Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Dacă ar fi să compun un wishlist legat de alăptarea imediat după naștere, în maternitățile din România, ar arăta cam așa

Alăptarea imediat după naștere

– Mi-aș dori ca mamelor să nu li se mai spună că nu pot alăpta pentru că „nu au sfârcuri” sau pentru că au născut prin cezariană
– Mi-aș dori ca mamele să poată sta alături de bebelușii lor după naștere. Atunci când mama nu își dorește să fie despărțită de bebeluș, atunci când amândoi sunt stabili și sănătoși, e inuman să îi separi
– Mi-ar plăcea ca mamelor să li se explice indicatorii unei hrăniri eficiente la sân. Mai pe românește, cum își pot da seama că bebelușul alăptat se satură, cum își dau seama că alăptarea merge bine odată ce aung acasă. E nevoie doar de câteva propoziții, de câteva minute sau de o o foaie de hârtie cu câteva rânduri.
– Mi-aș dori ca mamele care intră în mod evident într-o grupă de risc pentru dificultăți în alăptare să nu mai fie externate fără un minim ajutor. Măcar direcționați-le către un gup de sprijin sau către o linie telefonică gratuită unde pot afla informații despre alăptare
– Mi-aș dori să se respecte decizia mamei de a nu se folosi biberonul, ci metode alternative de suplimentare atunci când chiar e cazul de suplimentare.



Mi-ar mai plăcea să existe bănci de lapte matern, spitale Baby Friendly, kangaroo care în toate secțiile de terapie intensivă neonatală din țară, ora magică în cazul nașterii prn cezariană. Dar asta implică niște costuri și o mare schimbare de mentalitate. Pentru primele 5 puncte din discuție e nevoie doar de un pic de deschidere, presărată cu un praf de bunăvoință.

Voi cum v-ați dori să fie sprijinită alăptarea, în maternitățile din România?


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

2 Comments
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Clarra
Clarra
19 noiembrie 2018 10:08 am

Off da, ca bine spui… Eu am ales sa nasc la o maternitate privata pentru a avea parte de aceasta normalitate. Pe o parte i-am multumit lui Dumnezeu ca am avut posibilitatea sa fac asta, pe de alta am plans ca nu au toate mamele posibilitatea asta… Asa ar trebui sa fie normalitatea…

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”