Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Poate mama care are gripă să își alăpteze copilul? Da. Alăptarea oferă protecție împotriva a numeroase boli respiratorii, inclusiv gripa. În contextul în care mama care alăptează este suspectă de gripă sau are confirmat diagnosticul de gripă, ea trebuie să își ia toate măsurile de precauție pentru a împiedica răspândirea virsului către copil, continuând în același timp să îi ofere acestuia lapte matern. 

O mamă bolnavă de gripă trebuie să își ia anumite precauții pentru a evita răspândirea gripei la copil (indiferent de metoda de hrănire), deoarece sugarii au un risc crescut de complicații grave ale gripei.

Center for Disease Control and Prevention (CDC) și-a actualizat poziția oficială vis a vis de gripă și alăptare, într-un document de interes atât pentru mame, cât și pentru cadrele medicale. Mai jos, am selectat pasaje din acesta.

„Laptele matern oferă protecție împotriva multor boli respiratorii, inclusiv împotriva gripei. O mamă suspectă de gripă sau cu un diagnostic confirmat de gripă trebuie să își ia toate măsurile de precauție pentru a evita răspândirea virusului la copil, continuând să îi ofere lapte matern.”



Se poate transmite virusul gripal prin laptele matern?

„Nu. Gripa nu se răspândește la copii prin intermediul laptelui matern. Gripa se răspândește în principal de la persoană la persoană prin intermediul picăturilor de salivă eliminate prin tuse, strănut, vorbire, sau posibil, atunci când o persoană atinge o suprafață sau un obiect pe care se află virusul gripal și apoi își atinge gura sau nasul”

Pot mamele să continue alăptarea dacă au gripă sau dacă intră în contact cu cineva care are gripă?

„Da. Laptele mamei conține anticorpi și alți factori imunologici care ajută la protecția sugarului acesteia împotriva gripei și este sursa de nutriție recomandată pentru sugar, chiar și atunci când mama este bolnavă. Dacă o mamă se simte prea rău pentru a-și putea hrăni sugarul la sân și o altă persoană sănătoasă are grijă de acesta, mama trebuie încurajată și sprijinită să își extragă laptele cu regularitate astfel încât sugarul să continue să primească lapte matern. Înainte de a extrage laptele, mama trebuie să își spele bine mâinile, cu apă și săpun și, dacă utilizează o pompă, să respecte recomandările oficiale privind curățarea acesteia. Deoarece producția de lapte poate scădea la unele mame atunci când sunt bolnave, mamele pot avea nevoie de spriin suplimentar în alăptare de la un specialist în alăptare care să abordeze îngrijorările legate de producția de lapte, să reducă posibilitatea de a dezvolta o infecție a sânului și care să sprijine relația de alăptare în această perioadă”.

Pot sugarii bolnavi de gripă să continue alăptarea?

„Da. Atunci când sugarul are gripă, mama trebuie încurajată să continue alăptarea sau hrănirea cu lapte matern muls. Sugarii care sunt bolnavi au nevoie de fluide pentru a se menține hidratați și laptele matern este cea mai bună opțiune. Dacă sugarul nu este capabil să fie alăptat (să se hrănească direct la sân), laptele matern muls poate fi oferit cu păhărelul, seringa sau cu biberonul.”

Există aspecte speciale legate de mamele bolnave de gripă în unități medicale în perioada peri- și postpartum?

„Da. Nou născuții infectați cu virusul gripal au un risc crescut de complicații severe, inclusiv deces. CDC are recomandări specifice care se aplică mamelor care au gripă și nou născuților lor, în mediul spitalicesc, la momentul nașterii. ” Acestea pot fi accesate aici (Gudiance for Prevention and Control of Influenza in the Peri- and Postpartum Settings)

„În cazul în care alăptarea directă este întreruptă ca urmare a separării temporare a mamei de copil, mama care alăptează trebuie încurajată și sprijinită să extragă cu regularitate laptele, astfel încât sugarul să continue să primească laptele matern. O mamă ce alăptează, bolnavă de gripă poate avea nevoie de acces la o pompă de uz spitalicesc și sprijin adițional în alăptare pe durata spitalizării și după externare, pentru a-și menține producția de lapte și pentru a reduce posibilitatea de a dezvolta o infecție a sânului. Înainte de extragerea laptelui, mamele trebuie să își spele bine mâinile, cu apă și săpun și, dacă folosesc o pompă, să respecte recomandările oficiale privind curățarea acesteia.” În acest context „laptele matern muls trebuie oferit sugarului, pe cât posibil, de către un îngrijitor ce nu are gripă”

Cum poate o mamă care alăptează și e bolnavă de gripă să își ptoejeze copilul să nu se îmbolnăvească?

O mamă bolnavă de gripă trebuie să își ia anumite precauții pentru a evita răspândirea gripei la copil (indiferent de metoda de hrănire), deoarece sugarii au un risc crescut de complicații grave ale gripei.

„Aceste precauții sunt deosebit de importante în special pentru copiii cu vârsta mai mică de 6 luni deoarece aceștia nu pot fi vaccinați împotriva virusurilor gripale. Mamele cu gripă trebuie să își spele cu atenție mâinile, cu apă și săpun și să și le usuce înainte de a atinge copilul sau înainte de a atinge orice alt obiect pe care copilul îl va atinge (inclusiv în timpul hrănirii) și de fiecare dată când strănută sau tușesc  în mâini.

Laptele matern rămâne cea mai bună sursă de nutriție pentru copil și oferă protecție împotriva infecțiilor prin anticorpi și alți factori imunologici. Dacă mama se simte prea rău pentru a își hrăni copilul la sân, pe cât posibil, laptele matern muls ar trebui oferit copilului de un îngrijitor sănătos, care nu are gripă. De fiecare dată când mama extrage laptele matern, ea trebuie trebuie să își spele bine mâinile, cu apă și săpun și, dacă utilizează o pompă, să respecte recomandările oficiale privind curățarea acesteia.”

Este vaccinul antigripal sigur pentru mamele care alăptează și copiii acestora?

„Da. Vaccinarea antigripală este sigură pentru mamele care alăptează și pentru copiii lor cu vârsta de 6 luni sau mai mari. De fapt, femeile care se vaccinează antigripal în perioada sarcinii sau a alăptării dezvoltă anticorpi împotriva gripei pe care îi pot transmite copiilor lor prin intermediul laptelui matern. Alăptarea poate oferi sugarilor ceva protecție împotriva gripei, inclusiv sugarilor cu vârsta mai mică de 6 luni, care nu pot primi vaccinul antigripal.  Vaccinarea antigripală anuală este recomandată pentru toate persoanele începând cu vârsta de 6 luni și peste (exceptând situațiile rare) și este în particular importantă pentru femeile gravide. În plus, pentru a proteja de gripă copiii cu vârsta mai mică de 6 luni, persoanele din jurul copilului (ex îngrijitori și membri ai familiei) ar trebui să primească vaccinul antigripal”

Sunt medicamentele antivirale eliberate pe bază de prescripție medicală sigure pentru mamele care alăptează sau oferă lapte matern muls?

„Da. Deși datele privind efectul medicamentelor antivirale recomandate pentu gripă, în perioada alăptării sunt limitate, CDC recomandă ca femeile aflate în perioada postpartum (ex 2 săptămâni de la naștere), suspecte de gripă sau cu confirmare de gripă, să fie tratate cu medicație antivirală deoarece au un risc crescut de complicații ale gripei. Pentru femeile suspecte de gripă sau cu gripă confirmată și care alăptează, tratamentul oral cu oseltamivir este preferat în prezent”. Datele disponibile arată că oseltamivirul nu se excretă în cantițăți relevante în laptele matern, efectele advesre la sugar fiind puțin probabile.

Dcumentul CDC poate fi accesat aici

Recomandările oficiale ale CDC privind curățarea pompelor de sân pot fi citite aici


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”