Articol scris de
Consultant in alaptare IBCLC, psiholog


În ce poziție doarme bebe? Care este poziția corectă de somn pentru bebeluși? Află din acest articol care este poziția corectă de somn pentru bebeluși, de la Andreea Ola, consultant în alăptare IBCLC, specializată în somnul copiilor. În acest articol îți explic de ce e important ca bebelușul să doarmă pe spate, ce riscuri pot să apară dacă nu respecți această recomandare, dar și cum poți preveni plagiocefalia pozițională (capul turtit la bebeluși).

Poziția corectă de somn pentru bebeluși: pe spate

Până la vârsta de 1 an, atunci când un bebeluș nu doarme în brațele părinților săi sau într-un sistem de purtare ergonomic, poziția corectă de somn este pe spate. 

Aceasta este o recomandare oficială a mai multor organizații pediatrice și din domeniul siguranței somnului.

Odată ce copilul se poate roti de pe spate pe burtică și de pe burtică pe spate singur, acestuia i se poate permite să doarmă în poziția de somn pe care și-o alege.

Până la vârsta de 1 an copilul trebuie pus pe spate, la somn.

„Pentru a reduce riscul de SIDS (sindromul de moarte subită a sugarului în somn), sugarii trebuie plasați pe durata somnului într-o poziție supină (total pe spate), pentru fiecare somn, de către fiecare îngrijitor al copilului, până când copilul atinge vârsta de 1 an. Dormitul pe laterală nu este sigur și nu este recomandat”. (Academia Americană de Pediatrie).

 

În ce poziție doarme bebe? Care este poziția corectă de somn pentru bebeluși?

 

Ce riscuri sunt dacă bebelușul nu doarme pe spate?

Atunci când bebelușul este plasat pe burtică la somn (în pătuțul său sau în patul adulților) anumite riscuri cresc semnificativ:

  • riscul de SIDS (Sudden Infant Death Syndrome – sindromul de moarte subită în somn a sugarului)

Bebelușii plasați pe burtică în timpul somnului au un risc de 1,7 până la 12,9 ori mai mare de SIDS, comparativ cu bebelușii care dorm pe spate.



  • risc mai mare de asfixiere accidentală

Char și atunci când bebelușul este plasat pe lateral la somn există riscul să se rostogolească într-o poziție nesigură de somn, pe burtică.

Academia Americană de pediatrie consideră că dormitul pe lateral „nu este sigur și nu este recomandat”.

De ce sunt bebelușii care dorm pe burtă mai predispuși la SIDS?

Mecanismele care îi fac pe bebelușii ce dorm pe burtică să fie mai predispuși riscului de moarte subită în timpul somnului nu sunt elucidate pe deplin.

Posibile explicații legate de riscurile somnului pe burtică:

  • risc mai mare de obstrucție a căilor aeriene superioare;
  • poziția pe burtică în timpul somnului interferează cu disiparea căldurii ducând mai ușor la supraîncălzire;
  • niveluri mai scăzute de oxigen în cazul poziției pe burtică și bebeluși;
  • bebelușii re-insipră aerul anterior expirat și mai bogat în dioxid de carbon;
  • bebelușii plasați pe burtică în timpul somnului sunt  mai puțin reactivi la zgomote, se mișcă mai puțin și au perioade mai mari de somn adânc și manifestă scăderi bruște ale presiunii arteriale și ritmului cardiac.

Faptul că un bebeluș doarme mai profund atunci când este pe burtică pare o încântare pentru părintele obosit.

În realitate, pentru bebelușul de vârstă mică nu este un avantaj.

Fiind mai puțin reactiv la zgomote, mișcându-se mai puțin, un bebeluș vulnerabil și predispus la SIDS nu s-ar mai trezi atât de ușor dintr-o stare de apnee dacă doarme pe burtică.

Sursa foto: Safe to Sleep

E sigur dormitul pe spate pentru bebelușii cu reflux?

Dacă ești părinte de bebeluș te întrebi în ce măsură poziția de somn pe spate e sigură în cazul regurgitărilor sau al refluxului.

Academia Americană de Pediatrie consideră că poziția pe spate  nu crește riscul de asfixie și aspirație la sugari, nici chiar la cei cu reflux gastroesofagian, deoarece sugarii au autonomie a căilor respiratorii și mecanisme care protejează împotriva aspirației.

În cazul în care ai un bebeluș cu reflux e bine să știi că înclinarea saltelei pe care doarme copilul nu e recomandată.

Este o practică ineficientă în reducerea  refluxului gastroesofagian. Și nu este sigură. Poate duce la alunecarea sugarului la baza patului, într-o poziție ce îi poate compromite respirația.

În ce poziție doarme bebe? Care este poziția corectă de somn pentru bebeluși?
Sursa foto: Safe to Sleep

Riscul de aspirație e mai mic când bebelușul doarme pe spate

Datele pe care le avem la ora actuală ne arată că un bebeluș are șanse să se descurce mult mai bine în a-și elibera căile aeriene atunci când e plasat pe spate.

Atunci când bebelușul stă pe spate traheea se află deasupra esofagului. Orice este regurgitat sau refulat de la nivelul esofagului trebuie să lucreze împotriva gravității pentru a fi aspirat în trahee.

Atunci când bebelușul stă pe burtică în timpul somnului, conținutul regurgitat sau refulat va bălti la deschiderea traheei, favorizând aspirația sau înecul.

Sursa: Safe to Sleep

 

Anatomia sugarului previne aspirația și înecul atunci când bebelușul doarme pe spate.
Sursa foto: Safe to Sleep

Excepții de la regula dormitului pe spate?

Anumite probleme medicale speciale pot să contraindice dormitul pe spate.

Printre acestea: anomalii anatomice de tipul despicăturii de laringe de gradul 3 și 4 și secvența Pierre Robin.

În situația în care ai un bebeluș cu probleme de sănătate speciale, consultă-te cu medicul pe marginea poziției optime în timpul somnului.

Dacă bebelușul doarme pe spate va avea capul turtit?

Majoritatea deformărilor craniene (plagiocefalia) sunt prezente la naștere, ca urmare a perioadei intrauterine sau chiar a nașterii.

Bebelușii care petrec mult timp pe spate pot avea parte de o deformare a oaselor craniene sau de o accentuare a asimetriilor craniene prezente la naștere.

Se numește plagiocefalie pozițională și incidența ei a crescut odată cu recomandările de plasare a bebelușului pe spate la somn.

Această informație nu ar trebui să te sperie și să te facă să renunți la poziția pe spate la somn.

Plagiocefalia pozițională este prevenibilă și tratabilă (atunci când apare).

Vestea bună e că plagiocefalia pozițională se poate remedia și de la sine, pe măsură ce bebelușul crește.

Cum poți preveni turtirea capului lui bebe?

  • plasează bebelușul pe burtică atunci când este treaz și supravegheat de un adult („tummy time”).

Îl va ajuta nu doar la evitarea aplatizării oaselor craniene, ci și la dezvoltarea musculaturii.

  • evită să lași timp îndelungați bebelușul în pătuț sau în landou.

Ține-l în brațe, poartă-l în sistem de purtare ergonomic.

  • folosește scaunul / scoica de mașină doar pentru deplasarea cu mașina, nu ca loc de somn.

Nu restricționa bebelușul în scaunul special mai mult decât este necesar.

Sursa foto: Safe to Sleep

De ce li se mai spune mamelor să pună bebelușii la somn pe lateral?

Pe vremuri, nu existau recomandări clare legate de poziția bebelușilor la somn.

În 1992, în SUA, Academia Americană de Pediatrie a emis recomandarea ca bebelușii să doarmă pe spate sau pe lateral, nu pe burtică.

În 1994 în SUA se lansează o campanie națională („Back to Sleep”) de informare a părinților cu privire la dormitul bebelușilor pe spate, ca metodă de a reduce decesul subit în timpul somnului.

Recomandările au fost revizuite în 1996, renunțându-se la recomandarea privind dormitul pe lateral, întrucât studiile au arătat că nici poziția laterală la somn nu este sigură.

Recomandarea de a plasa bebelușii pe spate la somn nu e o modă

Recomandarea de a plasa bebelușii la somn pe spate nu este o „modă”.

E un îndemn susținut de studii epidemiologice. Dar și de experiența practică a zeci de ani.

De la lansarea campaniei Back To Sleep și până în 2016, rata de SIDS din SUA a scăzut cu 50%.

În Hong Kong, unde plasarea pe spate la somn a bebelușilor e o practică tradițională, cazurile de SIDS sunt rare. Fapt confirmat și de relatări științifice din anii ’80.

Australia, Canada, Danemarca, Hong Kong, Italia, Noua Zeelandă, Irlanda și Marea Britanie sunt țări în care de asemenea se recomandă plasarea bebelușului pe spate, la somn.

Poziția pe lateral pare să fie o preferință est-europeană.

Un studiu ce a analizat recomandările făcute la externarea din maternitate în mai multe țări est-europene a arătat că majoritatea maternităților plasează bebelușii pe lateral la somn și recomandă acest lucru și părinților.

Este doar o particularitate culturală.

Motivul este teama (neîntemeiată) de aspirație, infirmată însă de experiența practică a altor țări unde dormitul pe spate la bebeluși e recomandat de zeci de ani.

“Referinte”
  1. American Academy of Pediatrics, Task Force on Infant Sleep Position and Sudden Infant Death Syndrome. (2000). Changing concepts of sudden infant death syndrome: Implications for infant sleeping environment and sleep position. Pediatrics, 105(3), 650-656.
  2. American Academy of Pediatrics, Task Force on Sudden Infant Death Syndrome (2016). SIDS and Other Sleep-Related Infant Deaths: Updated 2016 Recommendations for a Safe Infant Sleeping Environment. Pediatrics
  3. Doergin, J., et al, 2019,A Comparison of Infant Sleep Safety Guidelines in Nine Industrialized Countries, Journal of Community Health
  4. Safe to Sleep. Research on Back Sleeping and SIDS, accesat 14.06.2017
  5. Laughlin, J. et al., 2011, Prevention and Management of Positional Skull Deformities in Infants, Pediatrics DOI: https://doi.org/10.1542/peds.2011-2220
  6. Nelson, E A S, et al, 2000, Maternity advice survey: sleeping position in Eastern Europe, The MAS Study Group for WHO EURO region
  7. Sorenson, P., 2021, An Update on SIDS. A Comprehensive Review

Despre Andreea Ola
Sunt consultant în alăptare IBCLC și psiholog. Scriu cu seriozitate despre alăptare, diversificare, somnul bebelușilor și psihologia lor. Abordez cu umor, episoade din viața mea de mamă. Poți afla mai multe despre pregătirea mea profesională in acesta pagina.
Proiectul "În brațe la mami" a pornit din dorința de a ajuta părinții din România să poată lua decizii informate despre alăptare și creșterea bebelușilor. Dacă simți că ai nevoie de un specialist alături de care să înfrunți fricile și care să te ajute să îți descoperi puterile, contactează-mă si stabileste o consiliere online.

Poți ajuta și tu, distribuind materialele gratuite de pe acest site, unui părinte ce are nevoie de informații corecte sau de sprijin în părințeală. Cu siguranță îți va mulțumi!
Subscribe
Notify of
guest
Numele tau
Adresa ta de email
Adresa site-ului tau

1 Comment
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Julia
Julia
5 februarie 2023 10:22 pm

Buna seara,

Dormitul pe spate necesita o perna pentru bebelus?

Multumesc anticipat!

Cursuri online “Școala de părințeală”