Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Produse periculoase pentru somnul bebelușilor. Deși au parte de multă publicitate și bugete de marketing pe măsură nu toate produsele destinate somnului bebelușilor sunt sigure. În acest articol îți vorbesc despre principalele categorii de produse periculoase pentru somnul bebelușilor. Acestea urmează să fie interzise de la comercializare în Statele Unite ale Americii.

Protecțiile pentru lateralele patului bebelușului

Produse periculoase pentru somnul bebelușilor
📷 Omurden Cengiz

Protecțiile de pătuț sunt dispozitive ce se poziționează pe lateralele patului pentru a evita lovirea bebelușului de marginile pătuțului sau de grilajul principal al patului.

Conform specialiștilor de la Academia Americană de Pediatrie (AAP) acestea pot provoca sufocare, strangulare sau pot face ca bebelușul să rămână prins între ele. Ca atare au fost încadrate în lista de produse periculoase pentru somnul bebelușilor.

Variantele mai noi de protecții includ protecțiile verticale, individuale (pentru fiecare componentă a grilajului) și protecțiile din plasă.



Nici acestea nu sunt lipsite de riscuri, susțin experții. Se pot lărgi și pot crește în acest fel riscul de strangulare. De asemenea, bebelușul riscă să ajungă prins între salteaua pătuțului și protecții.

Specialiștii AAP susțin că nu există nicio dovadă că protecțiile destinate patului bebelușului ar preveni lovirea sau accidentarea copilului. Acest gen de produse e catalogat drept nenecesar și periculos.

Statisticile din Statele Unite ale Americii au consemnat peste 100 de decese cauzate de protecțiile laterale moi destinate pătuțurilor de bebeluși, într-un interval de aproape 30 de ani.

Produsele ce favorizează somnul înclinat

Produse periculoase pentru somnul bebelușilor
Suprafață de somn periculoasă pentru bebeluș. 📷 CPSC

O altă categorie de produse periculoase pentru somnul bebelușilor e reprezentată de produsele care permit bebelușului să doarmă înclinat.

În această categorie pot intra:

  • sleep incliner-ele
  • pernele antireflux;
  • baby nest-urile (utilizate pentru somn);
  • balansoarele pentru copii (nu sunt în mod oficial recomandate pentru somn, dar bebelușul poate adormi în ele. Somnul într-un astfel de dispozitiv e considerat periculos.)

Practic orice produs care permite bebelușului poziția, la somn, înclinată într-un unghi mai mare de 10 grade poate fi periculos.

Un astfel de unghi favorizează situația în care bebelușul poate ajunge cu bărbia în piept, ceea ce poate crește riscul de sufocare. De asemenea, există un risc crescut ca bebelușul să se rostogolească și să ajungă pe burtică, într-o poziție nesigură pentru somn.

În doar 14 ani, peste 70 de decese la sugari au fost raportate în urma utilizării acestui tip de produse și au fost raportate peste 1000 de incidente.

La nivelul Statelor Unite ale Americii există încă de anul trecut o lege federală (Safe Sleep for Babies Act 2021) ce interzice producția și comercializarea categoriilor de produse periculoase pentru somnul bebelușilor. Legea a fost adoptată de Senat în cursul acestui an.

De-a lungul timpului, o serie de produse destinate somnului bebelușului au făcut obiectul unor rechemări de către producători.

Plușuri, jucării, pături groase, perne

Produse periculoase pentru somnul bebelușilor
📷 Huanshi

Deși nu ar trebui să fie considerate produse destinate somnului bebelușului uneori acestea își găsesc locul în pătuț.

Nu plasați jucării, plușuri, pături groase în pătuțul de bebe. Pot reprezenta un risc crescut de sufocare, iar somnul pe suprafețe moi (ex: pături sau saltele moi crește riscul SIDS – Sindromul morții subite a sugarului).

Care e poziția corectă de somn pentru bebeluși?


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”