Lista consultanților IBCLC din România

Preocuparea din ce în ce mai mare pentru alăptare în România a adus după sine conturarea unei activități noi, aceea de acordare de sprijin mamei care alăptează sau intenționează să alăpteze. Mamele care au nevoie de sprijin în alăptare pot apela acum la o multitudine de resurse – consilieri La Leche League (care derulează muncă voluntară) consilieri în alăptare, consilieri perinatali, moașe și consultanți în alăptare IBCLC. Dintre toate aceste catgeorii, consultantul în alăptare certificat internațional IBCLC reprezintă standardul pentru managementul clinic al alăptării.

Un consultant în lactatie certificat internațional IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) deține cel mai mare grad de acreditare oferit profesioniștilor din domeniul sănătății care se specializează în managementul clinic al alăptării. Certificarea este acordată de către International Board of Lactation Consultants, iar consultanții în lactație IBCLC acționează conform unui ghid de bune practici (intitulat Scope of Practice) și în baza unui Cod de etică.

Profesia de IBCLC este una cu tradiție în afara țării, IBLCE, organizația care oferă certificarea luând ființă în Martie 1985 susținută fiind de prestigioasa organizație La Leche League. Practic profesia de IBCLC a apărut ca urmare a unei necesități crescânde de a aborda lactația și alăptarea la modul profesionist, în baza unor practici bazate pe dovezi științifice și competențe clinice. Profesia de IBCLC este recunoscută și de către Comisia Europeană. La noi în țară însă, profesia nu este inclusă momentan în nomenclatorul COR, fiind necesare demersuri suplimentare (dar și timp și bani) pentru ca profesia să fie recunoscută și în România.

Procesul de obinere a certificării implică un demers diferit de cel de obținere a titulaturii de consilier în lactație sau de consilier prenatal. Certificarea se obține în urma unui examen internațional ce evaluează cunoștințe și competențe din domenii precum Dezvoltare și Nutriție, Fiziologie și Endocrinologie, Patologie, Farmacologie și Toxicologie, Psihologie, Sociologie și Antropologie, Tehnici de alăptare, Competențe Clinice vizând aspecte începând cu perioada prenatală și până după vârsta de 12 luni ale copilului. Accesul la examen este permis celor care au o profesie medicală de bază dar și celor care urmează cursuri de științe medicale prerechizite acceptate și recunoscute de IBLCE. O altă condiție esențială pentru accesul la examen este efectuarea unui număr minim de ore de practică clinică în domeniu ( de regulă minim 1000 de ore). Menținerea acreditării presupune un proces de recertificare: o dată la 5 ani fie prin examen, fie prin 75 de ore de educație continuă. (La modul concret, asta înseamnă o invetiție din partea consultantului IBCLC în participarea la conferințe și alte programe de formare continuă). O dată la 10 ani cei care doresc să își mențină certificarea sunt obligați să susțină din nou examenul de IBCLC (de la regulă nu face nimeni excepție, nici chiar cei care au înființat profesia de IBCLC. Nu țin minte ca vreunul dintre ei să fi ratat examenul de recertificare însă am auzit de cazuri de IBCLC din afara țării care au picat examenul de recertificare și au rămas astfel fără drepul de a se intitula Consultant în lactație IBCLC). Mai multe despre cum se poate accede la această profesie puteți citi aici

 

Ce poate și ce nu poate face un IBCLC?

Informații despre competențele clinice ale unui IBCLC puteți citi aici. Și chiar vă invit să consultați documentul, în special secțiunea Skills to Assist a Breastfeeding Dyad, mai ales dacă plănuiți să apelați la serviciile unui IBCLC. E important să știți la ce să vă așteptați, la ce poate face un IBCLC pentru dumneavoastră și la ce nu are dreptul să facă.

Câteva aspecte importante pe care aș vrea să le menționez:

  • Deși consultantul în lactație IBCLC are abilitățile necesare pentru a evalua aspecte anatomice și neurologice normale, cunoaște criteriile de diagnostic pentru afecțiuni ale sânilor și protocoalele de tratament aferente și deși este considerat un membru al echipei medicale, rolul de IBCLC nu presupune oferirea de diagnostice și nici tratament medical. Ca atare orice problemă de natură medicală se discută cu medicul curant (al copilului, al mamei). Doar în baza rolului de IBCLC, consultantul în lactație nu are dreptul să vă pună un diagnostic sau să vă prescrie un tratament, însă are obligația de a vă direcționa către medic atunci când apare o problemă de natură medicală.
  • Consultantul IBCLC are obligația să vă informeze și să vă ceară acordul asupra manevrelor efectuate (evaluarea anatomiei orale a copilului, atingerea sânilor mamei, etc)
  • Consultantul în alăptare IBCLC are obligația să mențină confidențialitatea asupra informațiilor discutate cu mama și familia sa.
  • Consultantul în lactație are și niște obligații etice pe care trebuie să le respecte (spre exemplu afilierea la Codul de marekting al substituenților de lapte matern, oferirea posibilității mamei de a alege între mai mulți furnizori de servicii spre exemplu în cazul închirierii pompelor de sân, în cazul recomandării anumitor produse, divulgarea afilierii cu un brand anume, etc.).
  • Un consultant în lactație vă ajută să vă definiți și să vă atingeți obiectivele personale în alăptare.
  • Consultantul IBCLC are obligația să mențină o evidență a consultației cu mama și a tuturor întrevederilor și consultațiilor ulterioare (fie că e follow up telefonic sau prin e-mail aceste intervenții trebuie documentate clinic). În afara țării, în special în SUA, datele din fișadeconsultație pot constitui probă în instanță.
  • Activitatea unui consultant IBCLC poate fi adusă în atenția Comisiei de Etică și Disciplină și se poate merge până la sancțiuni ce țin de retragerea certificării. Personal nu știu să se fi ajuns vreodată în acel punct, însă e clar că spre deosebire de alt gen de consilier care sprijină mama ce intenționează să alăpteze, un Consultant în lactație IBCLC, nu doar că are un traseu de acces în profesie mai riguros, dar are și niște reguli de respectat. Acest lucru face ca un IBCLC să fie abilitat să gestioneze toate nivelurile de provocări în alăptare, de la cele mai simple la cele mai complexe. Un IBCLC este pregătit să ajute mama încă dinainte de naștere prin promovarea alăptării și informare corectă în privința alăptării.

 

Cum pot apela la un consultant în alăptare IBCLC?
Lista consultanților certificați IBCLC din România

Mai jos regăsiți o listă cu consultanții în alăptare certificați IBCLC din România. Ordinea este alfabetică (nu ține cont de data certificării și sper că nu am exclus pe nimeni din cei certificați recent. Dacă sunt nume care nu se regăsesc în listă, vă rog lăsați un comentariu și voi updata lista). Puteți verifica statulul de IBCLC în registrul IBCLC (după nume, prenume sau ID, însă din păcate nu sunt permise căutări doar în funcție de localitate sau țară). Lista de mai jos nu endoresează anumiți practicanți ai profesiei, ca în orice profesie, din perspectiva beneficiarului vor exista specialiști cu care rezonăm, persoane cu care nu rezonăm, persoane specializate sau supraspecializate pe anumite subdomenii, etc.

Lista consultanti in alaptare

 

 

 

AradOctaviaRaica
Bistrita NasaudMonicaUngur
BrasovMihaelaDrilea
AndreeaOla
 AnișoaraMihai
BucureștiIuliaBalint-Boia
RalucaBradea
RamonaBunescu
AlinaDinu
EugeniaDobrescu
EcaterinaDutulescu
LoredanaGafu
RoxanaHristianovici
AndreeaMiu
SoranaMuresan
GeorgetaMusat
SmarandaNay
MihaelaNita
IuliaNita
LilianaParlea
AdinaPaun
EcaterinaPopescu
MaraPopescu
TatianaSerban
RamonaSerban
LiviaSorohan
MihaelaTimofte
LiviaTobosaru
IlincaTranulis
ClujNarcisaCâmpean
TeodoraCătinaș
DorinaCoroi
AndreeaFersigan
IoanaMăguran
MartaMureșan
ConstanțaLilianaBanioti
CraiovaCristinaKoriche
Miercurea CiucTimeaBodoni
OradeaBiancaChirea
PloieștiSilviaMoise
IoanaPanait
Satu MareRoxanaVarga
SuceavaLuizaAndries
TirgovisteDanielaToma
TimișoaraTeodoraVicol
IasiAnca – RalucaBaban

 

Articol actualizat în 30.07.2018

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Pentru mai multe informații citește și despre mine | Experiență  dar și specializări.

Dacă vrei mai multe informații despre alăptare dă Like paginii Inbratelamami.

În cazul în care dorești o consultație în alăptare folosește pagina de contact sau alătură-te comunitații din grupul de sprijin In brate la mami – sprijin in alaptare.

7
Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
trackback

[…] îi alăptati si va confruntati cu probleme in alaptare, cel mai indicat ar fi sa apelati la un consultant in alaptare din zona voastra pentru ajutor adaptat situatiei […]

trackback

[…] Sprijinul unui consultant în alăptare certificat IBCLC este indicat. • În unele situații, folosirea îndelungată face ca bebelușul să devină […]

trackback

[…] Am primit foarte multe întrebări de-a lungul timpului despre accesul la certificarea de consultant în alăptare IBCLC. […]

trackback

[…] lista consultanților în alăptare IBCLC din România o puteți consulta aici […]

trackback

[…] În plan profesional am simțit că am dat mai mult decât am primit. Nu m-aș fi așteptat de fapt să primesc mare lucru. Dar nici la blocajele pe care le-am trăti nu m-aș fi așteptat. Am mai explicat în alte postări care au fost motivele care m-au determinat să intru în lumea alăptării. Nicidecum câștigul financiar (necesar totuși pentru a supraviețui) cât dorința de a schimba ceva. De a face lucrurile să fie profesioniste, de a respecta regulile “de afară”, de a oferi mamelor ceea ce și-ar dori să primească, de a face lucrurile cu responsabilitate, cu respectarea regulilor. Însă vedeți? Perfecționismul meu, dorința de a face lucrurile să funcționeze bine în adevăratul interes al mamelor și bebelușilor lor s-au lovit de orgolii, de micisme umane, de limite etice. Mi-am dat de fapt seama că sintagma cu “interesul mamei și al copilului primează” e de fapt doar o sintagmă. În spatele ei se ascund lucruri care m-au făcut să mă retrag cu discreție, cel puțin temporar. Așa că am decis să iau o pauză. M-a încărcat pozitiv întotdeauna să mă întâlnesc cu mame, însă am făcut eforturi mari pentru asta (în week end-uri, în timpul liber, în momente în… Vezi mai mult »

trackback

[…] de consultant în alăptare, îl promovăm, îl recomandăm. Dar ce statut legal are de fapt consultantul în alăptare în […]

trackback

[…] Nu există la ora actuală o listă publică a consultanților în alăptare IBCLC validată de organizația care emite această certificare. Există liste întocmite de cei din domeniu. Pe de altă parte, statutul oricărui IBCLC poate fi verificat aici, într-un regsitru public internațional. Lista consultanților în alăptare IBCLC din România poate fi vizualizată aici […]