Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Colostrul. Tot ce trebuie să știi despre colostru. Multor mame care abia au născut li se spune că nu au lapte și că nu are niciun sens să pună copilul la sân, până la venirea laptelui. Mamele însă trebuie să știe că organismul lor începe producția de lapte încă din timpul sarcinii, astfel încât, imediat după naștere acesta să fie disponibil pentru bebeluș.  Este vorba de colostru – primul lapte pe care îl va consuma nou născutul, în cantități potrivite și cu o compoziție ideală pentru startul acestuia în viață

Ce este colostrul?

Colostrul este laptele care se regăsește în sânii mamei, la naștere. Producția acestuia începe încă din timpul sarcinii, în jurul săptămânilor 16-22 de sarcină. Colostrul este produs în cantități mici, dar adaptate necesarului bebelușului în primele momente ale vieții sale. Volumele mici de colostru pot constitui unul din motivele pentru care nu toate mamele sesizează prezența acestuia încă din timpul sarcinii.

Chiar dacă ați observat urme de colostru în timpul sarcinii, sau nu, la majoritatea mamelor acest tip de lapte există deja în sâni la momentul nașterii, urmând să crească în volum în următoarele zile de la naștere, odată cu ceea ce numim instalarea producției voluminoase de lapte.

Cum arată colostrul?

Colostrul are de regulă consistența unui lichid dens, vâscos, lipicios și are de regulă o culoare ce poate varia de la galben spre portocaliu. Însă pot exista situații la fel de normale, în care colostrul are o culoare transparentă, roz , maro sau chiar maro închis.

În imaginea de mai jos, colostru extras de o mamă care  a alăptat în timpul sarcinii. Mama în cauză a extras la un muls manual, o cantitate peste medie de colostru. 

Colostrul vine în cantități mici

Cantitățile de colostru produse de mamă, în special de mamele aflate la prima naștere, sunt mici. Obișnuim să spunem că măsurăm colostrul mai degrabă în lingurițe decât în zeci de mililitri. Și este normal să fie așa. Cantitățile mici de colostru sunt normale pentru primele momente din viața bebelușului, dând posibilitatea acestuia să exerseze coordonarea suptului, a înghițitului și a respirației, să învețe atașarea corectă la sân, înainte ca producția de lapte a mamei să crească în volum.



 

În condiții de alăptare frecventă, începută  imediat după naștere, dacă mama este în contact constant cu copilul ei, nedespărțită de acesta, volumele mici de colostru sunt de cele mai multe ori suficiente pentru nou născutul sănătos, la termen, născut cu o greutate normală pentru vârsta gestațională. Cu nou născutul pus frecvent la sân și asigurându-se că atașarea este corectă și că bebelușul reușește să extragă în mod eficient laptele, producția de lapte a mamei va crește în volum, până în ziua a patra de la naștere.

Ce cantitate de lapte bea un bebeluș în primele zile de la naștere?

Studiile au arătat că un bebeluș alăptat, sănătos, născut la termen transferă următoarele cantități de lapte în primele zile de viață (conform Protocolului Academy of Breastfeeding Medicine)

Primele 24 de ore de la naștere: 2-10 ml/masă

24-48 de ore de la naștere: 5-15 ml/masă

48-72 de ore de la naștere: 15-30 ml/masă

72-96 de ore de la naștere: 30-60 ml/masă

Ce conține colostrul și de ce este atât de important?

Colostrul e atât de important încât a ajuns (cel extras din lapte de vacă) să fie introdus și marketat în suplimente de stimulare a imunității pentru adulți (e discutabil care sunt efectele acestora la vârstă adultă și mai ales care e efectul ingerării de colostru bovin, laptele de vacă fiind adaptat puiului de vacă, nicidecum omului). Totuși, în mod paradoxal, atunci când vine vorba să ajutăm ca mamele să ofere colostrul lor perfect adaptat ca și compoziție către bebeluși, care au cea mai mare nevoie de el, pare că uităm cât de important este.

  • Colostrul conține peste 60 de componente, multe dintre ele nu se regăsesc în formulele de lapte artificial.
  • Colostrul este supranumit și „aurul lichid”, deoarece conține pe lângă nutrienții necesari bebelușului în primele zile de după naștere și o cantitate impresionantă de celule vii, ce protejează bebelușul împotriva infecțiilor.
  • Colostrul conține cantități mari de anticorpi de tip IgA (pe care organismul nou născutului încă nu îi produce sau dacă îi produce nivelul este extrem de mic), dar și leucocite, celule albe ce pot distruge virusurile și bacteriile. Colostrul conține o concentrație mai mare de anticorpi IgA decât laptele matur
  • Colostrul are un nivel scăzut de grăsimi dar este bogat în carbohidrați, proteine și anticorpi, vitamine liposolubile și minerale.
  • Colostrul conține PSTI (Pancreatic Secretory Typsin Inhibitor). Aceasta este o proteină ce are cele mai mari concentrații în colostru. Ea are rolul de a proteja și repara mucoasa intestinală a bebelușului. Împreună cu factorul de creștere epidermal (EGF), aflat în concentrații mari în colostru, poate reduce leziunile la nivelul mucoasei intestinale a nou născutului.
  • Odată ajuns în intestinele nou născutului, colostrul acționează ca o barieră de protecție, „tapetând” mucoasa intestinală, împiedicând astfel pătrunderea proteinelor străine și a patogenilor în organismul bebelușului.
  • Colostrul este ușor digerabil, are efect laxativ ajutând nou născutul să elimine meconiul și bilirubina în exces, prevenind astfel apariția icterului
  • Colostrul conține concentrații mari de beta endorfine, care contribuie la adaptarea post-natală a bebelușului și îl ajută să depășească stresul travaliului și al nașterii
  • Colostrul și laptele din fazele inițiale ale lactației conțin o cantitate mare de celule stem

 

„Aș vrea să pun bebelușul la sân, dar mi se spune că nu am lapte”

Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea în prima oră de după naștere, indiferent dacă mama a născut natural sau prin cezariană. Din păcate, în multe maternități prima alăptare este amânată, mama fiind despărțită de nou născut.

De multe ori, chiar dacă mamei i se permite să alăpteze, i se induce ideea că bebe nu s-a săturat, pentru că pur și simplu nu i s-a instalat lactația, sau că nu are lapte doearece a născut prin cezariană. În realitate, chiar și in situațiile în care bebelușul nu dovedește semnele unui transfer adecvat de lapte în primele zile, acest lucru nu are legătură cu faptul că „mama nu produce suficient”, sau că laptele produs de ea nu e bun, ci cu faptul că bebe nu ajunge la colostrul pe care îl produce mama (nu e atașat corect la sân sau mama nu e consiliată corect despre extragerea corectă și administrarea corectă a colostrului atunci când bebelușul nu suge eficient).

Chiar și în condițiile în care suplimentarea nou născutului este justificată din punct de vedere medical, oferirea colostrului oferă beneficii importante.

Uneori mamelor li se spune să mulgă colostrul cu pompa. Un alt sfat greșit pentru multe mame, deoarece colostrul nu se extrage în mod adecvat cu pompa (fiind în canttăți mici și având o consistență vâscoasă, de regulă se va pierde pe garniturile pompei, dând falsa impresie că din sânii mamei nu a ieșit nimic). Cea mai potrivită tehnică de extragere a colostrului este cea manuală, însă din păcate nimeni nu le explică mamelor cum se face corect, astfel încât să fie confortabilă, eficientă și nedureroasă. Combinația muls manual + stimulare a sânului cu pompa aută la stimularea producției de lapte în situaia în care mama este despărțită de bebeluș în primele zile de la naștere sau se impune suplimentarea nou născutului.

În ce condiții se recomandă mulgerea colostrului?

 

În anumite situații mama poate fi încurajată să ia în calcul opțiunea de a extrage (mulge) colostrul, pentru ca acesta să fie oferit bebelușului. Care sunt aceste situații?

  • Mama este despărțită de nou-născutul / nou născuții ei
  • Nou născutul nu suge eficient sau nu poate fi trezit pentru mese
  • Se impune din punct de vedere medical, suplimentarea nou născutului în primele zile de la naștere
  • Mama a avut o producție de lapte scăzută la alăptarea / alăptările anterioare sau are o serie de factori de risc ce pot afecta producția de lapte

Chiar dacă în situațiile de mai sus mama nu va reuși să extragă cantități relevante de lapte, mulsul manual în sine, în primele zile de la naștere, va ajuta la stimularea producției voluminoase de lapte.

Colostrul poate fi extras și înainte de naștere

În unele spitale din Europa și SUA, mamele care suferă de diabet sau diabet gestațional, mamele ai căror copii au fost diagnosticați în timpul sarcinii cu malformații care pot îngreuna alăptarea (ex despicătura de buză) sunt încurajate să extragă colostrul antenatal (înainte de naștere, însă nu mai devreme de săptămâna 37 de sarcină).

Acestor mame li se prezintă tehnica corectă de mulgere a colostrului, li se pun la dispoziție recipiente speciale de colectare (de regulă seringi cu capac) iar colostrul este stocat în spitalul în care mama va naște, urmând să fie oferit bebelușilor după venirea pe lume.

 

Cum se extrage (mulge) manual colostrul?

În video-ul de mai jos, Dr Jane Morton, de la Universitatea Stanford demonstrează tehnica manuală de mulgere a colostrului, ce poate fi folosită în primele zile de la naștere dar și pe întreaga perioadă a lactației.

Observați cantitățile mici extrase, faptul că laptele  nu țâșnește, că este nevoie de o perioadă de timp până se declanșează reflexul de ejecție a laptelui și până apar primele picături de colostru.

Nu vreau să alăptez. Pot să ofer colostrul?

Chiar dacă nu doriți să alăptați, oferirea colostrului în primele zile de la naștere este un dar de care copilul va beneficia. Oferirea colostrului în primele zile de la naștere, până la creșterea în volum a producției de lapte nu influențează posibilitatea de a opri lactația ulterior.

Articol actualizat în Noiembrie 2018

 

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”