Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


O știre a făcut înconjurul internetului, zilele acestea. Producătorul francez de lactate Lactalis (ce deține câteva brand-uri și în România) a decis să retragă de pe piață câteva loturi de lapte praf contaminat cu Salmonella.

Îmi imaginez că o astfel de știre poate crea panică în rândul părinților care hrănesc copiii cu lapte praf. Însă realitatea este că laptele praf (cel care vine în cutie sigilată) nu este un aliment steril (așa cum din păcate mulți părinți sunt făcuți să creadă). Laptele praf în cutie (în afara țării există și lapte artificial lichid, pasteurizat, un preparat ready-to-feed, care este într-adevăr steril) poate fi intrinsec contaminat (din procesul de fabricație), în principal cu două tipuri de bacterii:  Cronobacter sakazakii (Enterobatcer sakazakii ) și mai rar, Salmonella enterica.

Astfel de situații de contaminare a laptelui praf, chiar cu efecte în planul sănătății sugarilor au mai fost raportate de-a lungul timpului, în țări cu economie dezvoltată (cazurile au fost atribuite conatminării laptelui praf în procesul de fabricație și nu condițiilor precare de acces la apă potablă, biberoane sterilizate, etc). În 2004 Franța s-a mai confruntat cu o situație similară, laptele din 2 loturi contaminate cu Cronobacter sakazakii (Enterobatcer sakazakii) au îmbolnăvit 9 copii prematuri (dintre care 2 au și decedat).

Pentru că va exista un efect de recul la cele scrise mai sus și voi fi probabil acuzată că vreau să sperii mamele care hrănesc cu lapte praf, aș vrea să menționez că eu însămi am oferit lapte praf primului copil (am ajuns cu el la doctor cu un câștig ponderal cu mult sub cel normal așa că până în momentul în care am reușit să extrag lapte matern pentru suplimentare am acționat de urgență cu ceea ce mi s-a recomandat la vremea respectivă și în absența accesului la lapte matern donat dintr-o bancă de lapte matern – suplimentare cu lapte praf, reușind în cele din urmă să alăptez exclusiv). Colaborez de asemenea cu mame care în momentul în care inițiem colaborarea oferă lapte praf copilului și de regulă încearcă să ajungă la alăptare exclusivă. În astfel de contexte, de regulă, renunțarea la supliment se face gradual (realist vorbind, văd mame care în momentul colaborării oferă 90% din mese sub formă de lapte praf, ceea ce face imposibilă renunțarea de pe o zi pe alta, în condiții de siguranță la suplimentul respectiv). Asta face ca eu să fiu responsabilă și de oferirea unor informații corecte despre prepararea corectă a formulei de lapte praf.



Consultantul în alăptare IBCLC trebuie să știe cum se prepară corect laptele praf. Nu e în sarcina lui să recomande lapte praf sau branduri de lapte praf, dar are obligația să poată informa corect mama despre prepararea în condiții de siguranță a hranei pe care o oferă în acel moment sugarului, chiar dacă (sperăm ca laptele praf să fie) doar o intervenție temporară la care mama poate renunța.

Și asta ne duce la subiectul postării – Cum preparăm corect laptele paf? Pentru că preparându-l corect evităm de fapt neplăcerile cauzate de o potențială contaminare intrinsecă a acestuia.

Din păcate, pe marginea acestui subect circulă foarte multe informații greșite, propagate din păcate chiar și de cei care ar trebui să informeze corect, dar și de producătorii de lapte praf, care încalcă astfel Codul de Marketing al Substituenților de Lapte Matern (Cod care odată transpus în legislație i-ar obliga să menționeze corect și unitar informații despre pepararea sigură a laptelui praf). Ba mai mult, mamele sunt descurajate să prepare corect formula de lapte praf, prin faptul că li se spune că dacă vor folosi apă la temperaturi ridicate, vor distruge anumite componente benefice ale preparatului respectiv. Însă nu li se menționează absolut nimic despre riscurile pe care reconstituirea laptelui praf cu apă la temperaturi prea mici, le poate avea. Riscuri rare, dar cu efect major (ce poate merge chiar și până la deces) mai ales în cazul categoriilor de nou născuți vulnerabili – prematuri sau nou născuți internați pe secții de terapie intensivă neonatală, dar și a nou-născuților cu vârsta sub 2 luni.

Dacă am face un sondaj printre mame, probabil că o majoritate covârșitoare ne vor spune că reconstituie formula de lapte cu apă la temperaturi scăzute (de aproximativ 40 de grade, conform indicațiilor de pe ambalaj) sau chiar cu apă plată, la temperatura camerei, indiferent de vârsta sugarului sau de starea sa de sănătate.

Organizația Mondială a Sănătății recomandă însă prepararea formulelor de lapte praf cu apă fiartă în prealabil și răcită nu mai jos de 70 de grade Celsius! Această temperatură minimă la care trebuie utilizată apa nu are legătură cu sterilizarea apei și cu distrugerea bacteriilor din apă, ci cu distrugerea potențialelor bacterii cu care formula de lapte praf ar putea fi contaminată intrinsec! Ulterior amestecării pudrei de lapte praf cu apă fiartă în prealabil dar nu mai rece de 70 de grade Celsius, se așteaptă ca laptele astfel obținut să ajungă la temperatura potrivită pentru a fi dat sugarului. Puteți grăbi procesul de răcire după preparare, trecând biberonul închis cu capac printr-un jet de apă rece (având grijă ca apa rece să nu intre în interorul sticlei).

Aceleași recomandări sunt făcute și de către alte organizații. NHS le recomandă mamelor britanice să nu folosească apă fiart în prealabil dar ajunsă la o temperatură mai mică de 70 de grade atunci când prepară laptele praf, pentru a reduce riscul de infecții.

Aceleași recomandări le fac spre exemplu și responsabili din sănătate de peste Ocean. Puteți citi aici recomandări de preparare a formulei de lapte praf, pe site-ul guvernului canadian, cu mențiunea că după vârsta de 2 luni, se consideră acceptabilă de către aceștia și prepararea formulei de lapte praf cu apă fiartă în prealabil și răcită la temperatura de 37 de grade Celsius cu condiția ca formula să fie administrată imediat sugarului.

Foto Old White Truck, Flickr

 

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Dani
Dani
16 februarie 2018 10:12 am

Am citit articolul si recunosc ca sunt debusolata total. Eu stiam ca nu este recomandat ca apa imbuteliata sa se fiarba pentru ca prin fierbere creste concentratia in saruri minerale, lucru care poate crea probleme renale si biliale bebelusului. Eu am avut grija sa iau mereu apa fara nitriti si cat mai pura, am luat Aquatique si Calipso. Cred ca vorbim de fierberea apei de la robinet, nicidecum a apei imbuteliate. E posibil ca laptele praf sa contina bacterii? Asa cum in apa pura nu au ce sa caute bacterii, la fel nu au ce sa caute in laptele praf.… Vezi mai mult »

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”