tuturor celor care imi solicita sfatul sa apeleze si la un consultant in alaptare, ideal IBCLC. E singurul ajutor specializat pe probleme de alaptare si un specialist bun in domeniu te poate ajuta sa depasesti si cele mai negre probleme aparute in alaptare. Ce te faci insa daca in zona ta nu exista consultant in alaptare sau daca acesta e indisponibil? Primele doua saptamani in alaptare sunt critice si daca se pliaza pe concediul de vara al consultantului, ramai fara ajutor.  Mi s-a intamplat si mie: de doua ori am sunat consultantul in alaptare si de doua ori nu a fost disponibil. M-a salvat internetul dar oare cate mame au timp sa sape pe Internet cu un copil care plange de foame?

Punand problema alaptarii in termeni atat de simplisti nu vedem sursa reala a problemelor – sistemul. Daca ne referim doar la cele 3 aspecte mentionate mai sus si neglijam ca ele sunt conditii necesare dar NU si suficiente pentru initierea si mentinerea alaptarii,  lasam vinovatii in libertate

Nu mamele sunt vinovate de faptul ca nu alapteaza. Intre noi fie vorba, nu am intalnit mama care sa nu fi vrut sa alapteze. .

Vinovatii sunt in sistem:  despatirea mamei de nou nascut, imediat dupa nastere, biberoanele date fara discernamant inca din primele zile de viata, eternele intrebari „ai sau nu ai lapte?” puse de personalul medical sau de apropiati,  medicii care nu au cunostinte reale de alaptare (si care in loc sa trimita mama spre consiliere in alaptare ii prescriu scheme elaborate de nutritie mixta ce duc inevitabil la intarcare prematura), insuficiente cunostinte despre abordarea alaptarii in sectiile de neonatologie la cazurile de risc (copii prematuri, dismaturi sau cu malformatii mjinore ale gurii si cu regret spun ca am intalnit stuatia asta si in centre care incearca sa promoveze alaptarea), foarte putini medici pediatri trainuiti in alaptare si care sunt pro-alaptare la modul real, lipsa de sprijin in comunitate (mamele care au alaptat au facut-o „la noroc”, informatiile corecte despre altaptare fiind inlocuite de mituri) si la baza tuturor marketingul subtil dar eficient facut de producatorii de formule e lapte praf.
Cred ca lucrurile se pot schimba. Sunt pentru recunoasterea meseriei de Consultant in alaptare si introducerea ei in nomenclatorul de ocupatii. Mai multi  consultanti de alaptare in maternitati, mai multe femei care alapteaza. Daca sprijini si tu aceasta cauza, semneaza petitia aici

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

4 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Cristina
Cristina
6 iunie 2014 7:22 am

Foarte bun articolul. Insa eu am intalnit mame care NU au vrut sa alapteze. Au considerat ca asa copilul va fi dependent de ele, iar micutul a primit din primul moment lp, iar mamica respectiva s-a intors la munca la 2 saptamani de la nastere (s-ar fi intors si mai repede, dar facuse cezariana, la cerere evident). Si sunt sigura ca nu e un caz singular.

In brate la mami
In brate la mami
6 iunie 2014 11:31 am

Cristina, ai dreptate. Mi-am schimbat si eu optica pentru ca am intalnit caz similar cu cel prezentat de tine. Si sunt convinsa ca nu e singurul. Dar, raman cu speranta ca in realitate sunt mai multe mamici care au vrut sa alapteze dar n-au reusit (si poate nu vor sa recunoasca) decat mame care chiar nu au vrut sa auda de alaptare

anamaria
anamaria
27 august 2014 8:27 pm

Mi-a plăcut mult articolul, însă mi-ar plăcea si mai mult cateva mențiuni referitoare la mamici de gemeni :), e destul de complicat sa aplic multe din cele discutate….

Cursuri online “Școala de părințeală”