Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Una dintre prietenele mele de pe Facebook, pe care o urmaresc cu drag pentru felul evidence based in care scrie printre altele despre nutritie si alaptare mi-a trimis un link cu un cod revizuit si lansat de curand de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, in colaborare cu International Agency for Research on Cancer.
Este vorba de Codul European Impotriva Cancerului, ce cuprinde cei 12 pasi prin care se poate reduce riscul de aparitie a diverselor tipuri de cancer.

Codul va fi disponibil si in limba romana, in Engleza il puteti consulta aici.

In contextul alaptarii, 2 enunturi mi-au atras atentia:



  • Breastfeeding reduces the mother’s cancer risk. If you can, breastfeed your baby.
    Alaptarea reduce riscul mamei de a dezvolta cancer. Daca se poate, alaptati.
  • Hormone replacement therapy (HRT) increases the risk of certain cancers.
    Limit use of HRT. Terapia de substitutie hormonala creste riscul anumitor tipuri de cancere. Limitati folosirea terapiei de substitutie hormonala.

Octombrie este luna internationala de constientizare a cancerului la san, probabil ca nu intamplator lansarea Codului European Impotriva Cancerului a coincis.
Octombrie este o „luna roz” si fara intentia de a critica demersurile de promovare a metodelor de depistare si diagnosticare a cancerului la san, nu pot sa nu remarc ca intotdeauna in spatele unui astfel de eveniment stau in Romania companii din diverse industrii (cosmetica, companii medicale, lanturi de farmacii) care automat isi asociaza brandul cu lupta impotriva cancerului la san.
In SUA, „luna roz” a luat o turnura ipocrita evidenta, ceea ce a starnit nemultumire in randul comunitatii anti-cancer Companii din domenii precum: extragerea gazelor prin fracturare, industria auto, industria produselor cosmetice sprijina lupta impotriva cancerului la san. Ipocrizia consta in faptul ca aceste industrii duc prin tehnologiile folosite, componentele chimice si produsele lor la rate crescute de cancer la san.

Toata aceasta mascarada ma duce cu gandul la modul in care companiile producatoare de lapte praf pozau la un moment dat in binefacatori, vanzand lapte praf catre zone fara acces la apa potabila si sabotand implicit alaptarea, sub pretextul ca lupta impotriva malnutritiei. Sau cu ocazia vreunui dezastru natural organizau teledonuri prin care oamenii care donau finantau de fapt trimiterea unor loturi de lapte praf (in unele situatii cu data de expirare la limita si fara instructiuni de preparare traduse in limba tarii respective), in zone calamitate unde din nou accesul la apa potabila era limitat, iar alaptarea ar fi fost evident cea mai sigura modalitate de hranire a copiilor.

Ce mi se pare ca e aproape intotdeauna trecut cu vederea in astfel de campanii e rolul dovedit al alaptarii in scaderea riscului de cancer de san. In urma cu cateva saptamani am cumparat si eu o fundita roz de la o companie cosmetica (din aceea care foloseste parabeni si substante care in studii preliminare par a fi incriminate in aparitia diverselor tipuri de cancer) si mi s-a dat un voucher gratuit pentru o mamografie. Minunata initiativa, dar oare ce ar costa ca pe pliantele respectiv sa fie mentionat macar in treacat rolul gratuit al alaptarii (gratuita la randul ei) in descresterea riscului de cancer de san? Evident, de pe urma unui comportament gratuit, industria nu are ce castiga.

Legat de alaptare si cancer:

  • O durata de alaptare de 6 pana la 24 de luni, de-a lungul ciclului reproductiv al femeii poate reduce riscul de cancer de san cu 11 pana la 25 %;
  • Studiile arata ca alaptarea este unul din factorii pe care ii putem controla pentru a reduce riscul de cancer la san;
  • Cu cat o femeie alapteaza mai mult, cu atat mai mult este protejata impotriva cancerului de san. Absenta sau durata scurta a alaptarii tipice pentru femeile din tarile dezvoltate au o contributie majora in ratele crescute de cancer la san din aceste tari.
  • Se estimeaza ca daca femeile din SUA ar avea acelasi numar de nasteri si aceeasi durata a alaptarii ca in tarile in curs de dezvoltare, incidenta cancerului de san la varsta de 70 de ani ar fi aproape jumatate din incidenta curenta. Doua treimi din aceasta scadere in incidenta cancerului de san s-ar datora alaptarii;
  • Numeroase studii au auratat ca mamele care nu alapteaza au un risc mai ridicat de a suferi de cancere reproductive. Cancerul de tip ovarian si uterin e mai comun in randul femeilor care nu alapteaza.

Despre rolul alaptarii in scaderea riscului de cancer:

Actualizat astazi 06 Iunie 2019


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”