Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Cine și ce face în domeniul alăptării? Dacă înainte de 2012 nu exista conceptul de ajutor de sine stătător în alăptare, astăzi găsim autor în alăptare sub multiple forme. Practic oricine poate spune despre sine că poate face consiliere în alăptare, fie în baza unui curs absolvit, fie în baza participării la o conferință, sau pur și simplu ca urmare a experienței personale acumulate în propria poveste de alăptare.

Ce delimitează toți acești frunizori de servicii în alăptare? Ce ar trebui să știe mamele și viitoarele mame despre diferențele dintre ei? Care sunt limitele, responsabilitățile, nivelul de pregătire al consultantului în alăptare IBCLC în raport cu alți furnizori de servicii de sprijin în alăptare ? Am încercat să sintetizez răspunsul la aceste întrebări, mai jos.

Consultantul în alăptare certificat internațional IBCLC

Ce este?

Titulatura de consultant în alăptare IBCLC reprezintă o certificare, eliberată de International Board of Certified Lactation Consultants. Certificarea atestă nivelul cel mai înalt de competențe în domeniul managementului clinic al lactației umane, certificare ce reprezintă de fapt o supraspecializare în domeniul lactației. IBCLC este acronimul de la International Board Certified Lactation Consultant.

Consultantul în alăptare IBCLC aderă la un standard de practică, la un cod etic și acționează în cadrul bine definit al unui scop al practicii sale. Nerespectarea prerogativelor profesiei poate duce la sancțiuni ce pot merge până la suspendarea certificării.

Nivelul de competență

Consultantul în alăptare IBCLC deține cel mai înalt nivel de competențe în domeniul alăptării, acționând bineînțeles în limitele definite ale scopului practicii sale. Consultantul în alăptare IBCLC este pregătit să gestioneze de la situații simple în alăptare, până la cele mai complexe, într-o relație interdisciplinară, în colaborare cu celelalte cadre medicale (a se vedea mai jos, limitele pe care le are un consultant IBCLC). Aici puteți consulta competențele clinice pe care trebuie să le aibă un IBCLC. Consultantul în alăptare IBCLC poate asista gravidele și viitoarele mame în consilierea antenatală, cum de asemenea poate asista mamele care alăptează în procesul de finalizare al alăptării (înțărcarea)



Cui îi este eliberată această certificare?

Certificarea reprezintă o supraspecializare în domeniul lactației umane, ce vine în completarea unei profesii de bază de regulă în domeniul medical. Certificarea este eliberată celor care întrunesc un set amplu de criterii.

Pentru a obține certificarea, un aspirant la titluatura de IBCLC trebuie să urmeze un curs teoretic de 90 de ore în domeniul alăptării, să efectueze între 500 de ore de practică (sub supervizarea unui mentor IBCLC, într-un program de mentorat aprobat de IBLCE) sau 1000 de ore de practică (într-o facilitate medicală, sub supravegherea unui cadru medical care nu este obligatoriu să fie IBCLC). Cel mai important este că pentru a obține certificarea de IBCLC, aspirantul trebuie să promoveze un examen internațional, ce cuprinde întrebări teoretice și practice din domeniul alăptării. În cazul în care aspirantul la titluatura de consultant în alăptare IBCLC nu promovează acest examen, dar are totuși cursul de alăptare efectuat și practica necesară, el nu poate folosi titluatura de consultant în alăptare IBCLC, înrucât se consideră că examenul este singurul în măsură să ateste competențele persoanei respective în domeniul alăptării.

Despre cum se poate deveni consultant în alăptare puteți citi aici

Cine poate deveni IBCLC?

Certificarea de consultant în alăptare IBCLC este în primul rând adresată cadrelor medicale, unui număr de 9 profesii pe care IBLCE le consideră aferente domeniului medical. Pe de altă parte, chiar și cei care nu se înscriu în categoriile de mai sus pot accede la obținerea certificării, dacă în momentul înscrierii la examenul de certificare, fac pe lângă dovada absolvirii cursului de 90 de ore și a orelor de practică și dovada echivalării unor cursuri pre-rechizite în domeniile indicate de IBLCE (acest proces poate dura în funcție de legislația fiecărei țări, până la câțiva ani).

Obținerea certificării de consultant în alăptare IBCLC nu este condiționată de gen (există și bărbați IBCLC) și nici de experiență personală în alăptarea propriilor copii.

Care este valabilitatea certificării?

Un consultant în alăptare IBCLC are obligația să se recertifice o dată la 5 ani (prin obținerea unui număr minim de credite ca urmare a participării la conferințe de specialitate sau prin susținerea examenului). La fiecare 10 ani, consultantul IBCLC este obligat să susțină din nou examenul, pentru a se recertifica.

Cât durează pregătirea pentru obținerea inițială a titulaturii de consultant în alăptare IBCLC?

Parcursul cel mai lung în obținererea certificării o are efectuarea orelor de practică. Este nevoie de minim 2 ani de zile pentru a efectua orele de practică, în medie este vorba de 5 ani.

Ce rol are consultantul în alăptare IBCLC?

Consultantul în alăptare IBCLC poate acționa ca și: promotor al alăptării, educator în alăptare, expert clinic, colaborator al echipei medicale, facilitator al alăptării, cercetător în domeniul alăptării, consultant în domeniul politicilor de sănătate publică legate de alăptare.

Cu ce te poate ajuta, la modul concret un consultant în alăptare IBCLC?

Există un set bine definit de competențe clinice pe care consultantul IBCLC trebuie să le aibă. Le puteți consulta în acest document în care vi se explică exact ce abiltăți trebuie să aibă un consultant IBCLC și în ce aspecte vă poate ajuta.

Ce beneficii are existența consultantului în alăptare IBCLC în comunitate?

Numeroase studii au arătat beneficii directe și indirecte ale implicării consultanților în alăptare IBCLC în: îmbunătățirea ratelor alăptării, scăderea costurilor financiare din sistemul medical, îmbunătățirea nivelului de satisfacție pe care mamele îl manifestă vis a vis de exhipa medicală și serviciile medicale oferite, îmbunătățirea imaginii unei instituții, îmbunătățirea calității programelor și politicilor din domeniul alăptării.

Unde putem întâlni consultanți în alăptare IBCLC?

Majoritatea consultanților în alăptare IBCLC din România lucrează în practică privată. Există și câteva clinici private care de-a lungul timpului au angajat consultanți IBCLC, cum de altfel majoritatea preferă să anagajeze consilieri în alăptare necertificați (probabil din rațiuni de costuri). În afara țării, consultanții în alăptare IBCLC pot fi întâlniți în cabinete pediatrice, ginecologice, clinici comunitare, etc. Serviciile consultanților în alăptare IBCLC sunt contra cost și nu sunt la ora actuală decontate de asigurările din România.

Care este statutul certificării în România?

La ora actuală profesia de Consultant în alăptare nu este recunoscută la modul oficial în România și reglementată ca atare. În urmă cu câțiva ani au fost lansate demersuri de înscriere a meseriei în COR (Clasificarea Ocupațiilor din România), această activitate fiind în derulare. Certificarea ca atare este din ce în ce mai recunoscută la nivel informal.

Nu există la ora actuală o listă publică a consultanților în alăptare IBCLC validată de organizația care emite această certificare. Există liste întocmite de cei din domeniu. Pe de altă parte, statutul oricărui IBCLC poate fi verificat aici, într-un regsitru public internațional. Lista consultanților în alăptare IBCLC din România poate fi vizualizată aici

Care este statutul cetificării în afara țării?

În țările dezvoltate consultantul IBCLC este parte integrantă a echipei medicale, având un rol bine determinat în cadrul acesteia. Ca și curiozitate, spre exemplu un medic român care dorește să profeseze ca medic în Canada nu o poate face fără a-și echivala studiile, însă dacă ar avea certificarea de IBCLC, aceasta i-ar fi recunoscută și ar putea practica fără probleme ca și consultant în alăptare IBCLC. Organizații profesionale din afara țărăă recunosc rolul important pe care îl poate avea un consultant în alăptare IBCLC. Academia Americană de Pediatrie, încurajează medicii pediatri să colaboreze cu consultanți în alăptare IBCLC, în demersul de a sprijini alăptarea

Care sunt limitele de competență ale unui IBCLC?

Există o foarte mare confuzie în acest sens, cel puțin în România, întreținută voit sau nu. Codul de etică și documentul care reglementează scopul practicii unui IBCLC definesc însă foarte clar limitele de competențe ale unui consultant în alăptare IBCLC. Faptul că un consultant în alăptare IBCLC deține un nivel înalt de cunoștințe în domeniul alăptării nu înseamnă automat că poate pune diagnostice medicale sau poate da indicații de tratament în cazul în care nu deține și titluatura de medic și drepturile de liberă practică aferente. Ca atare, mesaj foarte important pentru părinți și viitori părinți: dacă consultantul în alăptare IBCLC la care ați apelat nu este și medic, el nu are voie să formuleze un diagnostic sau să vă sugereze un tratament. Obligația unui IBCLC este să informeze medicul curant al mamei / al copilului asupra evaluării pe care a făcut-o în alăptare, medicul urmând să preia responsabilitatea diagnosticării și a tratamentului. Acest aspect este valabil pentru orice persoană care activează în domeniul sprijinului în alăptare, atâta timp cât nu este și medic. Din punctul meu de vedere este un serios semnal de alarmă atunci când oricine cu care intrați în relație de consiliere își depășește aria de competențe.

Dacă apelez la un consultant în alăptare IBCLC am garanția că problema îmi va fi rezolvată?

Problemele în alăptare vin cu abordări individualizate în funcție de complexitatea lor. Nimeni însă nu vă poate garanta atingerea unui anumit rezultat, reușita în alăptare presupune un efort de echipă și nu ține doar de implicarea consultantului IBCLC, însă consultantul IBCLC are datoria să vă sprijine să vă atingeți propriile obiective în alăptare (ale dumneavoastră pot fi diferite de ale lui sau de ale altor mame.).

Felul în care ar trebui să se deruleze o ședință de consiliere este reglementat, ceea ce ne-ar face, la modul teoretic, să ne așteptăm că toți consultanții în alăptare IBCLC manifestă aceeași conduită. În realitate însă, ca în orice domeniu ce presupune consiliere, dar și pregătirea continuă a consilierului, experiența poate diferi de la un consultant în alăptare IBCLC la altul.


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”