Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Putem da ceai bebelușilor? Ceaiul administrat bebelușilor rămâne unul din cele mai des întâlnite și comentate obiceiuri nutriționale. Nu există grup de mame sau conversație online în care să nu se aducă în discuție, subiectul ceaiului oferit bebelușilor.  Indicată de cele mai multe ori pentru proprietățile anticolici (deși nu există un consens privind eficacitatea lor în această direcție), administrarea ceaiului pentru bebeluși e un obicei ce ține mai degrabă de cutumă decât de niște repere medicale corecte.

Ceaiul devine astfel o băutură nenecesară atunci când este administrată bebelușilor.

În acest articol explic principalele motive pentru care ceaiul nu ar trebui să se regăsească în alimentația unui sugar alăptat și în general în alimentația bebelușilor.

AFECTEAZĂ ALĂPTAREA

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, bebelușii ar trebui alăptați exclusiv în primele 6 luni de viață. „Alăptarea exclusivă înseamnă să nu se ofere copilului niciun alt aliment și nicio altă băutură, cu excepția laptelui matern. Alăptarea exclusivă permite totuși ca sugarul să primească săruri de rehidratare orale, picături și siropuri (vitamine, minerale și medicamente)„. (1)

Recomandări similare fac toate organizațiile din domeniul sănătății pediatrice.

Atunci când administrăm ceai bebelușului alăptat exclusiv interferăm cu mecansimul de cerere și ofertă ce stă la baza unei producții adecvate de lapte.



Bebelușul primește mai puține calorii, suge mai rar la sân

Practic umplem stomăcelul bebelușului cu un lichid sărac din punct de vedere nutrițional, ce poate da o falsă senzație de sațietate. Bebelușul cere sânul mai rar, producția de lapte a mamei nu mai e stimulată corespunzător. Uneori poate să apară și o preferință a bebelușului pentru biberonul cu care e de regulă administrat ceaiul.

Oferind ceai unui sugar cu vârsta sub 6 luni, punem în pericol și aportul caloric adecvat.  Chiar și înlocuirea a 32 ml/kg de lapte matern cu ceai poate avea un impact nutrițional negativ asupra bebelușului. (2)

POATE PUNE ÎN PERICOL SĂNĂTATEA BEBELUȘULUI

Date recente arată că administrarea la copii a două dintre cele mai uzuale ceaiuri anti-colici poate prezenta riscuri din punct de vedere al sănătății.

Feniculul și anaosnul sunt nerecomandate sugarilor

Este cazul Fenicului, despre care ESPGHAN (Societatea Europeană de Gastroenterologie Pediatrică, Hepatologie și Nutriție), consideră că nu ar trebui administrat sub formă de ceai sau infuzie, copiilor sub vârsta de 4 ani

„Feniculul, utlizat uneori sub formă de ceai sau infuzie ca tratament pentru colici și simptome digestive conține estragol, un carcinogen genotoxic natural. Desi expunerea ocazională la produse din fenicul în cazul adulților e puțin probabil să fie o problemă, un panel de experți al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat că uleiul de fenicul și preparatele de ceai pe bază de fenicul nu sunt recomandate în cazul copiilor mai mici de 4 ani, din cauza absenței datelor adecvate privind siguranța”. (3)

Ceaiul de anason a fost de asemenea incriminat în probleme de sănătate ce au afectat sugari.

În SUA, în doar 2 ani au fost raportate 15 cazuri de afectare a stării de sănătate la sugari, asociate consumului de ceai de anason. Acesta era conatminat cu o varietate de anason, anasonul stelat japonez, (ce nu este destinată consumului uman), ceea ce a determinat FDA (Food and Drug Administration) să recomande publicului să nu mai consume astfel de ceaiuri .

Cauza pare a fi combinarea în unele preparate a anasonului stelat chinezesc (Illicium verum), un produs considerat sigur pentru consum uman, cu anasonul stelat japonez (Illicium anisatum), o varietate de anason recunoscută ca fiind toxică dacă este consumată și utilizată doar în scopuri decorative. (4)

La ora actuală inclusiv consumul de ceai sau stimulente pe bază de fenicul și anason pe timpul alăptării stă sub semnul întrebării. Am scris pe larg despre asta.

Ceaiul poate fi contaminat cu bacterii sau metale grele

Chiar și preparate naturiste cu tradiție pot fi contaminate bacterian sau cu metale grele. Au existat situații când ceaiuri pentru bebeluși și mamele care alăptează au fost retrase de pe piață. din cauza riscului de contaminare cu Salmonella.

Apa cu care se prepară ceaiul poate fi și ea o problemă dacă nu e fiartă corespunzător și nu provine din surse potabile.

Organismul bebelușilor e diferit de

Ceaiul poate interfera cu asborbția fierului

O serie de studii au arătat  legături între consumul de ceai și absorbția fierului (non-hemic), incriminați ca factori inhibitori ai absorbției fierului fiind polifenolii. O recenzie a studiilor pe acest subiect a arătat că efectul de inhibiție a absorbției fierului este documentat în cazul indivizilor la risc de a dezvolta anemia. Recenzia a analizat 16 studii ce au vizat atât grupuri cu prevalență ridicată a anemiei feriprive (sugari, copii, femei de vârstă fertilă), cât și grupuri cu prevalență scăzută a anemiei feriprive (bărbați și persoane vârstnice). Din cele 16 studii, 6 au vizat sugari și copii. În grupurile cu prevalență ridicată a deficitului de fier, s-a constatat o asociere inversă între consumul de ceai și nivelurile serice de feritină și / sau hemoglobină. (5)

Referinte

1. World Health Organisation, Up to what age can a baby stay well nourished by just being breastfed?, 2015, accesat 05 Februarie 2017

2.  Waddell, L., Management of infantile colic an update, Journal of Family Health Care Vol 23 No 3, 2013, accesat 05 Februarie 2017

3.  Fewtrell, M., Bronsky, J., Campoy, C., Domellof, M., Embleton, N., Fidler Mis, N., Hojsak, I., Hulst, J.,  Indroi, F., Lapillone, A., Molgaardd, C., Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology,Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition, 2017, Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition: April 2017 – Volume 64 – Issue 4 – p 653 doi: 10.1097/MPG.0000000000001548

4. FDA

5. Temme, E. & G A Van Hoydonck, P. (2002). Tea consumption and iron status. European journal of clinical nutrition. 56. 379-86. 10.1038/sj.ejcn.1601309

Foto Petras Gagillas, Flickr, CC-BY

Ultima actualizare: Noiembrie 2018


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Țone Maria Mirela
Țone Maria Mirela
13 martie 2019 1:22 pm

Am un bebeluș de 2 luni. Intrebarea mea este daca pot sa ii dau ceai Babycalm? Bebe este hranit cu lapte praf!

Cursuri online “Școala de părințeală”