Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psihologÎn articolul Vaccinarea anti COVID-19 în sarcină și alăptare puteți citi despre compatibilitatea vaccinurilor ARN mesager, împotriva COVID-19 cu perioada de sarcină și de alăptare. Articolul reunește principalele surse oficiale de informare, dar și experiența unui medic român ce s-a vaccinat împotriva COVID-19, pe perioada de alăptare.

Introducere

Pentru că vaccinarea împotriva COVID-19 a început și în România, am ales să dedic o postare cu informațiile pe care le avem până în prezent, despre acest vaccin și alăptarea.

Întrucât vorbim de vaccinuri care au la bază o tehnologie nouă și întrucât vorbim de vaccinarea împotriva unei boli noi, este firesc să existe dezbateri pe marginea administrării vaccinului și la persoane ce alăptează.

Postarea se adresează în principal cadrelor medicale din linia întâi, prioritizate la vaccinare și care se regăsesc în situația de a alăpta, dar și celor interesați de vaccinare în etapele următoare.

Rețineți că vaccinarea împotriva COVID-19 nu este obligatorie și nici nu va deveni. Postarea este una strict informativă. bazată pe surse oficiale de informare.

Informațiile sunt preliminare. Și sunt menite să ghideze decizia Atât prin raportare la recomandările oficiale, diferite de la țară la țară, dar și la istoricul medical personal și riscul de a dezvolta boala COVID-19 sau complicații în urma bolii.

Informațiile din articol nu înlocuiesc recomandarea medicului curant.

Ce vaccinuri împotriva COVID-19 se utilizează în România?

În România se utilizează la ora actuală vaccinul de la Pfizer / BioNTech, unul din cele două vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager, dezvoltate împotriva COVID-19.

Este același vaccin ce se folosește deja în SUA și Marea Britanie. Dar și în majoritatea țărilor care au început campania de vaccinare. Vaccinul se numește Comirnaty.

Acestuia i se vor adăuga probabil și cele două vaccinuri aprobate la ora actuală la nivel global: cel de la Moderna (bazat tot pe tehnologia ARN mesager) și cel de la Oxford / AstraZeneca (cu o tehnologie relativ diferită – bazată pe un adenovirus modificat)

A fost studiat vaccinul împotriva COVID-19 pe gravide sau pe persoane ce alăptează?

În loturile experimentale de aprobare a unui nou medicament nu sunt incluse persoanele ce alăptează și gravidele. Aceste categorii pot fi incluse în cercetare ulterior, de regulă după punerea pe piață a medicamentului.

În cazul vaccinurilor anti COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager au existat 18 femei ce au primit vaccinul în faza de cercetare, acestea nu știau că sunt însărcinate. Informația este detaliată într-un articol al Harvard Medical School, care dezbate problema vaccinării împotriva COVID-19 pe timp de sarcină.

Ce spune prospectul vaccinului  împotriva COVID-19 despre sarcină, alăptare și fertilitate?

Prospectul vaccinului Pfizer

Prospectul vaccinului Comirnaty (de la Pfizer/BioNTech) este disponibil în limba română pe site-ul Agenției Europene a Medicamentului. Mai jos, informațiile din prospect. A se remarca faptul că producătorul nu contraindică la modul explicit administrarea în sarcină și alăptare.

Sarcina
Experiența legată de utilizarea Comirnaty la femeile gravide este limitată. Studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale (vezi pct. 5.3). Administrarea Comirnaty în timpul sarcinii trebuie avută în vedere numai dacă beneficiile potențiale depășesc orice riscuri potențiale pentru mamă și făt.

Alăptarea
Nu se cunoaște dacă Comirnaty se excretă în laptele uman.

Fertilitatea
Studiile la animale nu au evidențiat efecte toxice dăunătoare directe sau indirecte asupra funcției de
reproducere.

Prospectul vaccinului Moderna

În cazul vaccinului de la Moderna, informațiile oficiale despre sarcină și alăptare susțin: “studiile efectuate la animale nu indică efecte dăunătoare asupra sarcinii, însă datele privind administrarea vaccinului COVID-19 Moderna în timpul sarcinii sunt foarte limitate. Deși nu există studii în ceea ce privește alăptarea, nu se preconizează niciun risc pentru alăptare.
Decizia privind utilizarea vaccinului la femeile gravide trebuie luată după consultarea unui profesionist din domeniul sănătății și după analizarea beneficiilor și riscurilor. “

Ce spun specialiștii despre vaccinul împotriva COVID-19 și alăptarea?

Specialiștii pot emite opinii valide legate de posibilitatea ca un anumit medicament (inclusiv vaccin) să fie administrat mamelor ce alăptează, bazându-se pe proprietățile faramcokinetice ale substanței respective sau pe informații deja dovedite sau modele biologice cunoscute ce vorbesc de posibilitatea ca substanțe similare să intre în laptele matern.

La ora actuală, specialiștii dIn SUA consideră că și lucrătorilor medicali sau celor prioritizați la vaccinare și care alaptează ar trebui să li se ofere posibilitatea de a face vaccinul, dacă aceștia doresc. Alăptarea nefiind din acest punct de vedere o contraindicație. În cazul în care o persoană ce alăptează a făcut acest vaccin nu este necesar să înțarce.

Vaccinarea anti COVID la mama ce alăptează poate avea la modul teoretic avantaje pentru sugar prin transferul imunității pasive de la mamă (transferul unor mici cantități de anticorpi și limfocite T) la sugarul alăptat, prin intermediul alăptării.

În Marea Britanie,  recomandarea ințială a fost ca acest vaccin să nu fie oferit pe perioada sarcinii si a alăptării. În prezent, NHS arară că vaccinul poate fi oferit celor ce alăptează. Cum de altfel aceste persoane au opțiunea să aleagă să primească vaccinul după finalizarea alăptării. Marea Britanie și-a aliniat recomandările celor din SUA și poziției Organizației Mondiale a Sănătății.

La ora actuală, singurele vaccinuri contraindicate mamei ce alăptează sunt vaccinul împotriva variolei (o boală eradicată) și cel împotriva febrei galbene. Acesta din urmă poate fi efectuat dacă riscul de contracta boala sau de a traăi / călători intr-o zonă endemică depășesc riscurile vaccinării.

Universitatea Harvard

Experții de la Harvard consideră că vaccinul este sigur pentru persoanele ce alăptează. Această opinie este susținută de mecanismul ARN mesager, dar și de experiența cu alte tipuri de vaccinuri administrate persoanelor ce alăptează.

Aceștia subliniază că:

  • Vaccinurile ARN mesager nu conțin virus. Nu se poate lua COVID și nici nu poate fi transmisă boala copilului alăptat, prin vaccinare. Componentele din vaccin nu sunt cunoscute ca fiind dăunătoare copiilor
  • Atunci când o persoană primește vaccinul, micile particule de ARN mesager sunt folosite de celulele musculare de la locul injectării, deci nu ajung în laptele matern. Orice particulă ARN mesager ce ar ajunge în laptele matern, la modul ipotetic, ar fi distrusă prin procesul de digestie.
  • Atunci când o persoană ce alăptează primește vaccinul , sistemul său imunitar dezvoltă anticorpi ce protejează împotriva COVID-19. Acești anticorpi pot trece prin laptele matern la bebeluș. Nou născuții mamelor ce alăptează și au primit vaccinul pot beneficia de acești anticorpi împotriva COVID-19.

Opinia integrală a celor de la Harvard

Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Cu referire la vaccinul împotriva COVID-19, dezvoltat de Pfizer/ BioNTech, OMS menționează următoarele:

  • nu recomandă vaccinarea gravidelor, din cauza datelor insuficiente
  • în cazul în care o femeie gravidă are un risc mare de expunere. ce nu poate fi evitat (ex: e cadru medical), vaccinarea poate fi luată în considerare după o discuție cu medicul curant
  • dacă o femeie ce alăptează este parte dintr-un grup căruia i se recomandă vaccinarea (ex: cadru medical), vaccinarea poate fi oferită.
  • OMS nu recomandă întreruperea alăptării după vaccinare

Academia de Medicină a Alăptării

În cazul vaccinării COVID se consideră că dată fiind structura vaccinului, componentele sale nu pătrund în sânge. Deci nu ajung nici în laptele matern. În eventualitatea puțin probabilă ca componenta ARN mesager să ajungă în laptele matern, ea nu va fi absorbită de corpul sugarului. Și nu va avea niciun efect biologic asupra sugarului.

„Multe persoane ce alăptează intră în categoria prioritizată pentru vaccinare, cum e cazul cadrelor medicale din linia întâi. Nu recomandăm oprirea alăptării la persoanele care sunt vaccinate împotriva COVID-19. Persoanele care alăptează ar trebui să dicute riscurile și beneficiile vaccinării cu medicul, în contextul riscului de a contracta COVID-19 și de a dezvolta o boală severă”.  Poziția integrală

Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Nu există date privind siguranța vaccinurilor COVID-19 în cazul femeilor ce alăptează sau privind efectele vaccinurilor ARN mesager asupra sugarului alăptat sau asupra producției / excreției laptelui. Vaccinurile ARN mesager nu sunt considerate ca fiind riscante pentru sugarul alăptat. Persoanele care alăptează și fac parte dintr-o categorie recomandată pentru a primi vaccinul COVID-19 pot alege să se vaccineze.

Poziția integrală ce discută și despre sarcină.

The American College of Obstetricians and Gynecologists(ACOG)

ACOG recomandă ca femeile ce alăptează să primească vaccinul împotriva COVID-19. Nu este necesară oprirea alăptării în acest caz.

Poziția integrală și informații despre sarcină și despre COVID în contextul sarcinii și al alăptării

Infant Risk Center

Experții de la Infant Risk Center, autoritate în materie de farmacologie în lactație și sarcină consideră că „riscul și beneficiul vaccinului trebuie comparate cu riscul individual al fiecărei mame de a se îmbolnăvi de COVID-19 și cât de bine se așteaptă ca ea să tolereze boala”.
Aceștia consideră că este improbabil ca vreo componentă a vaccinului să ajungă în compartimentul de producere a laptelui matern sau să se transfere în laptele matern. Chiar și dacă s-ar întâmpla acest lucru, aceste componente ar fi pur și simplu digerate ca orice altă proteină, de către sugar. În opinia specialiștilor, sugarul poate primi o cantitate mică de IgG matern prin laptele matern (protecție imunitară specifică împotriva COVID-19) , ceea ce poate fi benefic pentru copil.
Articolul discută și despre administrarea vaccinului în sarcină.

National Health Service (NHS)

Dacă o persoană alăptează sau plănuiește să alăpteze, îi poate fi oferit vaccinul împotriva COVID-19, după o discuție cu medicul curant.
Poziția integrală, inclusiv informații despre sarcină

Lactmed

Lactmed, baza de date despre medicamente și alăptare a Bibliotecii Naționale de Medicină din SUA a dedicat un articol compatibilității vaccinurilor COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager, cu alăptarea. Experții reiterează informațiile principalelor organizații din domeniul medical și explică de ce un astfel de vaccin nu s-ar putea transfera în laptele matern.
Totodată, experții Lactmed fac mențiuni și despre componenta de polietilenglicol din compoziția vaccinului Pfizer / BioNTech. Cantitățile infime de polietilenglicol-2000 (PEG) nu sunt absorbite oral, ca atare expunerea copilului la polietilenglicolul din vaccin nu trebuie să fie o preocupare. Cele două vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager aprobate la ora actuală nu conțin conservați sau adjuvanți!
Pe larg, opinia experților Lactmed

Ministerul Sănătății din România

Poziția Ministerului Sănătății din România reiterează faptul că nu există date suplimentare pe femei gravide și mame ce alăptează, provenite din studiile clinice aferente celor două vaccinuri.

Legat de sarcină, “în acest moment, nu se recomandă ca vaccinurile împotriva COVID-19 dezvoltate de companiile BioNTech/Pfizer (Comirnaty) și Moderna să fie utilizate în cazul femeilor însărcinate fără consultarea prealabilă a medicului și fără a fi luate în considerare riscurile și beneficiile individuale.”
Același document arată că vaccinarea împotriva COVID-19 pe timp de sarcină “poate fi luată în considerare atunci când beneficiile depășesc riscurile asupra mamei sau fătului (exemplu: personal medical expus SARS-COV-2 sau persoane însărcinate cu afecțiuni preexistente care predispun la evoluție severă a COVID-19)”
Legat de alăptare, documentul menționează poziția Agenției Europene a Medicamentului, conform căreia “nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea.”
Poziția completă a Ministerului Sănătății.

Societate de Obstetrică și Ginecologie din România

SOGR a creat un amplu document pe marginea vaccinării împotriva COVID-19, la gravide și femeile ce alăptează.
Instituția arată că “nu există date că vaccinurile Covid-19 sunt contraindicate în sarcină. Gravidele trebuie să fie libere să decidă dacă se vaccinează sau nu”. 

Gravidele, populație la risc ce trebuie informată corect în privința vaccinării

SOGR atrage atenția că deși în general riscul absolut pentru forma severă de COVID-19 este mic, există un risc mai mare de complicații în urma COVID-19 (internare în ATI, suport ventilator, ECMO, deces) la gravidele simptomatice comparativ bolnave de COVID-19, comparativ cu femeile negravide , simptomatice COVID-19. Gravidele cu diabet, obezitate sunt la un risc și mai mare de boală Covid-19 formă severă decât gravidele fără aceste comorbidități.
SOGR menționează că grupurile de experți internaționali sunt de acord că gravidele reprezintă o populație cu risc înalt, alături de pacienții cu cancer, obezitate, diabet, boli renale, cardiace, fibroză chistică, imunosupresie etc, toți dezvoltând forme severe de Covid-19; aceasta cu atât mai mult cu cât gravida are oricare dintre aceste comorbidități
Aceeași instituție arată faptul că deși până acum nu au fost incluse în mod deliberat femei gravide, în studiile clinice de aprobare a vaccinurilor, se așteaptă ca studii clinice pe gravide să înceapă în ianuarie 2021.
Datelor astfel obținute li se vor adăuga și date de la peste 330.000 de gravide ce lucrează în sistemul medical din SUA și cărora vaccinul le este oferit în prezent, majoritatea alegând să se vaccineze.

Vaccinul nu trece în lapte

“Ca măsură de prevedere, nu este încă recomandată de rutină vaccinarea la gravide, din cauza lipsei de date. Cu toate acestea, este recomandat gravidelor clinic vulnerabile să discute opțiunea vaccinări cu medicul lor, deoarece comorbiditățile acestora le conferă un risc foarte crescut de a dezvolta complicații grave ale bolii Covid-19. De asemenea, gravidele care lucrează în sistemul medical sau de îngrijire socială trebuie să discute opțiunea vaccinării. Nu există nici un risc cunoscut al vaccinării Covid-19 pentru femeile care alăptează.”
În privința alăptării, SOGR citează poziția Academy of Breastfeeding Medicine, arătând că “vaccinul nu trece în lapte și în orice caz nu ar putea dăuna nou-născutului”.
SOGR îndeamnă la aliniere la recomandările internaționale și la nuanțarea mesajului de către cei aleși ca vectori de promovare, pentru a nu mai auzi cuvinte precum: “nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide, etc
Textul integral al poziției SOGR

Experiența de vaccinare a unei mame ce alăptează

La ora actuală, în România s-au vaccinat și cadre medicale ce alăptează.
Mai jos, puteți citi experiența Claudiei Dobocan. Aceasta este medic rezident neonatolog și consultant în alăptare IBCLC. Alăpta un sugar de 10 luni la momentul vaccinării. Administrarea în sarcină și alăptare nu sunt însă descurajate “atunci când se concluzionează că beneficiile depășesc riscurile”.

Foto: Hakan Nural @hakannural

Referințe
:

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, 06.01.2021, Rezumatul Opiniei Agenției Europene a Medicamentului (European Medicines Agency – EMA) referitor la vaccinul COVID-19 Moderna
Academy of Breastfeeding Medicine, 14.12.2021 Considerations for COVID-19 Vaccination in Lactation
American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), 22.12.2021, Coronavirus (COVID-19), Pregnancy, and Breastfeeding: A Message for Patients
Centers for Disease Control and Prevention (CDC), Vaccination Considerations for People who are Pregnant or Breastfeeding
European Medicines Agency, Comirnaty – rezumatul caracteristicilor produsului
Harvard Medical School, 13.01.2021 Wondering about COVID-19 vaccines if you’re pregnant or breastfeeding?
Infantrisk Center, 18.12.2020, COVID-19 Vaccine in Pregnancy and Breastfeeding
World Health Organisation, 08.01.2021 Who can take the Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccine?
Lactmed, 21.12.2020, COVID-19 vaccines
NHS, Coronavirus (COVID-19) vaccine

Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți citi mai multe despre pregătirea mea profesională aici!
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor.
Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!

Cursuri online pentru parinti si viitori parinti

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale utile. Îmi poți adresa întrebări direct din curs.
Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile.

Va recomand sa cititi si ...

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”