Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Canalele blocate în timpul alăptării reprezintă una din cele mai frecvente provocări cu care se confruntă mamele pe perioada alăptării. Andreea Ola, consultant în alăptare IBCLC explică cauzele ce pot duce la canale blocate, cum poate fi evitată apariția lor, modalitățile de tratament și de prevenire a complicațiilor.

Ce sunt canalele blocate în timpul alăptării?

Termenul de „canal blocat” în alăptare se referă la o serie de simptome ce apar cu urmare a obstrucției curgerii laptelui într-o zonă din sân.

Cauza principală o reprezintă inflamația la nivelul ductelor (canalelor) de lapte, ce apare de regulă pe fondul unei disbioze.

Disbioza reprezintă o dereglare a echilibrului microbiomului (comunității de bacterii) de la nivelul sânului.

Deși termenul de „canal blocat” ne-ar putea duce cu gândul la faptul că ceva blochează unul din canalele prin care iese laptele, în realitate procesul este diferit.

Disbioza și procesul inflamator asociat cauzează de fapt o „îngustare” temporară a ductelor de lapte, ceea ce face ca laptele să curgă mai greu din sânul afectat.

Termenul utilizat la ora actuală pentru a defini „canalele blocate” este îngustarea ductală, conform noului Protocol de abordare a afecțiunilor din spectrul mastitei al Academy of Breastfeeding Medicine, publicat în 2022.

Îngustarea ductală a fost inclusă în afecțiunile din spectrul mastitei.

Care sunt simptomele canalelor blocate în alăptare?

Simptomele unui episod de canale blocate apar progresiv, pe parcursul mai multor alăptări.

Următoarele simptome la mama ce alăptează pot indica prezența canalelor blocate.

Simptome locale (de regulă apar gradual și sunt prezente la unul din sâni)

  • Zonă întărită, dureroasă la nivelul sânului. Se poate simți ca un nodul cu margini regulate sau neregulate, ca o  întăritură sub piele, în oricare din cadranele sânului;
  • Durere în timpul alăptării. Uneori poate fi primul semn, poate precede apariția unei zone întărite la nivelul sânului;
  • Zona afectată poate fi caldă la atingere și uneori poate fi prezent eritemul (roșeață pe piele)
  • Laptele iese mai greu din sânul afectat. Dacă mama hrănește la sân poate sesiza că bebelușul a devenit mai agitat la sân, nu mai înghite atât de activ ca până atunci, respinge sânul (pe fondul fluxului mai scăzut de lapte). Dacă mama folosește pompa pentru a extrage laptele, poate sesiza o scădere bruscă a fluxului de lapte;
  • Uneori pe mamelon poate să apară un punct alb (așa numita „perlă de lapte”).

Simptome sistemice (febră, tahicardie, frisoane):

  • Nu sunt întâlnite în episoadele de canale blocate. Mama are o stare generală bună.

 

Canale blocate sau mastită?

Febra (de regulă 38,4 grade Celsius sau peste) +

prezența simptomelor sistemice (tahicardie, stare generală afectată, stare ca „de gripă”, dureri musculare, frisoane, greață sau vomă ) +

simptomele locale de canal blocat = posibilitatea ca afecțiunea să fie progresat spre mastită inflamatorie sau chiar mastită bacteriană

E important ca odată instalată mastita să nu confundați semnele ei cu cele de canal blocat!



Febra și prezența simptomelor sistemice în contextul a ceva ce părea a fi canal blocat sunt de regulă, simptome de mastită inflamatorie sau bacteriană.

Tratamentul mastitei presupune aceleași măsuri ca și în cazul canalelor blocate, însă poate fi nevoie și de tratament antibiotic (compatibil cu alăptarea) dacă simptomele nu se rezolvă în 12-24 de ore de la debut sau sunt deosebit de serioase.

Atunci când tratamentul antibiotic al mastitei este necesar dar întârzie, mastita poate evolua în abces mamar.

Află din videoul de mai jos cum poți diferenția angorjarea (furia laptelui), canalele blocate și mastita.

„Falsele” canale blocate

Aud frecvent de situația în care mamelor ce abia au născut li se spune că nu au încă lapte deoarece canalele lor de lapte sunt blocate. În absența simptomelor descrise mai sus nu putem vorbi de canale blocate.

Este normal ca în primele ore și zile de la naștere cantitatea de lapte produsă de mamă să fie mică (câțiva mililitri).

Am scris mai multe despre colostru. 

Nici situația în care mama are o lactație scăzută nu poate fi atribuită canalelor blocate, atâta timp cât nu sunt prezente semnele de mai sus.

Pot fi prevenite canalele blocate în alăptare?

Episoadele de canale blocate pot fi prevenite prin înlăturarea factorilor de risc.

Cauzele canalelor blocate pe timpul alăptării

  • Disbioza mamară (dezechilibre la nivelul microbiomului sânului);
  • Hiperlactația (suprapoducția de lapte);
  • Alăptări mai rare decât e normal. Cauzate de: hrănirea la program, limitarea timpului petrecut de bebe la sân, utilizarea suzetei sau a altor tetine artificiale, training de somn, bebeluș care începe să doarmă în mod natural mai mult, bebeluș care suge mai rar pe fondul începerii diversificării, înțărcare bruscă, etc;
  • Hrănirea mixtă, în paralel cu insuficienta drenare a sânului;
  • Atașare deficitară a bebelușului la sân (ce duce poate la drenarea insuficientă a sânilor);
  • Supt slab, dezorganizat al bebelușului din diverse cauze (ex: fren lingual restrictiv, restricții orale, tensiuni musculare, probleme de tonus muscular, etc);
  • Utilizarea unei pompe de sân nepotrivite;
  • Utilizarea unor strategii incorecte de pompare;
  • Utilizarea mameloanelor (protecțiilor) de silicon;
  • Înțărcare bruscă;
  • Presiune pe sâni (sutien prea strâns, centura de siguranță, dormitul pe burtă, efectuarea compresiilor sânului pe aceeași zonă din sân, sistem de purtare reglat incorect etc);
  • Probleme de sănătate la bebeluș sau la mamă;
  • Oboseală excesivă a mamei, niveluri ridicate de stres.

 

Am semne de canale blocate. Când acționez?

IMEDIAT! Cu cât acționăm mai repede de la primele semne, cu atât problema se va rezolva mai rapid și fără riscul unor complicații. 

Dacă măsurile de tratament întârzie, poate crește nivelul de inflamație la nivel local.

Asta înseamnă o creștere a intensității simptomelor. De regulă inflamația și edemul asociat pot face ca laptele să iasă și mai greu din sân, întreținând cercul vicios al problemei.

Din aceste cauze, dacă nu acționăm la timp, poate să apară mastita inflamatorie (sânul e roșu dureros, de regulă și sunt prezente simptome sistemice: febră (>38 grade C), frisoane, tahicardie, care poate progresa spre mastită bacteriană (accentuarea simptomelor din mastita inflamatorie) .

În caz de canale blocate sau mastită alăptarea (sau extragerea laptelui din sâni dacă vorbim de mame ce pompează exclusiv) nu trebuie întreruptă. Întreruperea alăptării poate crește riscul complicațiilor. 

Tratamentul canalelor blocate

Tratarea canalelor blocate se face după un „algoritm” simplu: căldură aplicată local înainte de alăptări – > alăptare -> aplicarea de comprese reci.

 

Canale înfundate / blocate în timpul alăptării. Simptome, cauze, tratament, prevenire

1. Aplicați căldură umedă pe zona afectată

Aplicați căldură, ideal „umedă” (comprese calde, duș cald, apă caldă plasată într-un scutec, pernițe cu gel încălzite etc) pe zona afectată, înainte de alăptări.

Acest lucru ajută la stimularea reflexului de ejecție, la curgerea mai ușoară a laptelui.

Dacă sânul este inflamat limitați aplicarea de căldură la câteva minute (maxim 5 minute) înainte de alăptări.

După alăptare (sau extragerea laptelui) puteți aplica comprese reci, foi de varză cu nervurile zdrobite (răcite în prealabil), gheață (nu direct pe piele, ci peste un strat consistent de material, pentru a evita lezarea pielii), timp de 20 de minute. Acest lucru va ajuta la reducerea durerii și a edemului, ducând indirect (prin reducerea inflamației) la asistarea reflexului de ejecție a laptelui.

Contrar miturilor, NU va accentua blocajul la nivelul ductelor de lapte.

2. Continuați alăptarea

Nu opriți alăptările, întrucât problema se va complica.

Alăptați în ritmul normal al unui bebeluș hrănit exclusiv la sân: de minim 8 ori în 24 de ore (inclusiv pe timp de noapte).

Nu încercați să goliți sânul. Acest lucru nu e posibil din punct de vedere fiziologic și poate duce la suprastimularea producției de lapte. Acest lucru poate accentua inflamația și simptomele.

Dacă durerea e prea mare și interferează cu reflexul de ejecție a laptelui, începeți alăptarea din sânul neafectat și mutați apoi copilul la sânul afectat odată ce laptele începe să curgă.

În situații excepționale (ex: supraproducție de lapte ca și cauză a episoadelor de canale blocate recurente ) poate fi nevoie de o strategie de descreștere a cantității de lapte extrase, pentru a reduce producția de lapte.

Acest lucru se face doar la recomandarea unui consultant în alăptare.

3. Asigurați-vă că bebelușul e atașat corect la sân

E important că atașarea să fie cât mai bună astfel încât copilul să poată suge corect.

Poate fi de ajutor să încercați mai multe poziții de alăptare care vă sunt confortabile.

Nu există dovezi științifice care să susțină recomandarea de a plasa copilul cu bărbia pe zona afectată sau adoptarea unor poziții inedite de alăptare (vezi mai jos).

Totuși, unele mame relatează îmbunătățiri prin adoptarea măsurilor de acest gen.

Canale înfundate / blocate în timpul alăptării. Simptome, cauze, tratament, prevenire
. 📷 Mothering Touch

4. Nu masați viguros sânul

Nu se recomandă masarea de rutină a sânului, în special masajul viguros, dureros al sânului poate înrăutăți problema.

Dacă vă face bine, puteți folosi câteva minute de masaj blând (ca și cum ați mângâi o pisică) al sânului înainte de alăptări și în timpul alăptării, pentru a stimula laptele să curgă mai ușor și pentru a asigura drenajul limfatic și decongestia vasculară a zonei.

Foarte important !  Dacă alegeți să masați sânul, masajul trebuie să fie deosebit de blând. Nu viguros, nu brutal! Prin masaj blând înțelegem niște mișcări delicate, ca o mângâiere, la nivelul sânului, menite să stimuleze reflexul de ejecție a laptelui și să ajute la drenajul limfatic.

Sânul nu este un mușchi, ci o glandă cu o structură complexă. Ca atare nu trebuie să masăm ca și cum am avea febră musculară, întrucât riscăm să lezăm zona. Nu utilizați dispozitive de masaj sau improvizații (ex periuță electrică, aparat de ras) pentru a masa sânul inflamat. 

Un masaj viguros, dureros poate să ducă la înrăutățirea problemei prin:

  • inhibarea reflexului de ejecție a laptelui din cauza durerii;
  • creșterea inflamației;
  • lezarea vaselor capilare din zonă și colapsarea ductelor de lapte;
  • evoluția spre complicații (mastită inflamatorie, flegmon).

Compresiile blânde pe sân, utilizate în timpul alăptării sau pompării pentru a ajuta curgerea laptelui sunt sigure.

5. Utilizați mulsul manual dacă sugarul nu a reușit să detensioneze sânul

Dacă sugarul nu reușește să detensioneze sânul sau refuză să sugă, puteți încerca să extrageți laptele și să detensionați zona folosind mulsul manual.

Cum se face corect mulsul manual?

Prefer să recomand mulsul manual în defavoarea pompei.

Explicația e că uneori, pompa de sân (mai ales dacă nu e potrivită) poate stimula sânul „în gol”, ducând la creșterea producției de lapte, fără însă a debloca zona. Acest lucru poate accentua blocajul și simptomele de inflamație.

Dacă folosiți o pompă de sân pentru a hrăni exclusiv bebelușul cu lapte matern, mulgeți sânul în același ritm în care ar suge în mod normal un bebeluș pus la sân.

6. Aplicați comprese reci pe sân

Aplicați comprese reci pe sânul afectat, la fiecare oră sau chiar mai des.

Poate fi aplicată și gheață (ex: o pungă de gheață) dar nu direct pe piele, ci peste un strat de material.

Noul Protocol de abordare a afecțiunilor din spectrul mastitei accentuează importanța aplicării de rece pe sânul afectat, ca parte din tratament, pentru a reduce inflamația.

Contrar unor mituri locale, recele aplicat pe sâni NU va bloca și mai mult curgerea laptelui. Efectul este opus: prin rece se reduce inflamația (cauza obstrucției).

7. Tratament medicamentos pentru reducerea inflamației și a durerii

Medicul poate recomanda în faza acută medicamente care să reducă inflamația, durerea, să ajute la emulsifierea laptelui și să refacă echilibrul microbiomului mamar.

  • ibuprofen (800 mg la 8 ore);
  • paracetamol (1000 mg la 8 ore);
  • lecitină de floarea soarelui (preferabil) sau soia (5-10 g / zi);
  • administrarea de probiotice (L. salivarius, L. fermentum).

Nu vă automedicați, nu administrați medicamente fără recomandarea medicului.

6. Măsuri suportive

  • Odihniți-vă. Poate fi nevoie ca cineva să preia activitatea din casă.
  • Beți suficient de multe lichide, atât cât vă este sete. Reducerea consumului de lichide NU va grăbi vindecarea.
  • Reducerea sau chiar eliminarea grăsimilor saturate din alimentație, s-a dovedit a fi (anecdotic) de ajutor.

7. Solicitați ajutor de specialitate

Este indicat să solicitați ajutorul unui consultant în alăptare IBCLC sau La Leche League încă de la primele semne de canal blocat.

Următoarele simptome arată că problema se agravează și e recomandat să contactați și medicul ginecolog sau senolog:

  • Nu vedeți nicio îmbunătățire în 12 – 24 de ore sau simptomele se înrăutățesc brusc;
  • Apare febra;
  • Stare generală proastă (dureri musculare, frisoane, stare ca de gripă, stare generală de rău, oboseală, etc);
  • Lapte cu sânge sau puroi;
  • Dungi roșii pe sân, sânul este  roșu, fierbinte, inflamat;
  • Pe mamelon sunt prezente ragade (răni) cu aspect infectat
Canale înfundate / blocate în timpul alăptării. Simptome, cauze, tratament, prevenire
Sân afectat de mastită. Se remarcă zona roșie, ca semn al unei inflamații extinse. Un episod de canale blocate poate fi însoțit și de înroșirea sânului. Însă atunci când sânul este roșu, mastita trebuie exclusă. 📷 JayneLut

 

Tratamente alternative în canale blocate

Anumite strategii alternative s-au dovedit de ajutor în abordarea canalelor blocate în alăptare.

  • Masajul terapeutic al sânului

În caz de congestie a sânului, masajul terapeutic ce folosește tehnici de drenaj limfatic poate fi de ajutor.

Scopul este eliminarea edemului și mobilizarea laptelui.

  • Utilizarea ultrasunetelor terapeutice

Aplicarea de ultrasunete de către un terapeut certificat în utilizarea tehnicii poate ajuta în rezolvarea situației.

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

7 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Daniela
Daniela
25 septembrie 2016 11:12 am

Bună ziua,
Alăptez de 1 an și 5 luni și azi noapte copilul nu s-a trezit timp de 7 ore sa suga, ceea ce nu a mai facut. M-am trezit cu durere mare intr-o balta de lapte și 1 sân ca piatra. Chiar și după golirea sânului dupa supt viguros doare la palpat, si simt miezul sânului intarit. Ce pot sa fac, ce ar putea fi? Nu am avut nici o problema cu alaptatul de la început. Mulțumesc!

Miha
Miha
13 martie 2017 1:28 pm
Reply to  Daniela

Este bine sa-l trezesti pe bebe daca doarme adanc ca sa-l hranesti la san ? Bebelusul este alaptat exclusiv si are 8 luni jumate.

elena
elena
11 ianuarie 2017 12:02 pm

masajul, garafa cu apa calda si alaptarea chiar miai ajutat. Eu tot eram la un pas de a merge la spital. Eu am masat tot sinul si am inceput sa alaptez continuind sa masez partea afectata si am scapat de problema in jur de o ora. Multumesc mult

Roxana
Roxana
8 iulie 2017 11:00 pm

Buna. Video-ul pare sa nu mai fie disponibil. Poti reveni cu un nou link? Mersi!

Valy
Valy
13 iunie 2018 10:32 pm

Buna seara,
Ma confrunt cu o problema dupa alaptare. Baietelul meu are 2 ani si 1 luna…si de aproximativ 2 luni, dupa ce suge, la nivelul sanului din care a supt incep niste intepaturi asociate cu durere, care pornesc de la mamelon…asa am senzatia….si.mi trece dupa vreo 2-3 ore. Ce ar putea fii? El suge doar noapte…ziua nu….multumesc anticipat pt un raspuns! O seara placuta
P.S.: n.am avut probleme timp de 2 ani in alaptare….

Ana
Ana
9 februarie 2022 8:23 am

Foarte bune informațiile despre canale blocate. Mulțumesc

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”