Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

La primul copil a fost nevoie să utilizez și pomparea pentru a crește lactația. Am interacționat așadar cu aspecte legate de extragerea laptelui, utilizarea pompei și stocarea laptelui extras (care în timp mi-a depșit orice așteptare) și am învățat on the run, uneori din propriile mele greșeli

Despre cum depozităm laptele matern am scris aici. Un ghid complet cu toate informațiile de care are nevoie o mamă (timp de stocare, unde poate fi depozitat laptele matern muls, cum poate fi încălzit / decongelat laptele matern muls  și cum poate fi oferit bebelușului).

Mai jos însă am selectat o serie de sfaturi care răspund principalelor nelămuriri pe care le au mamele care alăptează legat de stocarea laptelui matern:

  • De departe cele mai convenabile recipiente de stocare a laptelui matern sunt pungile speciale de stocare, în special dacă plănuiți să stocați lapte matern pe termen lung.
  • Pe de altă parte, dacă preferați să stocați laptele matern muls, în recipiente de plastic alegeți unele destinate hrănirii / depozitării hranei bebelușilor. Evitați recipientele de plastic care au pe fund înscrisă cifra 7, ceea ce indică faptul că recpientul poate conține Bisfenol A (BPA), un compus ce poate acționa ca disruptor hormonal, compus interzis în recipientele de plastic pentru copii.
  • Încercați să stocați cantități ce corespund volumului unei mese a sugarului, sau chiar mai puțin. Sfatul este util în special pentru mamele care sunt nevoite să suplimenteze cu lapte matern muls, după alăptări. În această situație de multe ori, pe măsură ce producția de lapte a mamei crește, cantitatățile de supliment consumate de bebeluș sunt sub volumul fiziologic pentru o masă întreagă. Eu am preferat să depozitez (într-un context similar) cantități relativ mici de lapte matern, spre exemplu câte 30 de ml individual (împărțind cantitatea totală extrasă de lapte în mai multe pungi de stocare). În mod evident am folosit mai multe pungi de stocare decât dacă aș fi colectat tot laptele extras la un muls într-o singură pungă. Însă în felul acesta am reușit să stochez mai mult lapte, pe termen mai lung, deoarece încălzeam / decongelam doar cantitatea de supliment pe care bebelușul o consuma în SNS prin suplimentare la sân, după alăptări. Nu riscam să trebuiască să arunc lapte neconsumat dar încălzit după refrigerare sau decongelat. În acest fel am ajuns de fapt să îmi blochez congelatorul cu lapte matern și să mă întreb, la câțiva ai distanță ce pot face cu laptele matern expirat.
  • În cazul refrigerării, încercați să nu depozitați laptele matern muls, pe polițele de pe ușa frigiderului. În felul acesta protejați laptele matern muls de fluctuațiile de temperatură generate de închiderea / deschiderea frecventă a ușii frigiderului.
  • Dacă ați colectat o cantitate de lapte matern despre care știți sigur că nu o veți folosi în următoarele 3-4 zile (timpul în care ar fi putut fi păstrată în condiții de siguranță în frigider), treceți direct la congelare. În felul acesta veți conserva mai bine proprietățile laptelui matern proaspăt muls.
  • Nu uitați să scrieți data (și chiar ora) pe recipientul de stocare a laptelui. Folosiți un marker permanent, rezistent la apă. Dacă lăsați (bunici, bonei, personalului de la creșă) lapte matern muls pentru a fi oferit bebelușului, notatți pe recipient numele copilului, data și ora și orice informație vă este solicitată sau credeți că este necesară.
  • Puteți călători cu lapte matern muls. Îl puteți păstra, spune Center for Disease Control and Prevention (CDC), până la 24 de ore, într-o geantă frigorifică cu gheață / elemente de răcire, până la 24 de ore. Odată ajunși la destinație se recomandă folosirea imediată a laptelui muls, fie refrigerarea sau congelarea acestuia.
  • Laptele matern dezghețat poate fi consumat în termen de 24 de ore de la dezghețarea în frigider (contorizăm de la momentul în care nu mai e înghețat/ s-a dezghețat complet și nu din momentul în care l-am scos din frigider. Laptele matern încălzit / adus la temperatura camerei după ce a stat la frigider sau la congelator trebuie consumat în termen de 2 ore.

 

 

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 14 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”