Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog



Creșterea temperaturii pe perioada estivală nu impune administrarea suplimentară de apă în cazul bebelușilor alăptați exclusiv cărora li se permite accesul la sân, la cererea reală. Un bebeluș alăptat exclusiv care suge eficient și căruia i se oferă sânul la cererea reală, la primele semne, se va menține hidratat doar consumând laptele mamei sale, fără a fi nevoie să se ofere apă.

Laptele matern este un lichid viu, adaptabil, ce își modifică compoziția chiar și în funcție de temperatura de afară.
Laptele matern conține aproximativ 88% apă, într-un raport perfect echilibrat de nutrienți și apă, ceea ce îi oferă copilului alăptat la cerere, hidratarea și substanțele nutritive de care are nevoie, dar și protecție imunitară.
Primul lapte pe care sugarul îl ingerează dintr-un sân plin are un conținut mai scăzut de grăsimi, având rolul de a calma setea bebelușului.

Oferirea de apă bebelușului alăptat exclusiv implică riscuri. Oferirea de apă face ca bebelușul să nu mai consume suficient lapte matern, ceea ce poate duce la malnutriție, oferirea de apă și lichide suplimentare (în condițiile în care mama nu își stimulează adecvat sânii pentru fiecare lichid suplimentar oferit) impactează principiul de producție al laptelui matern (bazat pe cerere și ofertă) putând duce la diminuarea producției de lapte, la scăderea fluxului de lapte și implicit la un bebeluș care ajunge să respingă sânul. În zonele în care calitatea apei nu este adecvată, bebelușii cărora li se oferă apă sunt expuși riscului de diaree. Apa și sucurile pot introduce contaminanți și alergeni.
Oferirea de apă, ca și completare la mesele la sân sau de formulă de lapte, peste necesarul copilului poate duce la intoxicație orală cu apă (prea multă apă diluează nivelurile normale de sodiu ale bebelușului, ceea ce poate duce la convulsii, comă, afectare cerebrală și moarte)




Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) „Un copil este considerat alăptat exclusiv atunci când primește doar lapte matern, fără alte alimente sau lichide adiționale (inclusiv apa), cu excepția soluțiilor de rehidratare orală, a picăturilor, a vitaminelor și mineralelor sub formă de sirop sau a medicamentelor. Atunci când alăptează, mama îi dă copilului toată apa de care acesta are nevoie, oferind astfel apă sigură și protejând copilul împotriva diareei ” OMS recomandă alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni și continuarea alăptării și după această vârstă, în paralel cu alimentația  solidă complementară, până la vârsta de 2 ani sau peste.

Conform Academiei Americane de Pediatrie, „suplimentele (apă, apă cu glucoză, formula și alte lichide) nu ar trebuie oferite nou născuților și sugarilor alăptați decât în condițiile în care există o indicație medicală. În primele 6 luni de viață, chiar și în climate cu temperaturi ridicate, apa și sucurile nu sunt necesare pentru copilul alăptat deoarece pot introduce contaminanți și alergeni”

Sugestii pentru alăptarea pe timp de caniculă

 

  • Oferiți sânul la cererea reală a copilului. Oferiți sânul la primele semne manifestate de copil. Plânsul este un semn tardiv de foame / sete (atașarea copilului la sân devine mai dificilă, sugarul trebuie liniștit înainte)
  • Asigurați-vă că alăptați de minim 8-12 ori în 24 de ore și că nu limitați timpul petrecut de copil la sân. Rețineți că acesta este un MINIM (în realitate mulți copii alăptați sug mai des, fiecare copil are ritmul său de supt care variază în timp și nu respectă un standard) , în acest context nu există posibilitatea să alăptați prea mult, ci de prea puține ori (cu riscurile aferente: deshidratare, faliment de creștere, etc). Evitați orice formă de „rutinizare” a meselor la sân, inclusiv trainingul de somn. Bebelușii au nevoie de hidratare și pe timp de noapte, forțarea sugarului să doarmă toată noaptea prin diverse intervenții (mai mult sau mai puțin blânde), îl expune riscului de deshidratare
  • Un sugar alăptat exclusiv își va mări cel mai probabil frecvența supturilor, în perioadele cu temperaturi ridicate, preferând să sugă mai des și pe perioade mai scurte de timp pentru a se menține hidratat.
  • În cazul în care călătoriți cu sugarul (iar acesta doarme mai mult timp ex copii care dorm în mașină mai multe ore decât ar dormi dacă ar fi în casă) asigurați-vă că acesta este hidratat adecvat. În unele situații va fi poate nevoie să treziți copilul din somn (ex dacă acesta doarme mai mult de 3 ore legate în mașină atunci când este foarte cald)
  • Monitorizați semnele de hidratare a copilului (acordând o mai mare atenție acestora dacă sugarul alăptat este bolnav sau din diverse motive nu suge eficient). Scăderea numărului de scutece ude (sub 6-8 scutece udate adecvat în 24 de ore), urina închisă la culoare și / sau cu miros pregnant (de amoniac), ochii înfundați, fontanela deprimată, înfundată, mucoasele uscate (ex: gura uscată și lipicoasă), absența lacrimilor atunci când plânge, piele uscată, timp de recolorare capilară mai mare de 1,5 secunde, iritabilitate sau din contră letargie, voma, febra, diareea, impun consultarea de urgență a unui medic
  • O poziție ideală de alăptare pe perioada caniculei este cea la orizontală (corpul lui bebe paralel cu al mamei) În acest fel se poate minimiza contactul dintre pielea mamei și a copilului.
  • Sugarii mai mari, care consumă și alimente solide (odată cu începerea diversificării în jurul vârstei de 6 luni) pot fi încurajați să bea și apă, menținând alăptarea la cerere și oferindu-le și mici gustări de hidratare (fructe cu conținut ridicat de apă). Copiii mai mari pot mânca și înghețată din lapte matern muls și congelat în forme de înghețată.

Referințe

Why can’t we give water to a breastfeeding baby before the 6 months, even when it is hot?
American Academy of Pediatrics, Breastfeeding and the huse of human milk, Pediatrics Vol 115 No. 2 February 1, 2005
 
Guidelines for offering water to breastfed babies – Kellymom Aug 2011

Foto


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”