Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Am reunit în această postare semnele care ar trebui să indice cu adevărat, dacă bebelușul este pregătit de diversificare. Trei semne, nu mai multe, care ne arată că cel mic este pregătit pentru tranziția spre hrană solidă.

Bebe stă în șezut (singur sau susținut)

Pentru a putea gestiona corect solidele bebe trebuie să poată să fie capabil să stea în funduleț. Susținut sau nesusținut? Cu sau fără ajutor? Sunt întrebările care apar inevitabil vis a vis de o astfel de afirmație.

Este puțin probabil ca la 6 luni (vârsta la care se recomandă să se înceapă diversificarea) totii bebelușii vor sta nesusținuți (adică capabili să se ridice singuri în șezut și să mențină fără ajutor această poziție). De altfel, conform studiilor efectuate de  Organizația Mondială a Sănătății, fereastra pentru această achiziție (statul în șezut nesusținut) este între 4 și 9 luni. Ca atare nu toti copiii vor fi capabili să stea în șezut, nesusținuți, fără sprijin, la debutul diversificării.

Ce contează așadar este abilitatea copilului de a sta în șezut chiar și susținut de către un adult (ex în brațele sale) sau într-un scaun de masă și de a-și susține singur capul în poziție verticală.  Aceasta este o poziție sigură, pentru ca hrana să aibă un traseu sigur. E irelevant așadar, atâta timp cât bebe menține această poziție, dacă este sau nu susținut de un adult sau de un scaun de masă poziționat corect.

Bebe își coordonează mișcările pentru a se hrăni

La debutul diversificării bebelușul este capabil să își coordoneze mișcările în vederea unei acțiuni voluntare de a lua hrana și de a o duce la gură. E coordonare ochi – mână – gură. Bebe e capabil să ducă mânuțele spre mâncare, să o prindă cu acestea și să o ducă înspre gură.

Bebe poate să înghită hrană solidă

E evdient că un bebeluș normal și sănătos poate să înghită hrana lichidă (laptele) încă de la naștere. Până la vârsta de 6 luni nu este însă capabil să înghită și hrană cu o altă textură diferită de lapte. Reflexul pe protruziune a limbii se integrează într-o mișcare voluntară, în urul vârste de 4-6 luni. Pentru părinte mai degrabă pare că acest reflex dispare. În termeni simpli, copilul nu mai împinge cu limba, hrana din gură.

Putem spune că un bebeluș este pregătit de diversificare atunci când întrunește simultan toate cele trei criterii de mai sus. Rareori se întâmplă ca un bebeluș să manifeste simultan cele trei semne de mai sus, înaintea vârstei de 6 luni!  Cele trei semne prezentate mai sus sunt considerate a fi cele mai relevante criterii care arată dacă un bebeluș este sau nu este pregătit să gestioneze și hrană solidă.

Semne că bebe e pregătit pentru diversificare


Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Cursuri online pentru parinti si viitori parinti

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale utile. Îmi poți adresa întrebări direct din curs.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile.   
 Te-ai regăsit în povestea din articol? Ai o întrebare? Sau pur și simplu vrei să încurajezi o altă mamă? O poți face comentând la această postare. Intervenția ta este binevenită! Confidențialitatea ta va fi respectată!
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Descoperă cursurile “Școala de părințeală”