Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Nu știu cum sunt parcurile din orașele în care locuiți, dar mi-ar plăcea să știu. Sunt suficiente? Sunt întreținute? Sunt curate? Vă dau la schimb povestea parcurilor din Brașov. Care sunt dovada nesimțirii noastre. Da, zic bine nesimțirea noastră, mă includ și eu în categorie, deși nu sunt făptașă directă, însă de multe ori neg realitatea și continuu să îmi duc copilul în zone mizerabile. Și nu fac nimic să schimb situația.

Imaginile de mai jos sunt din parcuri diferite, zone (cartiere) diferite ale orașului. Nu știu dacă există un gradient al nesimțirii în funcție de apropierea față de centru, nu știu dacă parcurile de la periferie au grămezi mai mari de semințe față de cele din zone mai centrale. Nu știu, cert e că în mai toate parcurile prin care am fost, realitatea arată ca în pozele de mai jos. Bănci sub și pe lângă care tronează coji de semințe și filtre de țigară. Gunoaie aruncate pe te miri unde. Stăpâni de animale, care la lăsarea serii își duc câinele sau chiar pisica (cine își scoate pisica la plimbare ați spune, ei bine ați rămâne surprinși) să își facă nevoile în groapa de nisip în care a doua zi se vor juca copii.

Oameni care își aduc copiii în parc și care mănâncă ei înșiși semințe, scuipând cojile pe jos. Deunăzi am surprins un grup de astfel de doamne, trecute de a doua tinerețe, probabil bone sau bunici care erau convinse că “se poate muri de poftă și de deochi” și care stăteau la o șuetă scuipând semințe sub bancă.

Săptămâna trecută, într-unul din parcuri, chiar pe iarbă, lângă groapa de nisip, două adolescente își supravegheau probabil fărțiorii mai mici. Mâncau semințe și scuipau cojile pe iarbă. Mâncatul de semințe a devenit boală națională. Nu știu cum e la voi în oraș, dar după ce au reamenejat un parc mare dintr-un cartier, autoritățile publice au pus un semn explicit prin care atenționează oamenii să nu mai arunce cojile de semințe pe jos. Parcul arăta minunat, cu lac în centru, pădure lângă, o veritabilă atracție turistică, însă totul era umbrit de mormanele de coji de semințe pe care plimbărțeii le lăsau pe alei.

Am devenit obsedată de cojile de semințe de prin parcuri. Și zău că nu știu ce să fac. Să atenționez oamenii? Să îmi iau mătura de nuiele după mine și să dau o lecție de civism măturând pe sub bănci?  Să fac afișe cu îndemnurile Prințesei Urbane și să le lipesc prin parcuri? Sau să las pur și simplu lucrurile așa și să aștept ca într-o zi să răsară din mormanul de coji de semințe niște flori ale soarelui, nște bostani sau niște pachete de țigări uriașe care se vor înălța spre nori precum în Jack și vrejul de fasole, arătând lumii întreg ce falnici mâncători de semințe avem în oraș?

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 14 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”