Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


Pot să merg la solar dacă alăptez? Pot utiliza autobronzant dacă alăptez? Andreea Ola, consultant în alăptare IBCLC oferă informații despre compatibilitatea cu alăptarea a anumitor proceduri și produse cosmetice folosite frecvent pe perioada verii: utilizarea solarului, utilizarea autobronzantelor și a cremelor cu factor de protecție solară.

 

Utilizarea solarului în timpul alăptării

Una din cele mai frecvente întrebări pe care o primesc cu recurență (atât pe timp de vară, cât și în timpul iernii) este cea legată de utilizarea solarului pentru bronzare și compatibilitatea acestei proceduri cosmetice cu alăptarea.

Nu există la ora actuală nicio dovadă a vreunei afectări a laptelui matern și implicit a copilului, în urma utilizării solarului de către mama care alăptează.

Ca atare, nu există nicio o contraindicație legată de alăptare și utilizarea solarului pentru bronzat. Singura precauție pe care o recomand în directă legătură cu alăptarea este evitarea arsurilor în zona sânilor. Aceasta este o complicație posibilă atunci când se utilizează solarul.

Radiațiile ultraviolete (UV) emise de solar nu modifică cantitatea și calitatea laptelui matern. Ca atare, utilizarea solarului nu impune să opriți alăptarea sau să pompați „primul lapte” și să îl aruncați după ce mergeți la solar.

„Solarium – Tanning bed” by pixel2008 is licensed under CC BY-ND 2.0

 



Mersul la solar și riscul de cancer de piele

Utilizarea solarului crește riscul apariției mai multor tipuri de cancer de piele. Acest lucru nu influențează sugarul alăptat, însă e un aspect de care trebuie să țineți cont înainte de a apela la această procedură cosmetică.

Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, femeile care utilizează solarul pentru a se bronza, înainte de vârsta de 30 de ani, au un risc de 6 ori mai mare de a dezvolta melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

Potrivit Skin Cancer Foundation, persoanele care utilizează pentru prima oară în viață solarul pentru bronzat înaintea vârstei de 35 de ani,  își cresc riscul de melanom (o formă de cancer al pielii) cu 75% în urma unei singure sesiuni de solar.

Numărul de cazuri de cancer de piele ca urmare a expunerii la radiații ultraviolete fiind mai mare decât numărul de cazuri de cancer pulmonar cauzate de fumat.

Utilizarea solarului nu este mai puțin nocivă decât expunerea la soare. De altfel, multe aparate de acest gen emit raze UV în doze mai mari decât soarele tropical la amiază.

Pot utiliza autobronzant dacă alăptez?

Utilizarea cremelor autobronzante pe timpul alăptării este cel mai probabil compatibilă cu alăptarea.

Majoritatea cremelor autobronzante conțin două ingrediente principale: dihidroxiacetona și eritruloza.

Dihidroxiacetona este o monozaharidă obținută de regulă din plante (sfeclă, trestie de zahăr sau în urma fermentării glicerolului).

Atât dihidroxiacetona, cât și eritruloza interacționează cu celulele moarte de la nivelul pielii, rezultând aspectul de colorare a pielii.

Deși nu există studii privind transferul acestor două substanțe în laptele matern, ținând cont că vorbim de aplicarea pe piele, cel mai probabil absorbția sistemică (cât ajunge în sângele mamei și apoi în laptele matern) este scăzută și irelevantă pentru sugarul alăptat.

Dacă utilizați autobronzant țineți cont de următoarele precauții:

  • atenție deosebită la aplicarea autobronzantului în regiunea sânilor;
  • evitați ca gura sau ochii bebelușul să intre în contact cu crema autobronzantă;
  • evitați aplicarea soluției autobronzante pe areolă și porțiuni ale sânului cu care bebelușul ar putea intra în contact;
  • produsele autobronzante nu trebuie inhalate, înghițite, aplicate pe ochi, buze sau la nivelul mucoaselor.

 

Ce cremă de protecție solară puteți utiliza pe timpul alăptării?

Utilizarea cremei de protecție solară e importantă pentru prevenire cancerelor de piele, dar și a problemelor cauzate de foroîmbătrânirea pielii.

Există două tipuri de loțiuni de protecție solară:

  • cu filtre chimice, ce conțin: oxybenzone, avobenzone, cinoxate, homosalate, octinoxate, octisalate, octocrylene, dioxybenzone, ensulizole, meradimate, padimate O, sulisobenzone;
  • cu filtre fizice (sau minerale) ce conțin: oxid de zinc, oxid de titan
„Brunette putting sunscreen on her shoulder” by skeyndor.oficial is marked with CC0 1.0

În practică, multe loțiuni de protecție solară combină cele două tipuri de filtre, pentru protecție sporită.

La ora actuală, există date privind absorbția sistemică (în urma utilizării repetate) și trecerea în sânge, în cantități relevante a filtrelor chimice.

Dat fiind riscul ca unele dintre substanțe să acționeze ca disruptori hormonali, se recomandă ca pe perioada sarcinii și a alăptării să se utilizeze loțiuni de protecție solară cu filtre fizice (minerale).

Informațiile din acest articol au fost actualizate în 27 mai 2021

Am scris și despre cum ne protejăm pielea noastră, dar și pe cea a copiilor pe timpul verii, un articol în care medicul specialist dermatolog oferă sfaturi utile pentru părinți, gravide și mame ce alăptează.

 

“Referinte”

American Academy of Dermatology Association, 10 Surprising Facts About Indoor Tanning, accesat mai 2021

Elactancia, Dihydroxiacetone (DHA), accesat mai 2021

Elactancia, Erythrulose, accesat mai 2021

Elactancia, Sunscreen, accesat mai 2021

Skin Cancer Foundation, Tanning & Your Skin, accesat mai 2021


Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Cursuri online “Școala de părințeală”