Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


S-a schimbat ora și copilul se trezește mai devreme. Ce facem? E scenariu real, pe care îl trăiesc majoritatea părinților cu copii mici, printre care și eu. Mai jos, vă explic de ce apare fenomenul și ce soluții avem.

Ritmul circadian și somnul copiilor

Nu putem explica scenariul pe care îl trăim mulți din părinții de copii mici odată cu schimbarea orei, fără să vorbim de ritmul circadian.

Ritmul circadian e denumirea proceselor din interiorul organismului nostru, care reglează somnul și trezirea, pe durata a aproximativ 24 de ore.

Puteți privi ritmul circadian și ca un fel de „ceas” biologic ce funcționează în interiorul corpului nostru.

Deoarece ritmul circadian nu are fix 24 de ore (spre deosebire de convenția socială pe care oamenii au dat-o măsurării timpului), ceasul nostru intern are nevoie să fie reglat.

Reglajele se fac în funcție de niște stimuli externi. În cazul în care aveți chef de o trivia ei se numesc zeitgebers, adică „dătători de timp”.



Stimulii care reglează ceasul nostru biologic intern pot fi:

  • cantitatea de lumină de afară;
  • temperatura;
  • activitatea socială pe care o avem;
  • momentele din zi în care mâncăm;
  • momentul și circumstanțele în care adormim (în special menținerea aceleiași ore de culcare / trezire)

Cu cât sunt mai consistenți aceșți stimuli cu atât ajunge să funcționeze mai predictibil ceasul nostru biologic intern.

Astfel încât ajungem (la modul ideal) să dormim și să ne trezim aproximativ la aceeași oră. Fără să avem nevoie de ceasul de la mână care să ne spună când trebuie să mergem la culcare. A preluat controlul ceasul biologic intern, ritmul circadian bine setat.

Pe parcursul bebelușiei și al micii copilării ritmul circadian suferă o serie de transformări menite să îl aducă mai aproape de funcționarea de la vârsta adultă.

Schimbare orei și somnul copiilor

Acum că ți-am explicat că avem și un ceas intern, imaginează-ți ce se întâmplă când ceasul biologic intern s-a desincronizat de cel de la mână. Ca urmare a, ai ghicit, schimbării orei convenționale.

Ei bine, o perioadă de timp corpul nostru nu știe că am dat ora înapoi. Ritmul circadian, setat pe ora veche are nevoie de timp pentru a se reseta. Chiar și noi, adulții suntem bulversați de schimbările de oră. Atât de bulversați încât s-a votat chiar pentru anularea acestor modificări.

Copiii pot trece prin același gen de confuzie, în funcție bineînțeles de vârstă.

Cu cât sunt mai mari, cu un ritm circadian bine setat, cu atât riscul să sesizăm desincronizări față de ora de pe ceas, e mai mare.

De ce se trezesc copiii mai devreme atunci când dăm ora înapoi?

Pentru că ritmul lor circadian s-a obișnuit cu trezirea în acel moment al zile în care ceasurile setate la ora de vară arătau 7.00 dimineața.

Doar că ora 7.00 a devenit brusc ora 6.00, iar corpul copilului nu știe încă acest lucru.

Ce putem face?

Există mai multe lucruri pe care le puteți face:

1.Nu faceți nimic. Oricât de bizar poate părea la prima vedere, a nu face nimic înseamnă a accepta un lucru garantat. Somnul copilului se va ajusta de la sine.

În special dacă vorbim de bebeluși intervenția nu este necesară. Orele de somn ale acestora suferă (în mod normal) foarte multe modificări în primul an de viață. Ca atare a încerca să setați un program, ca apoi să îl modificați poate avea mai puțin avantaje decât beneficii.

2. Modificați programul de somn al copilului cu câteva zile înainte de schimbarea orei.

În cazul trecerii la ora de iarnă (ceasurile se dau cu o oră înapoi) se procedează conform metodei de mai jos.

Metoda nu este recomandată copiilor alăptați cu vârsta mai mică de 1 an (perioadă în care laptele matern e baza alimentației), întrucât aceștia nu au un program fix de masă și de somn.

3. Ajustați ora de culcare a copilului

Presupunând că nu vreți să așteptați ca „resetarea” ceasului biologic să vină de la sine, o opțiune poate fi să operați modificări la ora de culcare.

De ce? Deoarece cel mai probabil e momentul din zi în care pot să apară probleme.

Un copil trezit în acord cu ceasul său biologic, dar mai devreme de ceea ce indică ora convențională, pus la culcare la ora la care era obișnuit să adoarmă va petrece de fapt mai mult timp treaz.

Acest lucru poate face ca unii copii să acumuleze prea multă presiune de somn. Unii vor semnala acest lucru (prin semne specifice de oboseală) mai devreme de ceea ce arată ceasul, practic la momentul la care obișnuiau să adoarmă înainte de schimbarea orei.

În cazul în care neglijați aceste semne este posibil ca unii copii să devină irascibili, suprastimulați și să constatați că adormirea se face mult mai greu.

În încheiere, subliniez faptul că sfaturile de mai sus au aplicabilitate pentru copiii mai mari de 1 an.

În cazul în care aveți un bebeluș, e important să știți că ritmurile lor de somn – veghe suferă foarte multe modificări, în special în primul an de viață. Aceste modificări au loc independent de schimbarea orei. Ele fac parte din procesul de consolidare a somnului și sunt normale. De multe ori programele fixe și rigide, culcatul bebelușului „după ceas” nu au vreun câștig practic, putând chiar genera multă anxietate părinților. Pentru bebelușii alăptați pot fi chiar periculoase deoarece pot interfera cu ritmul natural de hrănire, la cerere.

Foto: Annie Spratt


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”