Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Pompa de sân nu vă arată cât lapte produceți și nici cât suge bebelușul. Simt nevoia să scriu acest articol de ceva vreme.

Sunt o mamă ce a folosit pompa de sân (ca una din strategiile pentru stimularea producției de lapte în cazul primului copil si pentru înlocuirea laptelui praf pe care i-l ofeream prin SNS după alăptare, cu lapte matern). Nu sunt afiliată niciunui brand și nu încasez venituri din închirierea de pompe de sân.

În interacțiunea cu clientele mele recomand însă atunci când este cazul utilizarea pompei de sân, deoarece am sesizat în practică, dincolo de experiența personală, faptul că poate completa cu succes strategii de relactare, creștere a producției de lapte, renunțare la suplimentul de formulă. Uneori pompa de sân e indispensabilă pentru mama ce nu vrea sau nu reușește să extragă manual lapte matern (ex in situația despărțirii de bebeluș, atunci când acesta nu reușește să se atașeze la sân și să transfere lapte eficient, etc).

Le explic întotdeauna clientelor mele limitele pompei de sân și necesitatea de a alege o pompa care sa fie potrivita ca si cupă dimensiunilor mamelonului. Le explic că în primele zile de la naștere , în perioada de colostru sunt șanse mari să simtă durere în timpul pompării să să extragă foarte puțin lapte, deoarece în acea perioadă cea mai bună modalitate de extracție e cea manuală.



Dar lucrul pe care îl accentuez tot timpul este acela că pompa de sân nu poate arăta cât lapte produce mama și nici cât lapte suge bebelușul. Că proba pompei de sân (hai să pun pompa pe sân să văd cât lapte scot și în felul acesta îmi dau seama dacă am o producție bună de lapte sau nu) este inutilă, irelevantă și de cele mai multe ori generatoare de probleme în ambele sensuri.

Pompa de sân este un instrument, un device. Cu utilitatea lui dovedită (am stabilit asta mai sus), dar cu limitele sale. Vă povestesc mai jos câteva scenarii de așa nu

Scenariul 1: Mama care a alăptat fără probleme până la 2 ani, nu a scos niciodată mai mult de 10 ml cu pompa.

Da am cunoscut-o pe mama aceasta. Care a încercat să mulgă cu pompa ocazional, pentru a avea lapte matern stocat în caz că vreodată e nevoită să plece undeva fără copil. A renunțat să mai facă experimente de acest gen deoarece cu pompa din dotare scotea doar 10 ml. Dar a alăptat cu succes până la peste 2 ani ai copilului

Scenariul 2: Mama extrage cu pompa o cantitate de lapte după care nu mai curge nimic, dar dacă încearcă să mulgă manual, continuă să extragă lapte

Și pe mama aceasta o cunosc. Sunt eu. În perioada în care foloseam pompa dublu electrică pentru stimularea lactației, după ce am încercat mai multe variante de cupe până am găsit-o pe cea mai apropiată de nevoile mele, tot erau frecvente situațiile în care după ce pompam după supturile copilului, extrăgeam cel puțin 30 de mililitri manual. Ce se întâmpla de fapt? Nu am reușit să găsesc cupa potrivită perfect, așa că pe parcursul pompării, pompa îmi trăgea și o parte din areolă în cupă, asta bloca ductele de lapte iar laptele înceta să mai iasă

Scenariul 3: Mama care a dat bani pe o pompă de top dar a renunțat la ea pentru că extrăgea mai mult lapte manual

Și pe mama aceasta o cunosc. A achiziționat o pompă performantă, de top, din SUA, însă a fost extrem de dezamăgită de faptul că scotea mai mult lapte manual decât prin pompare. A fost una din primele mele cliente și lecția care m-a convins de importanța abținerii de la recomandări de genul cumpără pompa marca X pentru că este cea mai bună. NU există cea mai bună pompă de sân pentru toate mamele, există pompa de sân potrivită fiecărei mame în parte. E ca la șampoane, creme de față, parfumuri dacă vreți și dacă îmi permiteți o astfel de comparație frivolă.

Scenariul 4: Mama căreia în urma pompării i s-a spus că are lapte, drept urmare a fost asigurată că al ei copil nu va avea probleme la supt, dar copilul a ajuns la spital deshidratat pentru că nu se hrănea eficient.

Povestea e așa. Mama cu angorjare a sânilor se duce la cineva să o ajute. Fără bebeluș la purtător. Este asistată cu o pompă de sân, cu ajutorul căreia e extrasă o cantitate relevantă de lapte. Mamei i se spune că “are lapte”, că totul e ok, să țină  copilul la sân că nu vor fi probleme. Nimeni nu vede însă copilul la sân, cum suge, dacă și cum transferă lapte. Copilul ajunge în spital cu icter de înfometare și la un pas de deshidratare. Avea frenul lingual restrictiv, se atașa greu și greșit deci capacitatea sa de a transfera corect laptele din sân era limitată. Deci proba pompei nu are relevanță nici măcar în sens invers. Chiar dacă mama extrage cantități impresionante de lapte cu pompa, nu avem nicio certitudine (fără să vedem bebelușul la sân) că acesta va și consuma cantitățile respective de lapte.

Care e explicația pentru scenariile de mai sus?

Cea mai comună explicație e o nepotrivire între dimensiunile cupei pompei și anatomia mamei. De departe e cel mai des scenario pe care îl întâlnesc la mamele care utilizează (și) o pompă de sân. Majoritatea mamelor nici măcar nu știu că există posibilitatea, la pompe profesionale să se folosească cupe de dimensiuni variabile.

Putem vorbi și de utilizarea unor tipuri de pompe neadecvate. Pompele care au fost utilizate anterior de către altcineva sunt de regulă uzate, extrag lapte mai prost. Nu mai vorbim de riscul de contaminare încrucișată în cazul celor electrice cu sistem deschis, dacă sunt utilizate de mai multe persoane.

Nu toate mamele reacționează la …pompă. Pentru unele reflexul de ejecție a laptelui se declanșează mai greu în absența contactului cu bebelușul. De aceea, pentru mama care e nevoită să folosească (și) o pompă de sân am selectat câteva strategii probate care să o ajute să extragă lapte mai mult, în timp mai scurt. Puteți citi despre asta aici.

Pompa de sân nu e instrument de verificare și control a producției de lapte

Acest articol nu este despre cât de proaste sau inutile sunt pompele de sân. Repet de fiecare dată când am ocazia că în anumite situații a extrage lapte din sâni (cu o pompă sau cu mâna) e vital pentru menținerea / creșterea lactației. Orice stimulare externă a sânului (cu pompa / cu mâna) e mai bună decât nimic (ex un bebe ce refuză să sugă la sân sau din diverse motive nu reușește să extragă lapte la sân).

Ca atare, nu este despre a nu folosi pompa de sân când este cazul, ci de a o folosi pentru ceea ce este – un instrument de ajutor (cu limitele sale) și nu unul de control – verificare a producției de lapte. Nu facem proba producției de lapte, a cantității pe care o mănâncă bebelușul direct la sân, cu pompa de sân. Nu echivalăm cât extragem din sâni cu pompa cu cantitatea pe care ar consuma-o bebelușul direct de la sân.

Foto Science News


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”