Articol scris de
Consultant în alăptare IBCLC, psiholog

Acest articol a fost revizuit in mai 1st, 2019 la ora 02:12 pm


Eu nu am înțeles nimic din #ziuafarasutien de pe 13 octombrie. O campanie globală, inițiată de un chirurg estetician, prin care se vrea ba promovarea fumuseții naturale a femeii, ba a awraeness-ului (că așa sună mai bine, mai nou) privind cancerul de sân. Cumva mesajul campaniei s-a pierdut în neantul de inițiative pe tema ei.

Cu alte cuvinte, o zi în care femeile sunt rugate să nu poarte sutien…că vezi Doamne așa o să aflăm cu toții ce este cancerul de sân? Ba chiar văzusem o campanie foto în care niște tinere pozau evdient fără sutien, mai cu o țigară în gură, chipurile pentru a crește, după cum vă spuneam awareness-ul…Niște imagini minunate, frumoase, dar a căror legătură cu conștientizarea cancerului de sân mi se pare prea fragilă.

Mă iertați, dar nu mi se pare direcția corectă. Știu, eu sunt aia cu alăptarea, aia care vede probabil discriminarea alăptării peste tot…

Dar știți voi oare că alăptarea reduce semnificativ riscul de cancer de sân? (de fapt ca să o spunem mai corect, nealăptarea crește riscul de cancer mamar)? Știți că cu cât alăptează mai mult o femeie, cu atât crește gradul ei de protecție împotriva acestei boli? Evident că alăptarea nu poate garanta faptul că niciuna din femeile care alăptează nu se va îmbolnăvi de cancer mamar (de unde și importanța screening-ului, indiferent de cât ați alăptat! Cunosc personal cazuri de cancer mamar la femei care au alăptat vreme îndelungată)

Dar studiile arată scăderi semnificative ale riscului de a dezvolta boala (chiar reducere cu 50% a riscului). Iar consenul științific e clar – alăptarea e un factor de protecție împotriva cancerului se sân!

Cred cu tărie că în campaniile anti cancer ar trebui să se spună și aceste lucruri, mai des și mai apăsat. Penntru că în felul acesta ne vom putea concentra eforturile și spre a ajuta mamele să își atingă obiectivele în alăptare! nu doar pe imagini cu sâni purtători sau nu de sutien.

Paradoxul e că în timp ce ne delectăm cu imagini cu sâni fără sutien, de cealaltă parte a baricadei, brbați și femei deopotrivă se inflamează atunci când văd un sân acoperit aproape în totalitate de fața unui bebeluș. Asta se cheamă ipocrizie și nu face bine nimănui.

 

Cursuri online pentru parinti si viitori parinti

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale utile. Îmi poți adresa întrebări direct din curs.

Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 7 zile.

Va recomand sa cititi si ...

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”