Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Startul corect în alăptare ?

Startul corect în alăptare nu se produce în momentul în care bebelușul este pus pentru prima oară la sân, ci înainte.

Și nu mă refer aici (doar) la educarea mamelor în privința alăptării.

Ci la tot ceea ce ține de naștere și primele clipe de viață ale bebelușului. Sunt momente esențiale pentru un start lin în alăptare și pentru o adaptare cât mai ușoară a bebelușului la viața extrauterină.

„Tranziția nou născutului la viața extrauterină este facilitată și de faptul că odată plasat pe pielea mamei, senzațiile pe care bebelușul le experimentează și care îi stimulează toate simțurile, recrează ceea ce a simțit în ultimele săptămâni de viață intrauterină.



Bebelușii plasați pe pielea mamei imediat după naștere plâng mai puțin.

Studiile au arătat diferențe dramatice între nouă născuții separați de mamă și cei plasați în contact piele pe piele imediat după naștere.

Astfel, cei din prima categorie au manifestat de 10 ori mai multe reprize de plâns, cu o durată de 40 de ori mai mare comparativ cu nou născuții plasați pe pieptul mamei în primele 90 de minute după naștere.

Din perspectiva copilului, separarea de mamă reprezintă o amenințare, nou născutul manifestând un comportament similar mai multor specii de mamifere – plânsul, ce încetează doar în momentul reunirii cu mama.

Se consideră că acest plâns de separare al nou născutului nu reprezintă rezultatul interacțiunii sociale timpurii, ci este o reacție encodată genetic la separarea amenințătoare de mamă.

Încetarea plânsului nou născutului în contextul separării de mamă nu este un semnal că bebelușul s-a obișnuit cu ideea separării, ci este un mecanism adaptativ, de shut down, prin care pe parcursul evoluției omenirii, se evita astfel atragerea atenției prădătorilor.

Plânsul neconsolat al nou născutului în contextul separării de mamă imediat după naștere are efecte negative asupra acestuia (risc crescut de hipoglicemie, niveluri ridicate de cortizol, creșterea presiunii intracraniene, afectarea activității plămânilor și poate preveni închiderea orificiului foramen ovale)”

Mai multe detalii va invit sa cititi in articolul urmator -> care sunt beneficiile contactului piele pe piele, neîntrerupt imediat după naștere?

 


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”