Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Cum îmbrăcăm copilul pentru babywearing? Cum îl îmbrăcăm atunci când ne pregătim să îl purtăm, într-un sistem de purtare ergonomic? Aflați din postarea de mai jos, un guest post scris de Diana Șerban, Grupul de Babywearing Brașov.

Deseori, pe grupurile de babywearing, părinții întreabă cum să își îmbrace copilul, avându-l în sistem, în sezonul rece. Deși de multe ori sunt discuții din anii trecuți sau poze cu idei, am întâlnit și întâlnesc părinți ușor nedumeriți și temători, ba să nu fie prea multe straturi de haine pe copil, ba prea puține. Personal, mi se pare puțin greu să dau sfaturi de ordin general, toți fiind diferiți și fiind obișnuiți deja cu un anumit stil, atât ca și rezistență asupra temperaturilor, cât și a stilului de îmbrăcăminte. Principala „regulă”după care mă ghidez mereu, este aceea de a nu avea copilul, mai multe straturi, față de câte are părintele. Cred că toată lumea știe că un copil purtat, primește căldură de la cel ce îl poartă, așa că profităm de lucrurile astea și avem grijă să„învelim” părțile corpului neprotejate de noi.

Acordați-vă răbdare, o să găsiți variante sigure și potrivite, în funcție de starea vremii. Ieșiți la plimbare, iar când ajungeți acasă verificați copilul pe unde e cald/rece. Data viitoare veți ști astfel dacă mai avea nevoie de un strat de haine, sau dacă mergea ceva mai subțire. Dacă ar fi să vorbesc de accesoriile ideale pentru sezonul rece, aș aminti căciulile stil cagulă, guler, jambiere, hainele și șosetele din lână, ștrampii, overall, botoșei impermeabili, hanoracele speciale pentru babywearing sau protecțiile bw. Știu, nu toată lumea își permite aceste lucruri sau pur și simplu nu își doresc să investească prea mult în tot ce implică babywearingul, dar puteți fi inventivi. De exemplu:



  • Gulerul poate fi înlocuit oricând cu o eșarfă
  • Jambierele, dacă nu pot fi făcute de o bunicuță, vă puteți tăia o pereche de șosete mai groase
  • Hanoracele speciale pot fi înlocuite de un hanorac cu cel puțin un număr mai mare, față de cât purtați voi, îl decupați (mai larg) în dreptul capului, unde vine copilul
  • Protecțiile pot fi înlocuite de o păturică, strânsă cu elastic de jur împrejurul copilului și 2 șnururi să poată fi prins, sau de o geacă mai mare, ce poate fi închisă peste copil.

Trebuie să luați în calcul că aceste idei, nu se compară cu originalul, nu au aceleași funcții, dar vă pot ajuta, cel puțin pentru plimbări scurte. Important este doar să găsiți soluții potrivite pentru voi și să vă plimbați cu bucurie, indiferent de vremea de afară.

Întotdeauna jonglez cu hainele, atât ca grosime cât și ca număr. Nimănui nu îi place să fie „înfofolit”, cu atât mai puțin copiilor. Folosesc astfel bumbac subțire, haine din fleece, reiat (velur), lână și blană pentru cap și picioare. Gecile și costumele acelea cu totul (overallul), nu ar trebui să fie din fâș gros. Pe lângă faptul că pot fi incomode, nu se mai face același transfer de căldură de la părinte, iar poziția copilului în sistem nu mai este la fel de corectă. Mai bine puneți 2 bluze subțiri și un hanorac flaușat, față de o bluză și o geacă groasă.

Cum îmbrăcăm copilul purtat, în funcție de temperatura de afară?

Ce folosesc eu, mai concret:

  • Ce e între 15-20 de grade: body mânecă lungă, pantaloni, șosete, bască/căciulă subțire.
  • 10-15 grade: body tricou, hanorac/geacă, pantaloni, șosete, teneși, (sau botoșei), căciulă.
  • 0-10 grade: body mânecă lungă, geacă flaușată, pantaloni, jambiere, botoșei groși, căciulăcagulă sau guler + căciulă mai groasă, mănuși.
  • -10-0 grade: body mânecă scurtă, bluză, geacă, ștrampi, pantaloni groși, jambiere, botoșei groși și căciulă groasă, mănuși sau am variante de overall din fleece și renunț la geacă și jambiere.

Dacă folosiți hanorac pentru babywearig sau protecție, peste sistem, automat aveți un strat suplimentar, călduros și impermeabil. Renunțați la câte un strat, în special în partea de sus (ideal la geacă) și o să fie bine. Eu când am protecția nu prea folosesc mănușile, botoșei blănoși sau hanoracele flaușate, mai ales la 0 grade + Doar ce e sub 0 grade, le pun sau dacă vântul e ceva mai neprietenos și vremea pare să fie mai rece, față de gradele anunțate.

Când avem un copil activ, ce abia a descoperit mersul și trebuie pus când în sistem, când pe jos, ne adaptăm nevoilor lui. Eu sincer, am mereu un hanorac sau o vestă la mine, în caz de… (asta dacă nu e lână pe copil, atunci nu mă mai îngrijorez) și îl pun în sistem cu geaca desfăcută. În loc de botoșei îi dăm încălțăminte potrivită.

Eu aleg la temperaturi de sub 5-10 grade să îi pun jambiere când e în sistem, apoi i le dau jos când e în explorare. Dacă are un overall din fleece pe el, sub are doar o bluză și ștrampi, iar când îl dau jos îi dau o vestă.

Cum se îmbracă părintele care poartă copilul?

Probabil sunt persoane care au nelămuriri și cum să se îmbrace ele. Eu țin cont de următoarele aspecte: copilul o să stea mult timp în sistem sau o să fie tot scos și pus, avem o plimbare lungă de făcut afară sau într-un spațiu închis, care sunt zonele cele mai sensibile pentru mine atunci când e vorba de frig și dacă e uscat sau umed pe jos, pentru a-mi alege o încălțăminte potrivită, atât pentru confortul meu, cât și pentru siguranță copilului.

Nu vreau să alunec sau să mă împiedic, cu un copil în brațe, doar pentru că am o încălțăminte nepotrivită. Îmi place să folosesc haine care nu alunecă, mai ales dacă vreau să îmi port copilul în spate, gecile din fâș mă incomodează. Cum primesc și eu căldură de la copil, nu simt nevoia să mă îmbrac foarte gros. Dacă nu am protecția peste sistem și este foarte rece afară, folosesc haine ce pot fi băgate în pantaloni, altfel îmi e rece la spate. Folosesc eșarfe/gulere, deoarece am mereu bluze decoltate, să pot alăpta ușorși la nevoie folosesc mănuși și fes.

Vreau să înțelegeți că nu sunt „legi” într-ale purtatului, sunt idei inspirate din propria experiențăcu 2 copii, idei întâlnite pe grupurile de suport și ce am văzut că funcționează în majoritatea cazurilor. Dacă copilul vostru este mai friguros și atunci când ajungeți acasă are picioarele la game reci, de exemplu, evident îi dați ceva mai gros sau dublați straturile de îmbrăcăminte, acolo unde a fost rece. Aveți grijă cu picioarele reci, acolo vă puteți păcăli dacă nu folosiți șosete de lână. Ei pot transpira la început și până ajungeți acasă, picioarele lor să fie reci. Căutați să vedeți dacă într-adevăr i-a fost frig sau din contră, la început a transpirat dar pe parcurs i s-a făcut rece la picioare, din cauza transpirație.

Aveți încredere în voi, bucurați-vă de orice anotimp, de orice vreme și explorați împreunăfrumusețile naturii. Năsucul celui mic o să fie veșnic protejat de căldura pieptului vostru.

Foto titlu Andrew Dawes, Flickr, CC-BY


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”