Lista consultanților IBCLC din România

Preocuparea din ce în ce mai mare pentru alăptare în România a adus după sine conturarea unei activități noi, aceea de acordare de sprijin mamei care alăptează sau intenționează să alăpteze. Mamele care au nevoie de sprijin în alăptare pot apela acum la o multitudine de resurse – consilieri La Leche League (care derulează muncă voluntară) consilieri în alăptare, consilieri perinatali, moașe și consultanți în alăptare IBCLC. Dintre toate aceste catgeorii, consultantul în alăptare certificat internațional IBCLC reprezintă standardul pentru managementul clinic al alăptării.

Un consultant în lactatie certificat internațional IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) deține cel mai mare grad de acreditare oferit profesioniștilor din domeniul sănătății care se specializează în managementul clinic al alăptării. Certificarea este acordată de către International Board of Lactation Consultants, iar consultanții în lactație IBCLC acționează conform unui ghid de bune practici (intitulat Scope of Practice) și în baza unui Cod de etică.

Profesia de IBCLC este una cu tradiție în afara țării, IBLCE, organizația care oferă certificarea luând ființă în Martie 1985 susținută fiind de prestigioasa organizație La Leche League. Practic profesia de IBCLC a apărut ca urmare a unei necesități crescânde de a aborda lactația și alăptarea la modul profesionist, în baza unor practici bazate pe dovezi științifice și competențe clinice. Profesia de IBCLC este recunoscută și de către Comisia Europeană. La noi în țară însă, profesia nu este inclusă momentan în nomenclatorul COR, fiind necesare demersuri suplimentare (dar și timp și bani) pentru ca profesia să fie recunoscută și în România.

Procesul de obinere a certificării implică un demers diferit de cel de obținere a titulaturii de consilier în lactație sau de consilier prenatal. Certificarea se obține în urma unui examen internațional ce evaluează cunoștințe și competențe din domenii precum Dezvoltare și Nutriție, Fiziologie și Endocrinologie, Patologie, Farmacologie și Toxicologie, Psihologie, Sociologie și Antropologie, Tehnici de alăptare, Competențe Clinice vizând aspecte începând cu perioada prenatală și până după vârsta de 12 luni ale copilului. Accesul la examen este permis celor care au o profesie medicală de bază dar și celor care urmează cursuri de științe medicale prerechizite acceptate și recunoscute de IBLCE. O altă condiție esențială pentru accesul la examen este efectuarea unui număr minim de ore de practică clinică în domeniu ( de regulă minim 1000 de ore). Menținerea acreditării presupune un proces de recertificare: o dată la 5 ani fie prin examen, fie prin 75 de ore de educație continuă. (La modul concret, asta înseamnă o invetiție din partea consultantului IBCLC în participarea la conferințe și alte programe de formare continuă). O dată la 10 ani cei care doresc să își mențină certificarea sunt obligați să susțină din nou examenul de IBCLC (de la regulă nu face nimeni excepție, nici chiar cei care au înființat profesia de IBCLC. Nu țin minte ca vreunul dintre ei să fi ratat examenul de recertificare însă am auzit de cazuri de IBCLC din afara țării care au picat examenul de recertificare și au rămas astfel fără drepul de a se intitula Consultant în lactație IBCLC). Mai multe despre cum se poate accede la această profesie puteți citi aici

 

Ce poate și ce nu poate face un IBCLC?

Informații despre competențele clinice ale unui IBCLC puteți citi aici. Și chiar vă invit să consultați documentul, în special secțiunea Skills to Assist a Breastfeeding Dyad, mai ales dacă plănuiți să apelați la serviciile unui IBCLC. E important să știți la ce să vă așteptați, la ce poate face un IBCLC pentru dumneavoastră și la ce nu are dreptul să facă.

Câteva aspecte importante pe care aș vrea să le menționez:

  • Deși consultantul în lactație IBCLC are abilitățile necesare pentru a evalua aspecte anatomice și neurologice normale, cunoaște criteriile de diagnostic pentru afecțiuni ale sânilor și protocoalele de tratament aferente și deși este considerat un membru al echipei medicale, rolul de IBCLC nu presupune oferirea de diagnostice și nici tratament medical. Ca atare orice problemă de natură medicală se discută cu medicul curant (al copilului, al mamei). Doar în baza rolului de IBCLC, consultantul în lactație nu are dreptul să vă pună un diagnostic sau să vă prescrie un tratament, însă are obligația de a vă direcționa către medic atunci când apare o problemă de natură medicală.
  • Consultantul IBCLC are obligația să vă informeze și să vă ceară acordul asupra manevrelor efectuate (evaluarea anatomiei orale a copilului, atingerea sânilor mamei, etc)
  • Consultantul în alăptare IBCLC are obligația să mențină confidențialitatea asupra informațiilor discutate cu mama și familia sa.
  • Consultantul în lactație are și niște obligații etice pe care trebuie să le respecte (spre exemplu afilierea la Codul de marekting al substituenților de lapte matern, oferirea posibilității mamei de a alege între mai mulți furnizori de servicii spre exemplu în cazul închirierii pompelor de sân, în cazul recomandării anumitor produse, divulgarea afilierii cu un brand anume, etc.).
  • Un consultant în lactație vă ajută să vă definiți și să vă atingeți obiectivele personale în alăptare.
  • Consultantul IBCLC are obligația să mențină o evidență a consultației cu mama și a tuturor întrevederilor și consultațiilor ulterioare (fie că e follow up telefonic sau prin e-mail aceste intervenții trebuie documentate clinic). În afara țării, în special în SUA, datele din fișadeconsultație pot constitui probă în instanță.
  • Activitatea unui consultant IBCLC poate fi adusă în atenția Comisiei de Etică și Disciplină și se poate merge până la sancțiuni ce țin de retragerea certificării. Personal nu știu să se fi ajuns vreodată în acel punct, însă e clar că spre deosebire de alt gen de consilier care sprijină mama ce intenționează să alăpteze, un Consultant în lactație IBCLC, nu doar că are un traseu de acces în profesie mai riguros, dar are și niște reguli de respectat. Acest lucru face ca un IBCLC să fie abilitat să gestioneze toate nivelurile de provocări în alăptare, de la cele mai simple la cele mai complexe. Un IBCLC este pregătit să ajute mama încă dinainte de naștere prin promovarea alăptării și informare corectă în privința alăptării.

 

Cum pot apela la un consultant în alăptare IBCLC?
Lista consultanților certificați IBCLC din România

Mai jos regăsiți o listă cu consultanții în alăptare certificați IBCLC din România. Ordinea este alfabetică (nu ține cont de data certificării și sper că nu am exclus pe nimeni din cei certificați recent. Dacă sunt nume care nu se regăsesc în listă, vă rog lăsați un comentariu și voi updata lista). Puteți verifica statulul de IBCLC în registrul IBCLC (după nume, prenume sau ID, însă din păcate nu sunt permise căutări doar în funcție de localitate sau țară). Lista de mai jos nu endoresează anumiți practicanți ai profesiei, ca în orice profesie, din perspectiva beneficiarului vor exista specialiști cu care rezonăm, persoane cu care nu rezonăm, persoane specializate sau supraspecializate pe anumite subdomenii, etc.

Lista consultanti in alaptare

 

 

 

Arad Octavia Raica
Bistrita Nasaud Monica Ungur
Brasov Mihaela Drilea
Andreea Ola
  Anișoara Mihai
Miriam Comăniciu
Anda Dorina Talabă
București Iulia Balint-Boia
Raluca Bradea
Ramona Bunescu
Alina Dinu
Eugenia Dobrescu
Ecaterina Dutulescu
Loredana Gafu
Roxana Hristianovici
Andreea Manea
Andreea Miu
Sorana Muresan
Georgeta Musat
Smaranda Nay
Mihaela Nita
Iulia Nita
Liliana Parlea
Adina Paun
Ecaterina Popescu
Mara Popescu
Tatiana Serban
Ramona Serban
Livia Sorohan
Mihaela Timofte
Livia Tobosaru
Ilinca Tranulis
Cluj Narcisa Câmpean
Teodora Cătinaș
Dorina Coroi
Bianca Chetan
Andreea Fersigan
Ioana Măguran
Marta Mureșan
Constanța Liliana Banioti
Craiova Cristina Koriche
Focșani Claudia Ștefan
Miercurea Ciuc Timea Bodoni
Oradea Bianca Chirea
Ploiești Silvia Moise
Ioana Panait
Sibiu Ștefania Samarghitan
Satu Mare Roxana Varga
Suceava Luiza Andries
Tirgoviste Daniela Toma
Târgu Mureș Adina Iancu
Timișoara Teodora Vicol
Adina Brănici
Silvia Nicoară
Iasi Anca – Raluca Baban

 

Articol actualizat astazi, 14 Ianuarie 2019.

Distribuie articolul
FacebookLinkedInPin It

2
Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
trackback

[…] Sprijinul unui consultant în alăptare certificat IBCLC este indicat. • În unele situații, folosirea îndelungată face ca bebelușul să devină […]

trackback

[…] Am primit foarte multe întrebări de-a lungul timpului despre accesul la certificarea de consultant în alăptare IBCLC. […]