Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat exclusiv? Despre cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat exclusiv circulă o serie de mituri, pe care încerc să le abordez aici, pe înțelesul tuturor deoarece simt că în mediul online, în special pe grupurile de mame există confuzie pe marginea acestui subiect.

MIT: Greutatea la bebelușii alăptați nu este importantă, ei nu trebuie cântăriți deoarece cântăritul stresează mama

FALS Câștigul în greutate este un indicator important și obiectiv pentru toți bebelușii, indiferent că sunt alăptați exclusiv, hrăniți mixt sau exclusiv cu formulă de lapte praf.

Câștigul în greutate ne dă indicii asupra asupra stării de sănătate și în cazul copilului alăptat exclusiv ne dă indicii (alături de numărul de scutece de urină și scaun) asupra felului în care decurge alăptarea. Ca atare, cântărirea bebelușului este necesară. Se face peste tot în lume, în țări dezvoltate (la medicul de familie, în cadrul vizitelor postnatale efectuate de moașă sau health visitor acasă, la clinicile de alăptare), dar și în țările subdezvoltate (acolo unde există acces la o minimă infrastructură medicală).

Bineînțeles că atunci  când folosim monitorizarea câștigului în greutate fără discernământ, când utilizăm cântare neomologate, când aflăm ceva despre greutatea copilului dar nu știm ce să facem cu informația respectivă, lucrurile pot lua o turnură neplăcută. Dar câștigul în greutate rămâne unul din indicatorii care trebuie monitorizați la bebeluși.

MIT: Copiii alăptați exclusiv iau mai puțin în greutate decât copiii hrăniți cu lapte praf

PARTAL ADEVARAT. Informația pe care o scriu aici s-ar putea să vă surprindă și să zdruncine niște preconcepții. Dar, în primele 3 luni de la naștere, câștigul în greutate al unui bebeluș alăptat exclusiv, în condițiile în care alăptarea decurge optim, este de regulă, mai robust decât al unui copil hrănit doar cu formulă de lapte praf.

Cu alte cuvinte, copiii alăptați exclusiv iau în medie în primele 3-4 luni de viață mai mult în greutate decât cei hrăniți cu lapte praf.

După vârsta de 3 luni lucrurile încep să se schimbe și într-adevăr, viteza de creștere în greutate a copilului hrănit doar cu lapte matern descrește, comparativ cu bebelușul hrănit cu formulă de lapte praf, bebelușii hrăniți cu lapte praf vor lua mai mult în greutate după această vârstă.



Cele mai mari diferențe în acest sens se observă între 6 și 20 de luni, când bebelușii alăptați cântăresc mai puțin decât „colegii” lor de vârstă, hrăniți exclusiv cu formulă sau alimentați mixt (lapte matern plus formulă de lapte). Însă în primele 3 -4 luni, lucurile stau de regulă invers, șansele fiind ca bebelușii alăptați exclusiv să fie campionii la greutate.

De unde știm acest lucru? Tocmai din studiile care au comparat creșterea în greutate a bebelușilor alăptați exclusiv cu cea a beblușilor hrăniți cu lapte praf și care au dus la elaborarea de către Organizația Mondială a Sănătății a curbelor de creștere pentru copiii alăptați exclusiv.

MIT: Curbele de creștere pentru copiii alăptați exclusiv și cei hrăniți cu lapte praf sunt aceleași

FALS Există curbe speciale de creștere (greutate, lungime/înălțime, indice de masă corporală, circumferință craniană, etc) elaborate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) ce au la bază măsurători efectuate pe sugari hrăniți exclusiv cu lapte matern. Relevanta acestor curbe este desoebită, comparativ cu măsurătorile mai vechi, deoarece au adus ca element de noutate abordarea globală (au fost măsurați copii alăptați, de pe tot Globul, din diverse medii sociale, nu doar din SUA)

Acestea sunt considerate prescriptive (adică acela ar trebui să fie ritmul de creștere corect pentru toți copiii, cel după care crește bebelușul alăptat find considerat normativ) și nu descriptive cum erau curbele de creștere anterioare, elaborate de CDC (și care au curpins în măsurători preponderent copii hrăniți mixt sau exclusiv cu formulă).

Ca atare dacă medicul pediatru monitorizează greutatea copilului, e indicat să o facă folosind curbele de creștere ale OMS. Acestea pot fi descărcate de aici

MIT: Nu contează cât ia bebelușul alăptat exclusiv în greutate, important e că a luat ceva

FALS. Contează ! Pentru că așa cum spuneam mai sus, geutatea e un indicator obiectiv, care trebuie avut în vedere. Bineînțeles că nu trebuie să facem o obsesie din greutate, evident că este fundamental greșit ca unei mame al cărei copil nu ia în greutate adcevat să i se spună că laptele ei nu este bun sau că ar trebui să oprească alăptarea. Evident că greutatea este doar o cifră și ea trebuie interpretată într-un context general. Evident că există bebeluși cu ritm de creștere mai lent, fără alte probleme asociate.

Însă atunci când câștigul ponderal nu este satisfăcător ceva trebuie investigat. Ideală este colaborarea medic pediatru-consultant în alăptare. De cele mai multe ori, când câștigul ponderal în perioada de alăptare exclusivă este nesatisfăcător trebuie excluse cauze medicale, dar mai ales probleme în alăptare care duc la un transfer inadecvat de lapte, ceea ce în timp poate duce la o scădere a producției de lapte în cazul mamei și probleme ulterioare în alăptare mai dificil de soluționat mai târziu, dar simplu de abordat la debutul lor.

MIT: Toți bebelușii trebuie să crească pe percentila 50

FALS Curbele de creștere au ceea ce se numesc percentile. Practic dacă plotezi pe un grafic de creștere valorile greutății și le unești cu cele ale vârstei, rezultă o curbă (aferentă unei percentile), ce se dorește a fi ascendentă.

Nu toti copiii au un ritm de creștere aferent percentilei 50 (care reprezintă dacă vreți media). Unii copii vor fi sub medie, alții peste medie. Important este felul în care arată curba de creștere, ea este în mod normal ascendentă, la majoritatea bebelușilor.

MIT: Dacă bebelușul a crescut mai mult în lungime într-o lună, e normal să nu ia în greutate în luna respectivă

FALS. Creșterea bebelușilor este consistentă atât pe lungime, cât și în greutate. Sub nicio formă nu e normală stuația în care bebelușul alăptat exclusiv ia în lungime în luna respectivă, dar în aceeași lună nu mai ia deloc în greutate / sau scade în greutate.

Lungimea și greutatea nu sunt în competiție una cu alta, ele merg în paralel. Faptul că s-a întâmplat ca în luna respectivă să crească mai mult în lungime, nu înseamnă că bebelușul și-a folosit resursele pentru asta și că nu a mai rămas la fel de mult pentru a crește și în greutate.

Cât trebuie să ia în greutate un bebeluș alăptat exclusiv?

În medie, un bebeluș alăptat exclusiv, în condițiile în care alăptarea decurge bine, are un câștig ponderal zilnic (după recuperarea scăderii fiziologice), în primele 3 luni de la naștere, de aproximativ 30-40 de grame zilnic. De regulă, după această vârstă, ritmul de creștere încetinește.

Faptul că menționez acest indicator nu trebuie să vă facă să cântăriți copilul zilnic, însă e o medie orientativă care ar rezulta dacă spre exemplu, în condițiile unei cântăriri săptămânale/ lunare, ați împărți gramele câștigate de copil, la numărul de zile ale săptămânii / lunii respective.

Cea mai fidelă reprezentare a felului în care crește un bebeluș ia în greutate rămâne, din punctul meu de vedere graficul de creștere, pentru că îți permite să vezi cum au evoluat lucrurile în ansamblu, pornind de la greutatea copilului de la naștere sau de la scăderea fiziologică, generând curbe de creștere individualizate pentru fiecare copil.

Când ar trebui să investigăm ce se întâmplă cu geutatea și cu alăptarea?

Atunci când avem de a face cu:

– Aplatizarea curbei de creștere

– Traiectorie descendentă a curbei de creștere

– Greutate la nivelul precentilei 3 sau sub percentila 3

– Scăderea în greutate indiferent de felul în care a arătat curba de creștere a bebelușului până atunci

– Stagnarea in greutate pe un interval de timp in care bebelusul ar fi trebuit sa ia in greutate

– Bebeluș frecvent agitat, care nu se liniștește după mese, care manifestă constant semne de foame și rar semne de sațietate și a cărui greutate nu o cunoaștem sau despre care credem că „nu e extraordinară, dar măcar a luat în greutate”

– Bebelușul nu și-a recuperat greutatea de la naștere în termen de 10-14 zile de la naștere

– Bebelușul are o scădere fiziologică mai mare de 7-10% din greutatea de la naștere


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

3 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Diana
Diana
18 ianuarie 2019 8:02 pm

Si ce se poate face, daca nu ai facut ce trebuia la timp? In cazul meu bebelusul a luat peste 1kg in lunile 1 si 2, iar de la 3 luni doar 300g pe luna. Am fost cu el la medic in fiecare luna si singura problema identificata: este suspect de alpv. Acum tin regim, cresterea in greutate este tot 300g-400g pe luna, are 7 luni si 6,8 kg. Eu cred ca a ramas cu un deficit in greutate din lunile 3-4. Acum ma gandesc ca poate nu mai sugea asa eficient din luna 3 si eu nu mi-am dat… Vezi mai mult »

Ane Mary
Ane Mary
28 ianuarie 2019 12:18 pm
Reply to  Diana

Și eu am aceeași problemă, fetița mea are 13 luni și 7,7 kg, locuiesc în Anglia și cei de aici spun că este ok că merge pe aceeași linie de când s-a născut,eu sunt îngrijorată, într-adevăr o alăptez exclusiv la sân și încă este”masa principală”,cu toate că mănâncă foarte bine și mâncarea solidă. Ce ar trebui să fac? I-am făcut un set de analize acum câteva luni care au ieșit normale. Familia din România face presiuni asupra mea,spun că ar putea dezvolta o boală autoimună,chestie la care m-am gândit și eu, dar nu știu unde să merg și ce să… Vezi mai mult »

Raluca
Raluca
14 februarie 2019 8:36 pm

Fetita mea are acum 7saptamani..in primele 5sapt a luat in greutate 1kg,manca foarte putin dar ii ajungea..in urmatoarele 2saptamani a luat doar 300gr ,mi se pare putin…ea in continuare mananca foarte putin,sta la san maxim 4-5 minute dupa care scoate sanul din gura,incerc sa o pun si la celalalt dar nu vrea,isi face greata si vomita tot ce a mancat…laptele s.a format dupa cum il cere ea,nu am incercat suplimentare..Sunt ingrijorata ca va creste si va fi multumita sa manance la fel de putin..asa s.a intamplat si cu cealalta fetita si incet incet nu mai lua in greutate pt ca… Vezi mai mult »

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”