Alăptarea și infecția cu coronavirus. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a dat publicității un document care vizează îngrijirea la domiciliu a pacienților cu suspiciune de infecție cu noul coronavirus, ce prezintă simptome ușoare dar și managementul persoanelor care intră în contact cu aceștia.

Este la ora actuală, singurul document oficial care aduce în discuție, într-o notă de subsol și contextul alăptării.

Date fiind beneficiile alăptării și rolul nesemnificativ al laptelui matern în transmiterea altor virusuri respiratorii, mama poate continua alăptarea. Mama trebuie să poarte o mască medicală atunci când se află în apropierea bebelușului și să implementeze o igienă atentă a mâinilor înainte de contactul cu bebelușul”, se arată în documentul Organizației Mondiale a Sănătății.

Una din recomandările documentului este ca membrii aceleiași gospodării în care se află o persoană cu semne ușoare de infecție cu coronavirus, să stea în camere separate sau dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanță de cel puțin 1 metru față de persoana infectată (ex să doarmă în paturi separate). De la această recomandare pot face excepție mamele care își alăptează copiii.

Recomandări similare vis a vis de alăptare au fost date de OMS și anul 2018, în contextul infecției cu MERS (Middle East respiratory Syndrome), un alt tip de coronavirus, ce a dus la îmbolnăviri grave, cu mortalitate ridicată în special în țările din Peninsula Arabă și în Coreea de Sud.

Documentul OMS poate fi citit aici, el cuprinzând o serie de recomandări pentru a evita răspândirea infecției cu noul coronavirus. El se referă doar la îngrijirea la domiciliu în cazurile ușoare de infecție cu coronavirus însă nu vizează și alăptarea în contextul intraspitalicesc.

Puteți citi și despre alăptare și gripă aici

Implica-te in discutie, lasa un comentariu

avatar