Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Indiferent de ceea ce vi se spune, alăptarea nu ar trebui să fie dureroasă. Când alăptarea doare este un semnal de alarmă. Unul din cele mai importante. E modalitatea prin care mamei i se transmite că ceva nu este în regulă cu modul în care decurge alăptarea.

În majoritatea situațiilor comune de alăptare, îmbunătățirea atașării alături de cineva specializat ajută mama să alăpteze fără dureri. Din păcate, de cele mai multe ori mamelor li se explică tehnici incorecte de atașare la sân sau de poziționare a copilului Din păcate mamelor încă li se mai spune că buzele copilului trebuie să fie rulate pe sân “ca la o rățușcă” sau “ca la un peștișor”. Ceea ce este complet greșit. Dacă mama vede buza de jos a copilului, rulată, în timpul alăptării, fără ca ea să tragă efectiv de sân (și nu văd de ce ar face asta în timpul alăptării), cel mai probabil copilul a prins superficial mamelonul și nu este nicidecum atașat adânc la sân. De asemenea, buza de sus adoptă o poziție neutră în timpul unei atașări adânci la sân. O atașare superficială înseamnă o alăptare cu dureri și disconfort.


O altă eroare este de a li se oferi mamelor mameloane de silicon ca remediu împotriva durerii în alăptare dar fără o evaluare atentă și fără vreo bază reală. Scenariul e următorul: copilul e cel mai probabil atașat superficial la sân pentru că nimeni nu a reușit să îi explice corect mamei cum să atașeze copilul la sân. Soluția oferită e în schimb mamelonul de silicon. De cele mai multe ori (în majoritatea covârșitoare a situațiilor pe care le văd) mamelonul de silicon e mai mare decât ar fi cazul (raportat la dimensiunea sf\rcului mamei, a guri’ei copilului), ceea ce întreține o atașare și mai proastă (deci durerea rareori dispare la folosirea protecției de silicon) dar și un transfer de lapte mult mai prost. Cu alte cuvinte pe mame o doare și copilul nu se hrănește eficient.
În unele cazuri atașarea proastă e întreținută de variații ale anatomiei orale (ex frenul lingual restrictiv sau anchiloglosia, aspect mai comun decât credem.

Literartura de specialitate citează incidențe de până la 10% ale anchiloglosiei). Semnale mari de alarmă în acest sens: durerea în timpul alăptării nu cedează nici în ciuda unei atașări cu adevărat corecte și au fost excluse alte cauze care pot genera durere în timpul alăptării. Nu contează cum arată atașarea la sân, ci cum se simte în timpul alăptării. Am întâlnit situații în care atașarea arăta ca la carte din exterior, dar mama resimțea durere și mamelonul arăta comprimat după supt pentru că “la interior” lucrurile nu funcționau așa cum trebuie, mișcările limbii nefiind corecte.

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”