Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


În această rubrică prezentăm povești ale mamelor care alăptează. Prezentăm alăptarea în toate formele ei (alăptare exclusivă, hrănire mixtă, pompare a laptelui matern, situații speciale din alăptare, bucurii și provocări) în speranța că aceste povești vor fi de ajutor celor care alăptează sau vor să alăpteze. Conținutul materialelor reflectă viziunea celor care au avut deschiderea să își împărtășească povestea. Informația prezentată nu înlocuiește sfaturile de specialitate, medicale sau de alăptare.

Sincer nu mi-am facut prea multe ganduri si nici nu am citit carti inainte de a naste despre alaptare. Mi-am zis cumva „am sa reusesc, e ceva natural”.

Am nascut pe 28 martie, o minunatie de copil care la nici 20 de minute, in acea ora magica, a inceput sa suga. M-a durut din start dar m-am gandit ca e normal, mai ales ca aveam eu o sensibilitate a sanilor. Nu suportam sa imi atinga careva sfarcurile si iata ca cineva trage de ele. Ei bine la 6 ore de la nastere un san era deja destul de avariat ca sa zic asa. Abia atunci a venit o asistenta la mine sa se uite cum se ataseaza copilul. I-am spus ca ma doare dar m-a asigurat ca atasarea e corecta si asa e la inceput. A doua zi aveam rani la ambii sani asta dupa ce fetita a supt aproape nonstop in noaptea aceea si mi s-a spus ca daca nu o las nu isi da drumul laptele asa ca am strans din dinti si am lasat-o. A venit si ziua externarii iar eu aveam rani in sange la ambele mameloane. Nu s-a sinchisit nimeni sa imi de-a o crema sau sa ma indrume cumva.



A fugit sotul la farmacine si s-a intors cu niste comprese care faceau bine dar ranile nu apucau sa se vindece dat fiind ca micuta cerea des san. Norocul meu a fost ca m-am ocupat din timp sa imi procur o moasa care sa ne ajute in primele saptamani din viata Mariei. Cand a ajuns la noi eu plangeam si eram toata transpirata de durere. Primul lucru ce l-a facut a fost sa imi spuna ca sunt o mama extraordinara ca desi am ranile ce le am continui sa imi alaptez copilul. Apoi a pus mana pe telefon si a sunat la spital unde le-a mustrulit pe doamnele de acolo si a cerut sa mi se elibereze o pompa electrica.

Urma sa ma pompez in urmatoarea saptamana si sa pun fetita doar cateva minute la san cat sa nu uite de el. Zis si facut. La scurt timp constatam ca Maria nu se satura cu ce am si trebuie sa intensific pompatul asa ca in urmatoarele doua saptamani am pompat tot la doua ore, zi si noapte! Eram ca un zombie si nu stiu de cate ori imi venea sa renunt.

Problema urmatoare a fost ca Maria s-a obisnuit intr-o saptamana cu biberonul si refuza sanul. Iata al treilea impas. Am tot incercat sa o readuc la san dar nu am reusit. Am facut cred ca vreo 4 mastite pana in prezent si vreau sa spun ca numai pompa si sterilizator mai visam.

A fost greu, foarte greu si deloc placut pentru mine. Singurul lucru care ma facea sa continui cu pompatul tot la 3 ore era faptul ca ii dau copilului ce e mai bun.

Am avut insa si o reusita, pe la 3 luni a inceput Maria sa suga noaptea si mare mi-a fost usurarea. Ma odihnesc mult mai bine si abia astept sa vina noaptea sa desfunde toate canalele ce pompa nu reuseste.

E greu, pentru mine alaptarea e cea mai grea parte si nu pot sa simt aceleasi lucruri ca si celelalte mame care povestesc despre conexiunea dintre ea si copil cand alapteaza.

Cred ca am vrut sa renunt de „n” ori dar niciodata nu am reusit. Ma luau sentimente de vinovatie. Acuma Maria a implinit 6 luni si sper ca in urmatoarele 2-3 luni sa o pot intarca. Stiu, toti arata cu degetul si iti spun ce e bine pentru copil insa nimeni nu se gandeste daca mai e bine si pentru mama.

Ma simt impacata ca am reusit chiar si cu atatea hopuri sa o hranesc cu laptele matern dar pot spune si ca urasc pompa, urasc sterilizatorul si am obosit. Da, alaptarea m-a obosit.

Am vrut sa povestesc si alt unghi sau punct e vedere in ceea ce priveste alaptare si nu stiu cum as fi putut face mai bine ca totul sa decurga natural.

____
Alexandra Colceriu

Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Raluca
Raluca
25 martie 2019 5:37 am

Si eu sunt in avceasi situație, de 2luni jumate cat are bebe pompez exclusiv, mastita de doua ori si canale înfundate de doua ori. Il pun la san dar nu vrea sa tragă mai mult de 5 minute, se enervează si plange, așteaptă biberonul. Mi-aș dori cumplit sa ia sanul sa ma scap de pompa asta. Dacă o sa vin ziua aia am sa-i dau foc

Cursuri online “Școala de părințeală”