Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Trei motive pentru a nu oferi ceai bebelușilor. Ceaiul administrat bebelușilor rămâne unul din cele mai des întâlnite și comentate obiceiuri nutriționale. Nu există grup de mame sau conversație online în care să nu se aducă cel puțin o dată, în discuție, subiectul ceaiului oferit bebelușilor.  Indicată de cele mai multe ori pentru proprietățile anticolici (deși nu există un consens privind eficacitatea lor în această direcție), administrarea ceaiului pentru bebeluși e un obicei ce ține mai degrabă de cutumă decât de niște repere medicale care stau în picioare și la ora actuală.

Ceaiul devine astfel o băutură nenecesară atunci când este administrată bebelușilor.

Mai jos, trei motive pentru care ceaiul nu ar trebui să se regăsească în alimentația unui sugar alăptat.

A administra ceai bebelușului alăptat exclusiv înseamnă a interfera cu alăptarea exclusivă

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bebelușii ar trebui alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață. “Alăptarea exclusivă înseamnă să nu se ofere copilului niciun alt aliment și nicio altă băutură, cu excepția laptelui matern. Alăptarea exclusivă permite totuși ca sugarul să primească săruri de rehidratare orale, picături și siropuri (vitamine, minerale și medicamente)“. (1)

Atunci când administrăm ceai bebelușului alăptat exclusiv interferăm cu mecansimul de cerere și ofertă ce stă la baza unei producții adecvate de lapte, dar afectăm și dezvoltarea sănătoasă a microbiomului. Totodată oferind ceai unui sugar cu vârsta sub 6 luni, punem în pericol aportul caloric adecvat (existând preocupări privind impactul nutrițional negativ pe care îl poate avea substituirea chiar și a 32 de ml/kg de lapte matern cu produse pe bază de ceai) (2)

Administrarea ceaiului prin intermediul biberonului poate duce la unii copii la preferința pentru un flux mai mare și mecanisme deiferite de supt față de cele la sân,  cu posibile interferențe cu alăptarea.

Anumite tipuri de ceaiuri pot fi periculoase pentru bebeluși

Date recente arată că administrarea la copii a două dintre cele mai uzuale ceaiuri anti-colici poate prezenta riscuri din punct de vedere al sănătății.

Este cazul Fenicului, despre care ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie Pediatrică, Hepatologie și Nutriție), consideră că nu ar trebui administrat sub formă de ceai sau infuzie, copiilor sub vârsta de 4 ani

“Feniculul, utlizat uneori sub formă de ceai sau infuzie ca tratament pentru colici și simptome digestive conține estragol, un carcinogen genotoxic natural. Desi expunerea ocazională la produse din fenicul în cazul adulților e puțin probabil să fie o problemă, un panel de experți al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat că uleiul de fenicul și preparatele de ceai pe bază de fenicul nu sunt recomandate în cazul copiilor mai mici de 4 ani, din cauza absenței datelor adecvate privind siguranța”. (3)

Ceaiul de anason a fost de asemenea incriminat în probleme de sănătate ce au afectat sugari, în SUA fiind raportate 15 cazuri de afectare a stării de sănătate la sugari, asociate consumului de ceai de anason (conatminat cu o varietate de anason, anasonul stelat japonez, ce nu este destinată consumului uman), ceea ce a determinat FDA (Food and Drug Administration) să recomande publicului să nu mai consume astfel de ceaiuri . Cauza pare a fi combinarea în unele preparate a anasonului stelat chinezesc (Illicium verum), un produs considerat sigur pentru consum uman, cu anasonul stelat japonez (Illicium anisatum), o varietate de anason recunoscută ca fiind toxică dacă este consumată și utilizată doar în scopuri decorative. (4)

Ceaiul poate interfera cu asborbția fierului

O serie de studii au arătat  legături între consumul de ceai și absorbția fierului (non-hemic), incriminați ca factori inhibitori ai absorbției fierului fiind polifenolii. O recenzie a studiilor pe acest subiect a arătat că efectul de inhibiție a absorbției fierului este documentat în cazul indivizilor la risc de a dezvolta anemia. Recenzia a analizat 16 studii ce au vizat atât grupuri cu prevalență ridicată a anemiei feriprive (sugari, copii, femei de vârstă fertilă), cât și grupuri cu prevalență scăzută a anemiei feriprive (bărbați și persoane vârstnice). Din cele 16 studii, 6 au vizat sugari și copii. În grupurile cu prevalență ridicată a deficitului de fier, s-a constatat o asociere inversă între consumul de ceai și nivelurile serice de feritină și / sau hemoglobină. (5)

Referinte

1. World Health Organisation, Up to what age can a baby stay well nourished by just being breastfed?, 2015, accesat 05 Februarie 2017

2.  Waddell, L., Management of infantile colic an update, Journal of Family Health Care Vol 23 No 3, 2013, accesat 05 Februarie 2017

3.  Fewtrell, M., Bronsky, J., Campoy, C., Domellof, M., Embleton, N., Fidler Mis, N., Hojsak, I., Hulst, J.,  Indroi, F., Lapillone, A., Molgaardd, C., Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology,Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition, 2017, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition: April 2017 – Volume 64 – Issue 4 – p 653 doi: 10.1097/MPG.0000000000001548

4. FDA

5. Temme, E. & G A Van Hoydonck, P. (2002). Tea consumption and iron status. European journal of clinical nutrition. 56. 379-86. 10.1038/sj.ejcn.1601309

Foto Petras Gagillas, Flickr, CC-BY

Ultima actualizare: Noiembrie 2018

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Țone Maria Mirela
Țone Maria Mirela
13 martie 2019 1:22 pm

Am un bebeluș de 2 luni. Intrebarea mea este daca pot sa ii dau ceai Babycalm? Bebe este hranit cu lapte praf!

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”