Articol scris de

Sunt psiholog și consultant în alăptare acreditat internațional IBCLC din Brașov. Ariile mele de interes sunt: psihologia perinatală și psihologia copilului mic, somnul copilului alăptat, relactarea, frenurile restrictive și mecanismele disfuncționale de supt, alăptarea în contextul reîntoarcerii la muncă.

Săptămâna Alăptării, un eveniment internațional menit să popularizeze în mod obiectiv beneficiile alăptării pentru mamă și copil, stârnește an de an controverse. Parcă din ce în ce mai mari, de la an la an. Deși un procent infim (raportat la populația generală) din mamele românce alăptează, din majoritatea celor care nu alăptează se demarcă întotdeauna voci care se simt deranjate în definitv de o minoritate (care aplică de fapt o normă biologică a speciei umane, dar în mod paradoxal e o minoritate…cred că asta spune multe despre nivelul de “dezvoltare” la care am ajuns). Așa că după fiecare Săptămână a Alăptării aud că mamele care alăptează fac gesturi indecente în public, că sunt exhibiționiste, că le bagă în depresie pe cele care nu alăptează, etc.. De multe ori mesajul anti-alăptare e mascat sub forma unui discurs elegant, de tipul “da, DAR…”. pe principiul “alăptarea e importantă, DAR mai terminați odată cu promovarea ei”. De fiecare dată când văd astfel de mesaje, mă întreb dacă de ziua Anti-fumat, fumătorii lansează petiții împotriva celor care promvează renunțarea la fumat, dacă îi acuză pe cei care nu fumează că sunt exhibiționști în “moralitatea”lor, că promovează anti-fumatul intenționat doar că să le arate celor care fumează ce oameni răi și nedemni sunt…

Știu că să nu îți poți atinge obiectivele în alăptare doare, doare emoțional enorm. E ca un doliu, ne spune știința tocmai asta – că mama care nu e spriinită să își atingă obiectivele în alăptare și se confruntă cu dificultăți în alăptare are un risc crescut de depresie postpartum, mult mai crescut decât mama care nu vrea să alăpteze.

Știu că doare, am trecut și eu prin asta.

Am fost si mama care nu a reusit sa alapteze exclusiv in primele luni, la primul copil, din motive obiective (dar mi-am luat revansa si am relactat) si la vremea mea smile emoticon:) adica prin 2013 tot ce li se spunea mamelor legat de alaptare era “numai cine nu vrea nu alapteaza” (aiurea, avem din pacate o serie de factori care interfereaza cu succesul in alaptare si care NU tin de vointa mamei). Pe de alta parte sunt si o persoana care incearca sa promoveze empatic, obiectiv si cu respect pentru ceilalti, alapatarea si ma lovesc de critici si acuze nefondate, care uneori sfideaza realitatea. Si veti regasi cele doua directii in cele doua postari. Am scris si va invit sa cititi aici si aici!

Credeți-mă că e greu. E greu ca un mesaj de sănătate publică să treacă de bariere emoționale și preconcepții atât de puternice!

Ajutor pentru mamici

Fiecare curs cuprinde un set de video-uri ușor de văzut, texte și materiale ce pot fi descărcate de tine. Îmi poți adresa întrebări direct din curs și odată ce ai cumpărat cursul ne vedem live, săptămânal într-un grup de Facebook dedicat.Accesul la curs este simplu. Plata o poți face online, cu cardul, la fel ca într-un magazin online. Odată achitat cursul ai acces imediat la video-urile și materialele din cadrul lui, timp de 14 zile. Primești și codul de acces spre grupul secret de Facebook, unde continuăm seria cursurilor gratuite prin live-uri săptămânale.

Articole similare pentru voi

Despre mine

guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cumpără cursuri “Școala de părințeală”