Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Este recunoscut faptul că anumite alimente își pot „transfera” aroma în lichidul amniotic (în cazul consumului de către gravidă), respectiv în cazul laptelui matern (atunci când sunt consumate de mama care alăptează).

La nivel anecdotic obinșnuim ca și consultanți în alăptare să le spunem mamelor că o alimentație diversificată a mamei care alăptează înseamnă și familiarizare a bebelușului cu gustul unor alimente pe care va avea ocazia să le încerce chiar el la începutul diversificării. Cu alte cuvinte, mâncăm variat în timpul alăptării, îl obișnuim și pe bebeluș cu arome diverse transmise prin laptele matern, iar asta îl face să accepte mai ușor hrana solidă.

Dar există dovezi în acest sens?



O recenzie sistematică publicată în 2019 a analizat mai multe articole de studiu pe tema relației dintre alimentația mamei în timpul sarcinii și al alăptării, gustul lichidului amniotic și al laptelui matern și preferințele alimentare ale copiilor. Rezultatele sale arată o corelare între ceea ce consumă mama pe timpul sarcinii și al alăptării și acceptabilitatea respectvelor arome de către copil.

Anumite arome se transmit în lichidul amniotic și în laptele matern

Rezultatele au arătat că aromele anumitor alimente, condimente și băuturi din alimentația mamei în timpul sarcinii (alocoolul, anasonul, morcovul, usturoiul) se pot transfera în lichidul amniotic dând gust specific acestuia, această expunere a fătului crescând acceptarea acelor arome sau ale unora similare cu ocazia re-expunerii sau pe parcursul vârstei de sugar și posibil chiar a copilăriei. Spre exemplu, copiii de 8-9 ani au consumat mai mult usturoi dacă mamele lor au consumat usturoi în ultimele 4 săptămâni de sarcină.

Studiul a mai arătat că există dovezi de nivel moderat care indică faptul că anumite arome  ce își au originea în alimentația mamei ce alăptează (alcool, anason, usturoi, mentă, eucalipt) se transmit în laptele matern.

Bebelușii pot depista aromele alimentelor consumate de mamă, în laptele matern, la câteva ore de la consum

Se pare că bebelușii pot detecta aromele din dieta mamei transmise prin laptele matern la câteva ore de la ingestia singulară (n cazul aromelor de alcool, usturoi, vanilie, morcov), la câteva zile după consumul repetat (în cazul usturoiului și al sucului de morcov) și în termen de 1-4 luni postpartum după consumul repetat (în cazul unor varietăți de legume printre care și morcovul).

Aromele de pește nu au fost prezentate în studiile analizate ca fiind detectabile în laptele matern.

Pe de altă parte, consumul de vanilie la mamă s-a asociat cu o creștere a cantității de lapte transferate de copil

Copiii ai căror mame au consumat sucuri de legume timp de o lună, începând de la două săptămâni după naștere au mâncat mai multe cereale cu aromă de morcovi la 6 luni, comparativ cu sugarii ai căror mame nu au consumat suc de legume.

Autorii recenziei ne atrag atenția că nu se pot generaliza concluziile demersului lor la toate alimentele și băuturile. De asemenea nu pot fi trase concluzii, la modul general, care să descrie relația dintre dieta gravidei și a mamei care alăptează și cantitatea de alimente consumată de copil.

 

Joanne M Spahn, Emily H Callahan, Maureen K Spill, Yat Ping Wong, Sara E Benjamin-Neelon, Leann Birch, Maureen M Black, John T Cook, Myles S Faith, Julie A Mennella, Kellie O Casavale, Influence of maternal diet on flavor transfer to amniotic fluid and breast milk and children’s responses: a systematic review, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 109, Issue Supplement_1, March 2019, Pages 1003S–1026S, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqy240


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”