Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Mame care ne inspiră: prințesa Diana. Urmărind ultimul sezon din The Crown (de când cu pandemia serialele au devenit una din cele mai mari bucurii) îmi dau seama că una din cele mai iubite femei din lume revine în atenția tuturor, chiar și în atenția celor care nu au fost contemporani cu ea.

E vorba de Diana, Prințesă de Wales sau Lady Di.

Personal nu cred că va mai exista un personaj feminin atât de iubit, atât de idolatrizat de public. Cineva care să scoată mii de oameni în stradă la fiecare vizită oficială, cineva care să inspire prin stilul personal atât de mult. Și cu siguranță nimeni nu va mai primi titulatura de „prințesă a inimilor”.

Prințesa Diana – o mamă iubitoare

Am admirat-o pe Prințesa Diana pentru stilul personal, dar și pentru abordarea ei ca mamă,

Ca mamă a viitorului moștenitor la tron (prințul William) și a „rezervei” sale (prințul Harry), Diana a avut o abordare diferită de cea a figurilor regale de până atunci.
Embed from Getty Images

A fost apropiată de fiii săi și nu i-a lăsat exclusiv în grija bonelor, spre deosebire de cutuma figurilor regale de a-și lăsa copiii să fie crescuți de bone. Spre exemplu, prințesa Diana obișnuia să își organizeze activitățile de protocol astfel încât să poată fi cât mai mult alături de copii. L-a luat chiar pe  William în turul regal de câteva luni, în Australia și Noua Zeelandă, ceea ce era nemaiîntâlnit până atunci. Regina Elisabeta și-a lăsat copiii în girja bonelor, cu ocazia fiecărui tur regal.

A apărut în fotografii și videouri îmbrățișându-și copiii sau jucându-se cu ei. Poate părea amuzant că scriu acest lucru, dar relațiile dintre regina Elisabeta, soțul său, prințul Philip și copiii săi au fost foarte reci. Avem „dovezi” fotografice ale iubirii materne cu regina Elisabeta…dând mâna cu fiul său, prințul Charles. Care și-a petrecut cea mai mare parte din copilărie  și adolescență, izolat într-un internat cazon.



Embed from Getty Images

Și-a introdus fiii lumii reale. I-a dus la McDonald’s (ok, nu e cea mai sănătoasă alegere culinară), dar a făcut-o pentru că oamenii obișnuiți mergeau acolo. I-a dus în parcuri de distracții publice (ceva ce, oricât de banal ar părea) nu mai făcuse nicio altă figură regală. A doti ca ei să urmeze cursurile unei școli publice. Chiar dacă una de elită și chiar dacă ulterior, cei doi băieți au urmat tradiționala școală pentru aristocrați, Eton această abordare a fost diferită de cea de până atunci.
Embed from Getty Images

A vorbit despre depresie postpartum și alte suferințe emoționale (ex bulimia cu care s-a confruntat). În anii ’80, ceea ce e uau, dacă stăm să ne gândim că acestea sunt subiecte tabu chiar și la 40 de ani distanță!

Prințesa Diana – o figură autentică și caldă

La succesul Dianei ca figură publică au contribuit cu siguranță și vremurile, diferite de ceea ce trăim acum.

Însă Diana a fost autentică și caldă și de aici și imensul succes pe care l-a avut în viața publică . Deși având sânge aristocratic ea a fost percepută de britanici ca o commoner, una de-ai lor, întruchipând ceea ce visa omul de rând, un ideal tangibil, în carne și oase.

A fost mama națiunii, rol pe care, până la apariția lui Lady Di, monarhia britanică nu mai reușea să îl îndeplinească cu succes.
Prin autenticitatea și charisma sa, prin apropierea față de oameni, prin imensa operă de caritate, Diana aș zice chiar că a salvat monarhia britanică și a propulsat-o spre supraviețuire încă câteva decenii.Și toate acestea în vremuri deloc ușoare pentru societatea britanică: în anii ’80 societatea britanică traversa o uriașa criză economică și socială, viziunile anti-establishment erau în crestere inclusiv la nivel cultural (apropos de asta vezi apariția curentului punk pe scena londoneză), unele teritorii britanice overseas (Australia) se gândeau la independența și la ruperea de facto de monarhia britanică.

 

Prințesa Diana a fost mama caldă care și-a tinut copiii lângă ea, spre deosebire de cutuma din familia regală, unde copiii erau crescuți de bone.

Femeia elegantă, ce a adus un aer proaspăt în stilul vestimentar de la Curte.

Prințesa caldă și empatică ce putea vorbi pe limba oamenilor reali, în antiteză cu prezența rezervată a Reginei, incapabilă din cauza creșterii sale, să se exprime emoțional plenar.

Prințesa Diana a fost membrul Casei Regale care s-a implicat autentic în actiuni filantropice, fiind aproape de oameni. Având curajul să dea un exemplu: vizite pe câmpuri minate, interacțiunea cu persoanele bolnave de HIV, cancer, lepră, patronajul mai multor fundații de caritate, prietenia cu Maica Tereza.

Embed from Getty Images

 

O viață emoțională tulburată

E foarte interesant cum prezența publică a Dianei și orientarea ei către ceilalți au venit și din dramele personale traite.
În spatele reflectoarelor viața Dianei a fost una neîmplinită, cel puțin in perioada mariajului cu Prințul Charles , fidel etern iubitei sale din tinerețe, Camilla Parker Bowles (foto jos)

Embed from Getty Images

Copilăria Dianei a fost marcată de absența mamei, viața sa de adult a fost presărată cu episoade de instabilitate emoțională, bulimie, obsesii, ideație suicidară. Iar neiubirea a făcut-o să caute împlinire în viața publică, prin orientarea către ceilalți.

Poate părea incredibil cum o femeie adulată de toți ceilalți, de un întreg Mapamond a fost respinsă chiar de propriul soț, Prințul Charles, întâiul moștenitor al tronului, care a preferat-o tot timpul pe mai vârstnica si mai puțin atrăgătoarea sa prietenă din tinerețe, Camilla .

Sursa incompatibilității dintre Charles si Diana trebuie căutată mai adânc și nu se rezumă doar la triunghiul amoros existent încă de la debutul căsniciei.

Charles, un copil crescut de bone (după cutumele regale), din viața căruia au lipsit la modul real atât figura maternă cât si cea paternă, a devenit un adult nesigur, având în permanență nevoie de validare și recunoștință.
În timp ce Diana a atras simpatia maselor, anostul Charles a intrat într-un con și mai mare de umbră. Iar experimentata și extraverta Camilla a fost întotdeauna acolo cu încurajări și o plasă de siguranță.
Camilla a fost de altfel dragostea declarată al lui Charles, cu care acesta a început o relație înainte de căsătoria cu Diana. Căsătoria lui Charles cu Camilla nu a fost la vremea aceea posibilă, deoarece Camilla era la rândul ei căsătorită si era mai în vârstă decât Charles, care a fost forțat ca întâi mostenitor să urmeze cutumele unei căsătorii „regulamentare” cu Diana.
Chiar cred că sufletul pereche al lui Charles a fost si este Camilla și că e bine ca dragostea să își urmeze cursul firesc. De altfel, exact povestea Dianei și a lui Charles și reverberațiile mariajului lor au influențat probabil o schimbare de paradigmă și la nivelul Casei Regale britanice.

Disparția ei prematură

După o căsnicie marcată de legaturi extraconjugale (de partea amândurora), Diana divorțează în cele din urmă de Charles și continuă să se dedice operelor de caritate.

La 31 august 1997, la 36 de ani, Diana moare in urma unui accident de mașină în Paris, după ce mașina în care se afla se lovește de un cap de tunel. Printre victime: șoferul mașinii și miliardarul Dodi al Fayed, iubitul Dianei.

Înmormântarea Dianei a fost vizualizată la TV de peste 30 de milioane de britanici. Străzile Londra au fost practică blocate de o mulțime uriașă, suferindă după dispariția tragică a prințesei lor. Valul de emoție a fost uriaș, îmi aduc aminte de acele momente redate și de televiziunile românești.

Despre moartea Dianei au existat chiar speculații că ar fi fost de fapt un asasinat, orchestrat de serviciul de informații britanic, MI6, ipoteza aceasta fiind susținută ani la rând de tatăl lui Dodi al Fayed. Însă cauza reală pare să fie presiunea pusă de paparazzi, care au hărțuit-o efectiv pe Diana pe timpul vieții sale, în încercarea de a obține fotografii cu ea. La momentul accidentului, șoferul mașinii (în stare de ebrietate) a fost pare-se orbit de flash-urile unor paparazzi ce urmărea mașina, de pe motocicletă.

Diana a lăsat în urma sa un tezaur de compasiune, un model de charity work nemaiîntâlnit până atunci, o monarhie britanică simpatizată de popor și doi fii crescuți cu viziuni mai largi decât toate celelalte „produse” de până atunci ale monarhiei britanice.Vă invit să căutați și voi mai multe informații despre această femeie extraordinară, ce a marcat istoria contemporană.

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”